Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.04.2021 17:10:48, aktualizováno 17.04.2021 09:09:43

Kritik dohody s PPF Petrus Advisers navrhne do dozorčí rady Monety vlastního člena

Investiční skupina Petrus Advisers, která je minoritním akcionářem banky Moneta, ve středu uvedla, že na blížící se valné hromadě banky navrhne do její dozorčí rady nezávislého člena proti návrhu představenstva. Petrus Advisers vlastní v Monetě podíl přes 5 % a staví se proti záměru investiční skupiny PPF sloučit Monetu s její Air Bank a českým a slovenským Home Creditem.

Valná hromady banky Moneta je plánována na středu 28. dubna. Přílohou pozvánky na valnou hromadu je návrh na výplatu dividendy akcionářům, ve kterém Moneta reagovala na nová pravidla, zaslaná Českou národní bankou. Moneta navrhuje vyplatit dividendu ve výši tři koruny na akcii.

Petrus Advisers uvedla, že do dozorčí rady Monety nominuje Nicolu Northwayovou, bývalou vedoucí manažerku banky Barclays, jako protinávrh vůči návrhu představenstva banky na znovuzvolení Miroslava Singera, někdejšího guvernéra ČNB. Tomu skončí aktuální funkční období 25. dubna.

PPF se vrátila k plánu spojení s Moneta Money Bank, který spouštěla už jednou v roce 2018, letos v lednu. Monetu chce spojit se svou bankou Air Bank, Home Creditem a také se značkou Zonky. PPF kvůli tomu navrhla akcionářům Monety odkup akcií. V návrhu PPF uváděla, že v Monetě má podíl 0,63 procenta, v tiskové zprávě oznámila po ukončení nabídky pak oznámila, že míra akceptace v rámci dobrovolné nabídky k odkupu akcií Monety dosáhla 27,7 % emitovaných akcií banky. V případě získání souhlasu regulatorních orgánů se tak s dříve nabytým podílem ve výši 0,6 % stane PPF Group s podílem 28,4 % největším akcionářem Monety.

S nabytým podílem okolo 28,4 % bude PPF muset přesvědčit cca 25 – 66 % (v závislosti na účasti na valné hromadě) všech ostatních akcionářů o výhodnosti druhé fáze transakce, aby se stala majoritním akcionářem sjednocené skupiny.

Zdroj: Reuters, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688