muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  12.04.2021 18:06:10

Erasmus pobyty nezastavila ani pandemie

Erasmus pobyty nezastavila ani pandemie

Různá omezení zasáhla nejen běžný život v České republice, ale také cestování. Studium v zahraničí ale zásadně nenarušila.

Díky Erasmus pobytům poznáte nové lidi i města.

Mnozí studenti Masarykovy univerzity vyrazili i v podzimním semestru na vysoké školy po celé Evropě. Jaké byly jejich zkušenosti?

Karolína Ryznarová, Právnická fakulta MU, Island
Jsem v posledním ročníku studia, takže jsem měla poslední šanci studovat v zahraničí, což jsem si nemohla nechat ujít ani kvůli pandemii. Výuka na University of Iceland v Reykjavíku byla ze začátku prezenční, ale během semestru jsme přešli do online režimu, což mě mrzelo kvůli omezenému setkávání se spolužáky. Výuka ale nakonec byla praktická a vyučující ji velmi dobře zvládli, dokonce jsme i pracovali a diskutovali ve skupinách. Díky možnosti pustit si záznam přednášek jsem navíc mohla kombinovat výuku i s online výukou na MUNI a cestováním po ostrově, který je plný vodopádů, ledovců, sopek a termálních bazénků. Přestože sociální interakce byla omezená, jsem moc ráda, že jsem jela potkala jsem nové lidi, rozšířila jsem si obzory, absolvovala zajímavé kurzy a viděla i polární záři.

Pavlína Zbořilová, Lékařská fakulta MU, Estonsko
Na Erasmus jsem chtěla už dlouho, upravila jsem si kvůli němu i rozvrh a protáhla studium o semestr. Pandemií jsem se proto nenechala odradit a zpětně toho rozhodně nelituju. Výuka na University of Tartu probíhala po většinu semestru hybridně semináře a cvičení prezenčně, přednášky online. Do plného online režimu přešla univerzita až na samém konci semestru a velmi dobře to zvládla. Bylo znát, že Estonsko je v digitalizaci dost vyspělé. Díky minimálním omezením po většinu semestru jsem poznala taky spoustu skvělých lidí z nejrůznějších zemí a viděla nádherná místa, kterých má Estonsko na rozdávání. Byla to skvělá zkušenost, na kterou budu moc ráda vzpomínat.

Denisa Provazníková, Pedagogická fakulta MU, Portugalsko
Po návratu z Erasmu ve Finsku jsem věděla, že to rozhodně nebyl můj poslední zahraniční studijní pobyt. I díky této zkušenosti se mi pak snáz rozhodovalo, jestli i v koronavirové době odjet na Erasmus do Portugalska. Kvůli pandemii byl ale pobyt náročnější, než jsem očekávala výuka probíhala hybridně a kvůli malému počtu zahraničních studentů navíc jen v portugalštině, kterou jsem se teprve začínala učit. Vyučující ale byli milí a vstřícní a poskytovali mi materiály v angličtině, díky čemuž jsem pak všechny zkoušky naštěstí zvládla. Oproti prvnímu Erasmu byl tenhle jiný také v tom, že jsem poznala méně lidí o to hlubší ale mezi námi vzniklo pouto a už teď se těším, až své nové kamarády zase uvidím.

David Bojko, Fakulta sociálních studií MU, Francie
Pandemie nebo ne, na Erasmus jsem chtěl jet od začátku studia, takže jsem s odjezdem neváhal. Od září do října byla výuka na University of Lille prezenční, díky čemuž jsem poznal studenty z nejrůznějších zemí, město i fakultu. S přechodem na online výuku jsem žádné potíže neměl, až na problémy s balancováním mezi snahou o nerozvaření těstovin a děláním zápisků. Online režim profesoři zvládli hladce a výuku doplnili o spoustu prezentací a dalších materiálů. Ani o prostor pro socializaci a potkávání nových a zajímavých lidí nebyla nouze, stačí se jít třeba projít do města na kávu. Na Erasmu se mi líbilo a pořád líbí dost, proto jsem si ho taky prodloužil. Dal mi to, pro co jsem přijel novou zkušenost, zdokonalení jazyka a nový pohled na má studia.

Viktorie Gogová, Fakulta sportovních studií MU, Řecko
Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli vůbec na Erasmus do Řecka pojedu, ale naštěstí to vyšlo. Výuka byla ze začátku hybridní, ale od půlky listopadu se zpřísnily podmínky a všechny předměty se přesunuly do online prostředí. Některé kurzy se navíc vyučovaly jen v řečtině, ale vyučující byli skvělí a nabídli mi soukromé online hodiny v angličtině. Semestr v Řecku utekl jako voda a já jsem se tam hned od začátku cítila skoro jako doma, hlavně díky Řekům a jejich přátelské povaze. Studijní pobyt v krásném městě Trikala mi dal nové přátelé, nezapomenutelné zážitky a zkušenosti, zlepšila jsem si jazyk a poznala nové prostředí a jinou kulturu a jsem moc ráda, že jsem od MUNI dostala šanci tam jet.

Vít Nakládal, Fakulta informatiky MU, Itálie
Na Erasmu mě nejvíc lákalo, že se posunu někam dál, budu muset čelit novým výzvám a že poznám fajn lidi a zlepším si angličtinu. Dlouho jsem studijní pobyt odkládal, a když už jsem se konečně odhodlal vyjet, nechtěl jsem to kvůli koronaviru rušit. Výuka na italské univerzitě byla ze začátku hybridní, ale jak se situace zhoršovala, přešlo se na online režim. Jelikož jsem ale měl hlavně přednášky, zas tak moc mi to nevadilo a ani to nebyla tak velká změna. Navzdory různým omezením mi Erasmus dal to, co jsem si představoval poznal jsem fajn lidi, spoustu skvělých jídel (někdy ne zas tak skvělých), procestoval jsem okolí, zlepšil jsem si angličtinu i time management. Byla to pro mě skvělá zkušenost a jsem moc rád, že jsem jel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688