Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  12.04.2021 16:03:30

SČMBD varuje před nadbytečnou regulací exekucí - přijetí novely exekučního řádu by zejména pro malá bytová družstva a SVJ mohlo znamenat katastrofu


Příští týden budou poslanci projednávat novelu exekučního řádu, která má velké množství pozměňovacích návrhů a může být schválena ve zcela nevyhovující podobě. To by mělo za následek nadbytečnou regulaci exekucí (např. omezení mobiliárních exekucí) a významné posílení práv dlužníků na úkor věřitelů. Toho se obává i Svaz českých a moravských bytových družstev, který upozorňuje, že plánované úpravy by zejména pro malá bytová družstva a společenství vlastníků mohly znamenat katastrofu. Došlo by totiž k nárůstu neplatičů a následné špatné finanční situaci zmíněných subjektů, která může způsobit např. omezování dodávek tepla či energie do bytových domů.

Pokud nebude možné efektivně vymáhat nezaplacené příspěvky od členů bytových družstev  (zálohy na služby a poplatky spojené s užíváním bytu), mohou se družstva dostat do finančních problémů. „Neplatič v domě je vždy velký problém. Setkáváme se i s případy, kdy výše pohledávky za dlužníkem jsou i stovky tisíc korun. Jedná se o případy, které se už teď někdy řeší několik let. Dlužník byt obývá i přesto, že neplatí. Existence nevymoženého dluhu jednoho člena družstva či společenství může pak způsobit pád jiných do dluhové pasti,vysvětluje Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev a pokračuje: „Teď neevidujeme nárůst absolutní výše dluhů, znepokojuje nás ale nárůst podílu nevymahatelných pohledávek.

Pokud bude počet neplatičů narůstat, což je vzhledem k navrhovanému znění novely exekučního řádu velmi pravděpodobné, mohlo by v krajním případě při odpisu nedobytných pohledávek a vzniku ztráty u bytových družstev dojít k tzv. uhrazovací povinnosti. Ta je sice omezena trojnásobkem základního členského vkladu, ale i tak by tato finanční zátěž měla pro řadu rodin dramatické dopady, protože u některých družstev může jít o desítky tisíc. Uhrazovací povinnost totiž dopadne na hlavy všech členů družstva podle usnesení členské schůze. U společenství vlastníků je situace ještě horší, protože tam za závazky společenství ručí vlastníci bez omezení ve výši svého spoluvlastnického podílu. Další problém je v tom, že nevymožené platby od dlužníků pak chybí. „Pokud je dlužníků více, dochází k tomu, že chybí prostředky na opravy a investice, domy chátrají a ceny bytů se snižují. Není pak třeba ani na proplácení dodávek energií, jsou omezovány dodávky teplé vody a tepla do bytů. Bohužel s tím se už dnes setkáváme. Jsou to sice ojedinělé případy, ale je to reálné riziko, říká Vysloužil.

Svaz českých a moravských bytových družstev proto varuje před nadbytečnou regulací exekucí ve prospěch dlužníků. „Proto např. mobiliární exekuce nemůžeme jen tak drasticky omezit a doufat, že se to časem nějak vyřeší. Zájmem každého z nás by mělo být včasné a řádné plnění dobrovolně přijatých závazků, a hlavně počínat si tak, abychom vlastní problémy nepřenášeli na jiné. Pokud už ale taková situace nastane, musí nám stát dát nástroje, jak problémy řešit,uzavírá Jan Vysloužil.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688