OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  13.04.2021 11:38:14, aktualizováno 02.07.2021 12:20:00

Euro k euru. Jak aktuálně spoří Rakušané?

Osm z deseti Rakušanů chce v následujících měsících šetřit a ukládat peníze. Ukázala to nejnovější studie Erste Bank. Do módy se vrací „retro“ vkladní knížky, zatímco další segmenty zůstávají stabilní. Až na nemovitosti – u těch zájem investorů trochu opadl.

V únoru zveřejnila Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG svou nejnovější studii „Prognóza spoření a úvěrování“. Zabývala se v ní směry, jakými Rakušané plánují v blízké budoucnosti spořit a do čeho chtějí ukládat peníze. Anketu uspořádala prosinci 2020 ve spolupráci s agenturou Integral mezi 1000 osobami ve věku od 14 let. A z nich 80 % uvedlo, že skutečně hodlají v nadcházejících 12 měsících něco ušetřit nebo investovat.

Životní pojištění a penzijní spoření relativně konstantní

Jako obvykle i při předchozích vlnách výzkumu, i nyní se tazatelé ptali na konkrétní formy spoření a ukládání finančních prostředků, jichž je celkem 9. Respondenti odpovídali, jaký druh v příštích 12 měsících mají v plánu, a to bez ohledu na to, zda se jedná už o stávající nebo nové spoření. 58 % z 1000 respondentů chce využít buď vkladní knížku nebo spořící kartu, 39 % volí stavební spoření. Tři z deseti ukládají peníze na životní pojištění nebo penzijní spoření. Investice do fondů lákají 23 % dotázaných, čímž se tato forma dostala na třetí místo.

Naproti tomu vyšly tentokrát poněkud zkrátka nemovitosti: prostředky do nich chce uložit 15 % respondentů. Přitom ve srovnatelném čtvrtletí 2019 to byla více než pětina oslovených, konkrétně 22 %. Také ve 3. čtvrtletí 2020 byl podíl takto smýšlejících ještě 19 %. Nemovitosti se tak koncem roku 2020 nechaly předběhnout zlatem (18 %) a akciemi (17 %). Celá pětina účastníků ankety připustila, že v nadcházejících 12 měsících spořit nebo ukládat peníze nechce.

Pokud sledujeme vývoj jednotlivých forem spoření po kvartálech 2019 a 2020, ukazuje se, že královna spoření vkladní knížka zažila po přechodném útlumu koncem roku 2020 malou renesanci. Stavební spoření má relativně stabilní podíl příznivců, i když ve srovnání s 2019 loni zaznamenalo lehký ústup. Rovněž životní pojištění a penzijní připojištění si drží „laťku“ stále na podobné úrovni. Trend je stabilní i u dalších nástrojů: cenných papírů, investic do fondů, akcií a zápůjček. Ty zůstávají plus minus na svém.

Průměr na 4 800 eurech

V průměru hodlají Rakušané ve sledovaném období ušetřit nebo investovat částku 4 800 EUR. To je úroveň v tříletém porovnání spíše slabší. V uplynulých 3 letech už to byly vyšší částky: například v 1. čtvrtletí 2018 plánovali uložit dokonce 6 400 EUR, což byla rekordní výše za poslední 3 roky. Ale na druhé straně byl trh svědkem i nižších ambicí: třeba v 1. kvartále 2020 „mohli“ uspořit v průměru 4 400 EUR a v první půlce roku 2019 zamýšleli ještě méně: 4 200 EUR (nejméně za poslední 3 roky).

Zdroj: www.versicherungsjournal.at/versicherungen-und-finanzen/sparen-und-anlegen-das-aktuelle-stimmungsbarometer-20978.php

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)

Přečtěte si také:

04.07.2023Jak plánují Rakušané spořit a investovat tento rok? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
29.05.2023Rakušané už zase spoří skoro jako před pandemií OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
27.12.2018Rakušané spoří méně. Chtějí si užívat hned teď! OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
05.09.2011Koruna odepsala 20 haléřů jak k dolaru, tak k euru Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688