Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.04.2021 05:58:00

Řešení dluhů, o kterém se moc nehovoří

Vlády vyspělých zemí reagovaly na pandemii záchrannými balíčky a uvolněním fiskální politiky. To pomohlo ke stabilizaci ekonomiky a záchraně pracovních míst. Nicméně tato politika přinesla i růst veřejného zadlužení, které u zemí G7 dosahuje v průměru 140 % HDP. Na stránkách VoxEU na to poukazují Roel Beetsma a Ludger Schuknecht s tím, že situace je v tomto ohledu podobná jako na konci druhé světové války. Nejvýše přitom míra zadlužení leží v Japonsku a Itálii, ale i v řadě jiných zemí se pohybuje na úrovních, které „byly ještě před třinácti lety nemyslitelné“. Co s tím?

Ekonomové tvrdí, že podle některých názorů je zmíněná míra zadlužení v pořádku, protože sazby se drží nízko. A dokonce je třeba ještě vyšších vládních výdajů, aby podpořily poptávku, investice a růst. „Nikdo netvrdí, že je uprostřed pandemie dobré sáhnout k fiskálnímu utahování, ale tyto vysoké úrovně zadlužení nejsou zadarmo,“ dodávají ekonomové.

Beetsma poukazuje následně na to, že některé vlády chtějí na dluhy reagovat vyšším zdaněním. Nicméně podle jeho názoru by některým zemím prospělo, kdyby vlády omezily svou velikost, protože „s ohledem na velikost svých příjmů vytváří jen omezenou hodnotu“. Na přínosy takové strategie by měly ukazovat země, jako je Švýcarsko či Irsko, kde se vládní výdaje k HDP pohybují jen kolem 30 %, ale kde je podle řady ukazatelů efektivita vládního sektoru vysoká.

Pozitivně se podle ekonomů dají v podobném duchu hodnotit i asijské země, jako je Jižní Korea či Singapur. A pak tu jsou země, které nejsou u dluhů ani u efektivity vládního sektoru žádným extrémem. Sem patří třeba Spojené státy, Velká Británie, Nizozemí, severské země či Německo. I zde by ale vlády „mohly a měly svým občanům dávat za jejich peníze více“.

Tato výzva zvýšení efektivity vlády bude podle ekonomů ještě silnější po pandemii, a to právě kvůli vysokým dluhům. A k tomu se přidá stárnutí populace. Většina západních zemí bude čelit tlaku na růst vládních výdajů, který by měl do roku 2050 dosáhnout 4 – 5 % HDP. Což podle ekonomů zhruba odpovídá výdajům na systém vzdělávání. Proč ale doposud podobná volání vyzněla naprázdno?

Ekonomové míní, že lidé toho po vládě chtějí stále víc, a to zejména tam, kde potřebují zajistit proti riziku. Politici se těmto požadavkům snaží vyhovět, výsledkem je ale situace, kdy „se může dělat ještě více a to, co se dělá, by se mohlo vykonat lépe.“ Následně rostou dluhy, což může nakonec ohrozit stabilitu ekonomiky a společnosti, kterou se vládní výdaje snaží zajistit.

Co děláme v běžném životě, abychom skloubili neomezené požadavky s omezenými zdroji? Vytvoříme pravidla a podle ekonomů je to právě politika založená na jasných pravidlech, co pomůže k zajištění vládní solvence a dluhové udržitelnosti. O nich bychom pak měli přemýšlet již nyní s tím, že pokud stávající pravidla nefungují, je třeba je změnit. Tak tomu je podle ekonomů například s Paktem růstu a stability EU.

Zdroj: VoxEU


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688