olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  12.04.2021 00:00:00

Olomouc: Otevřely se školy pro žáky prvního stupně, do školek šli jen předškoláci

Otevřely se školy pro žáky prvního stupně, do školek šli jen předškoláci

12. dubna 2021 (po)

Žáci prvního stupně se vrátili do školních lavic. Mateřinky ožily zatím jen dětmi z řad předškoláků. Návrat dětí do škol probíhá za přísných hygienických opatření. Na základě nařízení Ministerstva školství se musí všichni pravidelně testovat a žáci prvních stupňů se neobejdou bez respirátorů nebo chirurgických roušek. Předškoláci nemusí používat ochranu dýchacích cest.

Na první stupně základních škol v Olomouci se mělo od 12. dubna v rotační formě vrátit 5 171 žáků. Předškoláků má být zpět v mateřinkách zřizovaných městem 1 929. „Celkově tak počítáme s návratem sedmi tisíc sto dětí. Čísla znamenají přijaté děti do mateřských škol a počty přijatých žáků prvních stupňů našich základních škol. Jaká bude skutečnost, to teprve uvidíme,“ odhaduje vedoucí odboru školství magistrátu Hana Fantová.

Školáci se budou nyní střídat po týdnech. Počítat musí s přísnými hygienickými opatřeními, která alespoň zčásti krátce poznali už loni na podzim. Místo látkových roušek si ale tentokrát děti na prvních stupních nasadili respirátory nebo chirurgické roušky a nově přibylo i pravidelné samotestování na koronavirus. „Jsme si vědomi toho, že návrat není pro děti, jejich rodiče ani učitele úplně jednoduchý, ale jsme přesvědčeni, že to dobře zvládají. Mají náš respekt i plnou podporu. Nařízená opatření i zveřejněný plán Ministerstva školství respektujeme a vnímáme ho jako nástroj, jak děti při návratu do výuky ochránit,“ uvedl náměstek primátora pro školství Karel Konečný.

„Jsme hlavně rádi, že můžeme děti alespoň nějakým způsobem znovu přivítat. Osobní kontakt s paní učitelkou a spolužáky nic nenahradí,“ zhodnotil v pondělí ráno ředitel Základní školy Helsinská v Olomouci Jaroslav Hála. „Návrat žáků jsme zorganizovali po částech a samozřejmě dodržujeme veškeré podmínky. Je to náročné, ale připravili jsme vše tak, aby děti mohly přijít do školy podle tříd různými vchody. I testování proběhlo hned první den bez problémů, včetně těch případů, kdy chtěli na testování dětí dohlédnout jejich rodiče. Tipuju, že se nám vrátilo devadesát procent žáků,“ konstatoval ředitel Hála.

Žáci se musí ve školách testovat dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek antigenními samotesty. Pokud někomu ze třídy vyjde test pozitivní, bude muset absolvovat přesnější PCR test. Až pokud se výsledek antigenního testu u některého žáka potvrdí, budou muset PCR testy podstoupit také jeho spolužáci. V mateřských školách, kde je také povinné testování, pak budou děti maximálně v patnáctičlenných skupinách a nemusejí nosit roušky.

Dodávky antigenních testů na covid-19 do škol, kterých se návrat žáků týká, zajišťuje stát. S jejich distribucí pomáhají hasiči.

Fotografie:

| Poslední úprava: 12. dubna 2021 (po)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688