Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  12.04.2021 15:14:45

Tesla znovu zvyšuje ceny svých nejprodávanějších elektromobilů

Přestože v úvodu roku se zdálo, že by zájemci o elektromobilismus, resp. automobily Tesly mohli postupně sahat méně do kapsy, opak je zatím pravdou. V USA po nejprve únorovém zlevnění totiž některé modely naopak zaznamenávají již potřetí změnu cenovky směrem výše. Tesla nesáhla jen na v lednu oznámené ceny modernizovaných verzí svých luxusních vozů Model S a X, které se měly začít dostávat k zákazníkům již koncem března. Avšak nestalo se tak dosud, když upgrade výrobních linek a opětovný rozjezd výroby evidentně doznal zpoždění.

U nejlevnějšího vozu Model 3, tedy ve verzi Standard Range, měla Tesla v úvodu roku cenovku 37 990 USD. V únoru došlo ke zlevnění o tisíc dolarů, nicméně od března se cena začala po pětistovkách zvedat zpět. A nyní tak již cena startuje na 38 490 USD.

Ve verzi Long Range došlo k obdobným změnám, cena je tak oproti počátku roku rovněž o 500 USD vyšší, resp. začíná na 47 490 USD. Největší posun však letos zaznamenala nejvýkonnější verze Performance. Tu Tesla letos jen zdražuje, resp. v únoru o tisíc dolarů, nyní o další. Vyjde tak v USA na nejméně 56 990 USD.

 

Zmínit lze Tesly SUV, resp. Model Y. Verzi Standard Range za necelých 40 tis. USD již automobilka před pár týdny přestala nabízet. Verze Long Range, s dojezdem 326 mil, šla v únoru po zlevnění koupit za necelých 49 tis. USD, nyní se již vůbec poprvé přehoupla přes hranici 50 tis. USD, resp. začíná na 50 490 USD. Doplnit lze, že obdobně jako u Modelu 3 také u verze Performance došlo již v únoru ke zdražení o tisíc dolarů. Model Y tak v této nejlepší variantě, umožňující zrychlení na 100 Km/h za 3,5 vteřiny či maximálku 155 mil/h, cenově začíná na 60 990 USD.

Doplnit lze, že prestižní supervýkonnou sportovní verzi Model S Plaid+, která má být k dispozici až někdy ke konci roku, však Tesla zdražila již před měsícem. A to hned o 10 tisíc USD (cca 220 tis. Kč) na téměř 150 tisíc USD. Jak jsme již v článku „Tesla představila modernizovaný Model S, na klasický volant zapomeňte“ také zmiňovali, vůz má kromě enormního zrychlení nabídnout dojezd přes 520 mil, resp. tedy 837 km.

 

Pro zajímavost možno zmínit aktuální ceny pro zájemce u domácí distribuce, která však zatím neumožňuje koupit si Model Y. U „nejlidovějšího“ Modelu 3 cena začíná na 1,325 mil. . Zájemce o pohon všech kol si musí připravit 1,487 mil. , ve verzi Performance pak 1,7 mil. . Modernizovaný Model S startuje s cenovkou 2,45 mil. , resp. ve verzi Plaid na 3,3 mil. . Zájemce však musí počítat s předpokládaným dodáním až v listopadu. Ve verzi Plad+ až na konec roku, když připravit si v základu musí prakticky již 4 mil. . Termínově je to podobně i u modernizované verze Modelu X, jehož cena u nás startuje na 2,73 mil. .

Prodeje v Číně na růstové trajektorii

K již dříve zveřejněným prodejům vozů Tesla v 1. čtvrtletí roku (více zde) možno zmínit vlastně doplňující údaje z čínského trhu. Dle tamní asociace výrobců zde Tesla totiž v březnu prodala téměř 35,5 tis. vozů. Tedy oproti 18,5 tis. v únoru další výrazný nárůst. Obdobně jako i pro zavedené světové automobilky zkrátka i pro Teslu začíná hrát čínský trh velmi výraznou roli.

Upgrade pro akcie Tesla  

akciím Tesla možno zmínit aktualizaci dalšího analytického pohledu. Tentokrát od společnosti Canaccord Genuity, která rozvoj bateriových/energetických produktů Tesly přirovnává k rozvoji „ekosystému Applu“. Analytik Jed Dorsheimer mj. uvedl, že Tesla je připravena „radikálně“ změnit trh s bateriemi díky své špičkové technologii a výrobní kapacitě.  Dodal, že Tesly úspěšný přechod k masové výrobě elektrických vozidel umožní „zaútočit a dobýt další biliónový dolarový trh v oblasti výroby a skladování energie. Canaccord zkrátka zvýšila cílovou cenu na výrazných 1 071 USD, resp. i doporučení z „hold“ na „buy“.

Akciím Tesla, se po loňském raketovém nárůstu, jinak vlastně letos nedaří. Po lednovém dosažení maxim na hranici 900 USD totiž titul zamířil níže. Od počátku roku zkrátka k vzhledem k páteční závěrečné ceně 677 USD ztrácí 4 procenta.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688