Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  14.04.2021 06:14:04

Pražská burza loni zvýšila zisk, zvýší i dividendu

Na úterý 11. května byla svolána v pořadí již 33. valná hromada pražské burzy (Burzy cenných papírů Praha, a.s.). Tradičně tak dojde i na rozhodnutí o rozdělení zisku za předchozí rok. Wiener Börse coby majoritní akcionář s podílem přes 99,5 % se nejspíše již nyní těší na další každoroční přítok financí, když evidentně nadále preferuje výplatu veškerého zisku. Oproti loňsku si navíc přijde o několik milionů korun navíc.

Hospodaření pražské burzy se v posledních 3 letech vlastně stabilizovalo, resp. zisk se pohyboval nad hranicí 200 mil. . Dle dostupných omezených údajů z pozvánky na valnou hromadu lze nicméně rok 2020 považovat v posledních letech za nejúspěšnější. Už jen nekonsolidovaný zisk dosáhl 222,7 mil. , když se meziročně zvýšil o zhruba 6,5 mil. .

Valná hromada má rozhodnout o jeho téměř celém přerozdělení akcionářům, jelikož je navrhována dividenda 840 na akcii. Loni při rozdělení rovněž vlastně celého zisku za rok 2019 činila 816 . Zatímco v minulém roce se dividenda vyplácela ve dvou splátkách, letos se jí akcionáři dočkají naráz 31. července. Alespoň takový je návrh pro rozhodování valné hromady. Dle stanov společnosti je rozhodným dnem pro nárok 3. kalendářní den následující po dni konání valné hromady. Termín ale vlastně důležitý jen okrajově, když akcie pražské burzy se veřejně neobchodují (mají i omezenou převoditelnost) a akcionářská struktura je dle všeho nadále stabilní. Po rakouské Wiener Börse by zbylý zanedbatelný podíl měl stále nejspíše ležet jen na účtech třech akcionářů.

Zdroj: BCPP

Jak je patrno i z výše uvedeného grafického přehledu, do skupiny pražské burzy patří další společnosti. Právě celkový hospodářský konsolidovaný výsledek skupiny se meziročně zvýšil ještě výrazněji, když dosáhl 255,9 mil. oproti 188,8 mil. za rok 2019. Výroční zpráva pražské burzy za loňský rok zatím není k dispozici ve veřejně přístupných zdrojích, co stálo za vylepšením hospodaření se tak dozvíme až někdy později. Lze snad jen odhadovat, že příjmy skupiny jako již předloni nejspíše opět překročily půl miliardy korun.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688