Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  15.04.2021 10:01:56

Benzín a nafta v příštím týdnu zlevní. Japonští politici poprvé připouštějí možnost zrušení i letošní olympiády

Ceny pohonných hmot se drží na nejvyšších úrovních od loňského března. Benzin v uplynulém týdnu dál zdražil, nafta nepatrně zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,45 koruny, před týdnem byl o 11 haléřů levnější. Nafta zlevnila o dva haléře, za litr teď řidiči dají průměrně 29,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

V příštích sedmi dnech cena pohonných hmot mírně klesne, a to nejen v případě nafty, ale i benzínu. Pokles bude do deseti haléřů na litr. Cena ropy Brent se totiž drží blízko svého maxima za celé období od přelomu let 2019 a 2020. Nahoře ji drží omezená těžba kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem a také vyhlídky globálního ekonomického zotavení v důsledku postupné vakcinace.  

Výraznějšímu nárůstu cen ropy ovšem brání nervozita ohledně rychlosti zotavení. Na asijské akciové trhy dnes nepříznivě dolehla zpráva, že generální tajemník japonské vládní strany prvně připustil možnost zrušení letošních olympijských her. Ty se přitom původně měly konat loni, avšak kvůli pandemii byly přesunuty právě na letošek. Japonsko zaostává v ekonomickém zotavení kvůli zpoždění s vakcinací. Přitom například město Ósaka nyní zaznamenává rekordní denní počet nově nakažených.  

Japonsko, stejně jako další významné asijské ekonomiky patří ke klíčovým světovým dovozcům ropy. Pomalejší ekonomické zotavování asijských zemí by mohlo zásadně ochladit globální poptávku po ropě a vytvořit silný tlak na její cenový pokles.  

Příčinou očekávaného zlevnění pohonných hmot v ČR je vzhledem ke stagnaci cen ropy v uplynulých týdnech hlavně vývoj kursu koruny k dolaru. Česká měna od začátku dubna zpevnila vůči té americké poměrně výrazně, z úrovně nad 22,30 až na dnešní hodnotu pod 21,65. Toto zpevnění tuzemské čerpací stanice do svých cen ještě teprve plně započítají.  

V minulém týdnu nafta zlevňovala, zatímco benzín zdražoval, neboť s koncem zimní sezóny v jarních měsících tradičně ochlazuje poptávka po topné naftě.  

Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech zlevňovat i v dalších evropských zemích. Aktuálně je benzín levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také v Maďarsku. Cenově srovnatelný je ve Slovinsku a v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku stojí přibližně stejně. Na Slovensku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Rakousku, v Německu či Itálii je pak dražší. Nafta letos v ČR zdražuje výrazně mírněji než benzín, neboť se postupně projevuje letošní snížení spotřební daně z ní.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688