Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.04.2021 15:57:14

Microsoft kupuje Nuance, firmu na rozpoznávání řeči stojící za Siri


Microsoft koupí společnost Nuance Communications, proslulou firmu na hlasovou technologii. Využije ji k tomu, aby osvobodil lékaře od psaní poznámek a umožnil jim lépe předvídat potřeby pacientů. Za jednu akcii Nuance zaplatí tento technologický gigant 56 dolarů, což představuje 23% prémii oproti páteční zavírací. Jedná se tak o největší akvizici společnosti Microsoft od LinkedIn s valuací přibližně 16 miliard dolarů. Akcie společnosti Nuance dnes v pre-marketu rostou o 19,55 %. Akcie Microsoft se v pre-marketu nijak výrazně nepohybují.

Microsoft se snaží proniknout do sektoru zdravotní péče a prodávat více cloudového softwaru nemocnicím a lékařům. Nuance, která položila základy pro Siri od Apple, se proto stane součástí podnikání společnosti Microsoft, které slouží podnikům a vládám. Na softwaru s umělou inteligencí, který by pomohl lékařům zachytit diskuze s pacienty a integrovat je do elektronických zdravotních záznamů, již se společností Nuance spolupracuje dva roky. Tyto produkty chce pak zapojit i do své chatovací aplikace Teams a podpořit tak využití pro telemedicínu.

"Nuance je uprostřed nebývalého strategického strategického obratu posledních několika let pod vedením generálního ředitele Marka Benjamina a věříme, že pro Microsoft představuje jedinečnou výhodu v oblasti zdravotní péče. “

Pod Benjaminem zúžila Nuance své zaměření a oddělila periferní podniky jako před dvěma lety Cerence, divizi s umělou inteligencí pro automobilový průmysl. Rovněž prodala svou divizi na zobrazování firmě Kofax za 400 milionů dolarů. Místo toho se více zaměřila na partnerství s poskytovateli zdravotní péče a na největší společnosti v oblasti elektronických lékařských záznamů.

Digitalizace lékařství

Jak se software s umělou inteligencí zlepšuje při analýze jazyka a předvídání lékařských potřeb, mohou být společnosti Nuance a Microsoft schopny vyvinout technologii, která hledá určitá slova ve zdravotních záznamech, a umožní tak lékařům lépe navrhovat péči o pacienty.

"To může skutečně pomoci Microsoftu urychlit digitalizaci zdravotnictví, které zaostává za ostatními odvětvími, jako je maloobchod a bankovnictví," uvedla Anurag Rana, hlavní analytička agentury Bloomberg Intelligence. "Největší krátkodobá výhoda, kterou vidím, je v oblasti telemedicíny, kde se produkt transkripce od Nuance používá současně s Microsoft Teams.“

Nuance, mezi jejíž produkty patří i software pro rozpoznávání řeči Dragon, dosáhla za fiskální rok končící 30. září čistého příjmu ve výši 91 milionů USD z tržeb ve výši 1,48 miliardy USD, poté co měla v předchozím roce ztrátu 217 milionů USD.

Microsoft se také stále více zaměřuje na zdravotnictví. V květnu představil tento výrobce softwaru balíček cloudového softwaru specifického pro toto odvětví, najal vedoucí pracovníky s lékařskými zkušenostmi a zapojil strojové učení a nástroje umělé inteligence do oblastí jako jsou klinické studie. A shodou okolností se jedna z kanceláří Microsoftu v Bostonu nachází hned vedle sídla společnosti Nuance.

Aktivní gigant

Microsoft je v oblasti fúzí a akvizic stále aktivní. Minulý měsíc Bloomberg News oznámil, že tento softwarový gigant jednal o koupi společnosti Discord, chatovací komunity pro videohry, za více než 10 miliard dolarů. A letos už si koupil výrobce videoher Zenimax Media za 7,5 miliardy dolarů. Podle údajů Bloombergu je nákup společnosti Nuance druhou největší akvizicí Microsoftu po nákupu LinkedIn v roce 2016 v hodnotě vlastního kapitálu více než 26 miliard dolarů.

Microsoft vstoupil do oblasti umělé inteligence před desítkami let skrze své výzkumné projekty a brzkou snahu jeho spoluzakladatele Billa Gatese najít způsob, jak lidem usnadnit mluvení do počítačů pomocí obyčejné angličtiny. Nákup Nuance tak doplní úsilí z posledních let, kdy Microsoft přiřadil tisícům zaměstnancům pracovat na umělé inteligenci a přišel s nástroji, které mohou zákazníci používat k vytváření aplikací, které jim rozumějí, překládají řeč, rozpoznávají obrázky a detekují anomálie. Společnost považuje umělou inteligenci za klíčovou hnací sílu budoucích prodejů cloudových služeb.

Nakonec tato akvizice může Microsoft podpořit proti tvrdé konkurenci v oblasti umělé inteligence. Do této oblasti také výrazně investují jeho konkurenti jako je Google z Alphabetu a Amazon.com.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688