Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Kryptoměny  |  12.04.2021 15:24:10

Bitcoin atakuje cenový rekord, dnes vyšel i na 1,34 milionu korun. Pozítří totiž vstupuje na burzu provozovatel největšího online tržiště s kryptoměnami v USA, Coinbase, což kryptoměny dále popularizuje


Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny bitcoinu se dnes dopoledne přiblížila ke svému historickému maximu. Tohoto maxima dosáhla před takřka měsícem, 13. března, kdy se bitcoin prodával až za 61 742 dolarů. Dnes se dostal až na cenu 61 229 dolarů za kus. V korunách zaostala cena bitcoinu za svým březnovým historickým rekordem jen o několik málo tisíc, když se dnes dopoledne prodávala až za více než 1 340 000 korun

Bezprostředním důvodem opětovného cenového vzestupu bitcoinu je chystaný vstup na burzu společnosti Coinbase Global, která provozuje největší kryptoměnovou burzuUSA, Coinbase. K debutu na burze Nasdaq by mělo dojít už tuto středu. Šlo by o historicky první vstup na burzu některé z významných společnosti z oboru kryptoměn, resp. kryptoaktiv.
 

Coinbase Global plánuje vstoupit na Nasdaq prostřednictvím přímého zalistování, tedy nikoli prostřednictvím primárního úpisu akcií. Při přímém zalistování firma, jež na burzu vstupuje, nespolupracuje s investiční bankou tak jako při primárním úpisu. Vstup na burzu bez asistence upisující investiční banky je levnějším způsobem získání kapitálu, avšak cena akcie je v takovém případě výsledkem výhradně jen působení tržní poptávky a nabídky. 

V rámci přímého zalistování se na burze prodávají pouze vlastnické podíly stávajících zaměstnanců dané firmy nebo jejích dosavadních investorů, kteří se tyto podíly nebo jejich část rozhodli po přeměněakcie nabídnout veřejnosti. Na rozdíl od primárního úpisu akcií, kdy vznikají zcela nové akcie dané společnosti – proto se někdy hovoří o „primární emisi“ –, v případě přímého zalistování se pouze již existující podíly mění na veřejně obchodovatelné akcie. Tudíž nedochází ke vzniku nových vlastnických cenných papírů, pročež ty stávající nejsou ani „rozředěny“.  

Coinbase Global uvádí, že přímé zalistování upřednostňuje před tradičnějším postupem primární emise z toho důvodu, že „demokratizuje přístup a příležitosti pro všechny investory“. Přímé zalistování však roste poslední dobou na popularitě šířeji. Uplatnily jej při vstupu na burzu také třeba Spotify nebo Slack. Minimálně z části za jeho stoupající oblibou stojí to, že firma vstupující na burzu nemusí platit tučné poplatky upisující bance (či bankám), čímž pádem ovšem ani není upisovatelem nastavena upisovací cena.   

Středeční zahájení veřejného obchodování s akciemi kryptoměnového online tržiště Coinbase je jedním z nejdůležitějších milníků v celé více než dvanáctileté historii kryptoměn. Dává totiž možnost vézt se na růstové vlně kryptoměn i těm, kteří mají za to, že tato růstová vlna není opřena o skutečnou vnitřní hodnotu kryptoměn, ale je jen výsledkem přechodné mánie či módním výstřelkem. Stejně jako když ze zlaté horečky profitovali i ti, kteří se domnívali, že v dané oblasti těžby žádné zlato není – profitovali tak, že prodávali krumpáče a lopaty.  

Dokud budou existovat lidé, kteří věří, že kryptoměny v čele s bitcoinem mohou ustavit nový alternativní platební a transakční „ekosystém“, bude se dařit i burzám jako Coinbase. A bude se tedy také dařit akcionářům těchto burz, i když třeba samotnému bitcoinu či jiné kryptoměně nevěří. I když tedy například nevěří, že by kryptoměny mohli nahradit konvenční měny typu eura či dolaru

Coinbase není žádné „škvrně“. Podle předběžných výsledků za letošní první čtvrtletí by měla vykázat tržby 1,8 miliardy dolarů. To je více než 1,67 miliardy dolarů, kterou ve čtvrtém loňském utržila společnost ICE, majitel newyorské burzy.  

Nejde však jen o velikost Coinbase, ani jen o to, že její akcie představuje obdobu krumpáče v době zlaté horečky. Investorům totiž také umožní uplatnit metody tradičních financí ve stále poměrně novém světě kryptoměn a kryptoaktiv. Modely diskontovaného hotovostního toku ve světě kryptoměn samy o sobě nelze uplatnit, pokud nedojde k výraznějšímu sblížení s tradičním světem financí, jaké představuje třeba právě nadcházející vstup kryptoměnové burzy Coinbase na tradiční burzu Nasdaq.  

Na akcie Coinbase půjde uplatnit jak modely tradičních financí, tak i tradiční ukazatele typu podílu „P/E“, který zachycuje poměr ceny za akcii k zisku na akcii. Samozřejmě tím pádem hrozí i to, že se ukáže, že akcie Coinbase jsou nadhodnocené. Což může znamenat, že se investoři začnou výrazněji obávat nadhodnocení i samotných kryptoměn. Jejich cenové výkyvy jsou nyní výsledkem spíše různých psychologických vln, které nejsou exaktně příliš podchyceny. To však vstup Coinbase na burzu alespoň částečně změní.  

Burzám se daří, nejen když aktiva, která se na nich obchodují, rostou, nýbrž i když klesají. Vysoká kolísavost kryptoměn, která stále odrazuje řadu zejména konzervativnějších investorů, je tak vlastně základem ziskovosti Coinbase. Pro akcie burzy, jako je Coinbase, je nejhorší stabilita. Ta totiž zpravidla vyvolává útlum obchodní aktivity na burze, jež je pro ni klíčovým zdrojem ziskovosti. 

I konzervativní investor do akcie této burzy uvítá, pokud aktiva, s nimiž se na ní obchoduje, tedy kryptoměny, budou co možná nejrozkolísanější.  

Navíc, i pokud by nakonec místo bitcoinu začala světu kryptoměn – a nakonec možná i světu jako takovému – dominovat jiná kryptoměna, akcionář Coinbase opět nezapláče. Jeho akcie bude zhodnocovat, ať se bude na burze dominantně obchodovat s bitcoinem nebo jinou z tisíců dalších kryptoměn.  

Vstup Coinbase Global na burzu každopádně dále popularizuje a legitimizuje bitcoin a další kryptoměny v očích nejširší veřejnosti. Lze tak předpokládat, že tento krok opět zvýší povědomí nejširší veřejnosti o kryptoměnách i její ochotu do nich část svých peněz vložit. Je tak pravděpodobné, že cena bitcoinu brzy překoná svůj výše zmíněný historický rekord.  


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

13.04. 09:37  Kryptoměny (Oldřich)
13.04. 09:25  Kryptoměny (Kurz)
13.04. 09:20  Kryptoměny (Oldřich)
13.04. 07:59  Šašci!! (Mamlasman)
13.04. 07:49  Růst? (Mamlasman)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688