Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.04.2021 10:43:14

Tento týden bude hlavně o inflaci a maloobchodu ve světě


Tento týden budou hlavním tématem rostoucí spotřebitelské ceny. Údaje o inflaci za březen dorazí jak z Česka, tak USA. Z eurozóny a Německa zazní již pouze konečný výsledek. Dozvíme se ale i měsíční data z reálné ekonomiky za únor, která budou dalším dílem skládačky ke zhodnocení výkonu ekonomiky eurozóny během prvního kvartálu.

Začneme s maloobchodními tržbami. Pro únor trh vyhlíží meziměsíční růst o 1,7 %, což by znamenalo zmírnění meziročního poklesu z 6,4 % na 5,3 %. Nicméně během února ve značné části společného bloku platila protipandemická opatření, a za očekáváním meziměsíčního růst tržeb tak stojí spíše nízká srovnávací základna z ledna, který byl z pohledu maloobchodu nejslabším měsícem od dubna minulého roku. V březnu již ale můžeme počítat se svižným přehoupnutím meziroční dynamiky z poklesu do plusu. Tržby budou srovnávány s březnem 2020, kdy byly ztráty v maloobchodě výraznější (-8,1 % r/r) a v dubnu dokonce -19,3 % r/r. Efekt srovnávací základny je daný, neznámou ale zůstává intenzita dohánění odložené spotřeby po zrušení restrikcí. Nápovědou by mohlo být Spojené Království, ve kterém tento týden dochází k otevření řady obchodů a služeb včetně například restaurací.

V úterý se budeme věnovat především tuzemské míře inflace za březen. Počítáme s opětovným zrychlením její meziroční dynamiky z 2,1 % na 2,3 %, přičemž medián trhu vyhlíží mírně svižnější tempo (2,4 %). Přispět by k tomu měly především ceny pohonných hmot, jež odrážejí vyšší ceny ropy a jejich pokles z první poloviny loňského roku. Ovšem efekt nízké srovnávací základny bude vrcholit až v květnu. I v následujících měsících bude celková meziroční míra inflace rozkolísána vlivem neobvyklého cenového vývoje z loňska, který je pozůstatkem zavedení prvního lockdownu. Budeme tak sledovat především vývoj jádrové inflace. Ta bude sice také ovlivněna výkyvy z minulého roku, ale do menší míry, jelikož nezohlední například propad cen energií.

Odpoledne dorazí březnová inflace i z USA. Trh očekává citelné zrychlení z 1,7 % r/r na 2,5 % r/r. V dubnu pak lze počítat s tempem nad 3 %. K růstu pravděpodobně nejvýrazněji přispělo zdražení pohonných hmot a energií. V jádrových složkách inflace se počítá s umírněnějším růstem.

Ve středu bude v eurozóně zveřejněna průmyslová výroba za únor. Dostupná data z německého či francouzského průmyslu poukázala na zádrhely, a lze tak počítat se slabším výkonem pro eurozónu jako celek. Nicméně stejně jako v případě českého průmyslu dostupná data ukazují na to, že je zhoršení způsobeno spíše na dodavatelské straně nežli na straně poptávky.

Ve čtvrtek dorazí údaje o březnových maloobchodních tržbách v USA. Ty byly hnány hned několika faktory. Vyplacením jednorázové pomoci domácnostem v rámci fiskálního balíčku, normalizací počasí po únorových výkyvech a pokračujícímu otevírání ekonomiky. Meziměsíčně se tak očekává růst o 5,5 % oproti předchozímu poklesu o 3 %. Dále bude zveřejněn údaj o tamní průmyslové výrobě, od které se očekává meziměsíční nárůst o 2,5 % po únorovém poklesu o 2,2 %. Současně dorazí i předstihové indikátory hodnotící stav průmyslu pro aktuální období.

Na závěr týdne bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry od University of Michigan za duben. Na pozadí postupného otevírání ekonomiky a výhledu dalšího fiskálního stimulu lze počítat s dalším zlepšením nálady mezi spotřebiteli.

V eurozóně uzavřou údaje o zahraničním obchodu várku únorových dat z reálné ekonomiky


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688