OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.05.2021 11:42:42

IE: Digitální daň by mohla znamenat vyšší náklady pro spotřebitele

Federace Insurance Europe (IE) zveřejnila prohlášení, které se týká problematiky zdanění velkých technologických/digitálních firem. Jménem evropských pojistitelů vyzývá ke globálnímu řešení práv na zdanění.

Prohlášení Insurance Europe souvisí s faktem, že v únoru zveřejnila IE rovněž odpověď na konzultaci Evropské komise ohledně jejích návrhů na digitální daň. IE vychází z toho, že distribuce práv na zdanění mezi zeměmi by měla být vyřešena globálně, neboť je třeba se vyhnout tarifním válkám. Proto jakékoli návrhy EU by měly být založeny na řešení dohodnutém na úrovni Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jen tak lze zabránit překrývání, riziku dvojího zdanění a zavádění dodatečných daní.

Kromě toho IE zdůraznila, že případné zdanění digitálního obchodu a aktivit by nemělo bránit další digitalizaci národního hospodářství. V této souvislosti se upozorňuje, že i když pojistitelé a zajistitelé nemají vysoce digitalizované podnikatelské modely, tak data mají pro jejich činnost kruciální význam. Pojištění je již podle IE podrobeno nepřímým daním založeným na tom, kde se nachází pojištěné riziko, což se často shoduje s umístěním uživatele. Tyto daně zahrnují daněpojistného, jejichž ekonomické náklady jsou podstatné pro celé pojišťovnictví. Jakékoli dodatečné zdanění by proto pravděpodobně vyústilo do zvýšených nákladů pro spotřebitele.

V samotné odpovědi Evropské komisi rozebírá IE podrobněji tyto otázky:

Pokud jde o rozsah působnosti (případných právních aktů EU), tak evropští pojistitelé jsou názoru, že jeho správné vymezení je velmi důležité pro přesné posouzení základu daně. Podle IE je nezbytné omezit rozsah působnosti nových daňových předpisů a stejně tak administrativní zátěž, kterou společnosti musí nést. K tomu IE poznamenává, že většina problémů identifikovaných prvotním posouzením dopadů se nedotýká pojištění a zajištění. Pojišťovnictví je vysoce rozvinutým a diversifikovaným trhem s intenzívní konkurencí, čímž je tržní koncentrace vysoce nepravděpodobná.

Pozornost si zaslouží i poznámka k daním. Pojistitelé jsou podle IE jedním z hlavních plátců kolkovného nebo daní z finančních transakcí, jež jsou na jejich portfolio aktiv uvaleny v mnoha členských státech EU. Digitální daň by dodala další vrstvu daní založených na výnosech. Obecně jsou základní politické záměry, aby určité digitální společnosti platily férový podíl na daních, pochopitelné, nicméně podle IE existují pochyby o tom, zda použití daně založené na výnosech, která nutně nesouvisí se ziskem nebo příjmem digitální společnosti, může být chápáno jako férové.

Zdroj: insuranceeurope.eu/insurers-call-global-solution-taxing-rights-warn-digital-levy-could-mean-higher-costs-consumers

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688