Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Osobní finance  |  12.04.2021 10:38:51

Děti se vrací do škol, rodiče si musí připravit tisíce korun na s tím související výdaje, třeba na roušky. Naopak o tisíce korun z ošetřovného přijdou


Část dětí se dneškem vrací do škol. Ti z prvního stupně základek se budou výuky většinou účastnit rotačně, takže rodiče dětí do 10 let věku ztrácí nárok na polovinu ošetřovného, na něž by měli nárok, pokud by se návrat do škol nekonal. Nárok na ošetřovné zaniká také těm z rodičů, kteří již mohou poslat dítě do školy mateřské. 

V případě rotační výuky na základní škole rodiče ztrácí nárok na ošetřovné vždy za ten týden, včetně víkendu, kdy se děti mohou účastnit normální, prezenční výuky ve škole. Pokud si tedy rodič usmyslí, že dítě do školy nepošle (ač by mohl), neboť se třeba obává nákazy v dětském kolektivu, nárok na ošetřovné už nemá.  

Naopak za dny, kdy v rámci rotace zůstává školák prvního stupně doma, nárok na ošetřovné trvá. Pokud tedy rodič například pobírá hrubou měsíční mzdu 40 tisíc, jeho denní ošetřovné představuje 686 korun, což za sedm dní odpovídá 4802 korun. Ošetřovné by se mělo nicméně ještě zvýšit, a to zpětně, od 1. března, ze 70 na 80 procent redukovaného vyměřovacího základu. Rodiče si tím polepší o stovky až tisíce měsíčně. Návrh legislativy už schválili poslanci, změna však ještě musí projít legislativním procesem.  

Rodiče by neměli zapomenout, že ošetřovné si mohou nárokovat také za dny velikonočních svátků, tedy za pátek 2. dubna a pondělí 5. dubna. Za čtvrtek 1. dubna naopak nárok na ošetřovné nemají, neboť den byl svojí povahou nikoli svátkem, ale prázdninami.    

Kvůli dnešnímu návratu části dětí do škol musí jejich rodiče počítat s některými s tím souvisejícími náklady. Zejména se jedná o dodatečné výdaje za zdravotnické roušky. Balení 25 kusů takovýchto roušek vyjde na zhruba 170 korun.  

Pokud povinnost nosit roušky bude trvat do konce školního roku, znamená to pro rodiče dodatečné výdaje ve výši zhruba 450 korun.  

Část rodičů bude zřejmě muset pořídit svému potomkovi také nové přezůvky, neboť noha už mohla stačit ratolesti vyrůst. Žáci třetích až pátých tříd základních škol nebyli ve škole od 18. prosince loňského roku. Přezůvky vyjdou průměrně na 300 korun.   

Kvůli otevření škol je třeba počítat také s výdaji na školní obědy, běžně průměrně za 700 korun měsíčně, nyní tedy kvůli rotaci na 350 korun měsíčně. Do konce běžícího školního roku průměrně celkem za 900 korun. Družina běžně vyjde na 150 korun měsíčně, nyní kvůli rotaci tedy jen na 75 korun měsíčně.  

Pokud systém rotací vydrží do konce školního roku, musí si rodiče celkem tedy připravit na roušky, přezůvky, obědy a družinu 450 + 300  + 900  + 230 = 1880 korun.  



Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom. Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

13.04. 07:30  . . . (Svědek Covidův)

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688