Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  12.04.2021 10:05:45

Je potřeba mít na paměti, že makro čísla začne ovlivňovat nízká základna z loňského roku


Průmysl je už několik měsíců nad úrovněmi před covidem. Po finanční krizi ve 2008 mu trvalo dostat se na předkrizové úrovně 6 let. Tahle krize je prostě jiná: exogenní šok v kombinaci s rychlou a masivní podporou ze strany vlád a centrálních bank.

Maloobchodu trvalo po finanční krizi dosáhnout předkrizové úrovně 6Y. V únoru byly tržby jen 1% pod. V březnu už budou nad. Rušení zrušení karanténních opatření = lidi začnou masivně utrácet: efekt odložené spotřeby (ovlivní především zboží, méně služby) a vyšších příjmů (DPFO, nízká míra nezaměstnanosti) => vysoký růst HDP, ale ne pro každého.



Globální pohled: světová ekonomika se oživuje, průmyslová výroba i mezinárodní obchod na začátku tohoto roku rostly v meziročním srovnání (poslední číslo je za leden). Rostou i vývozní ceny, což jen potvrzuje sílu oživení, a že toto oživení bude i více inflační. Průmysl očekává další růst, rychlejší ve vyspělých ekonomikách. Navíc klesá index politické nejistoty (Trump, Brexit…). 







Je potřeba mít na paměti, že makro čísla začne ovlivňovat i základna z loňského roku. Stačí se podívat na Čínu, kde epidemie ovlivnila ekonomiku o pár měsíců dříve než zbytek světa. Průmysl i maloobchod rostou o více než třetinu ve srovnání s předchozím rokem a odhad růstu HDP za 1Q se pohybuje v blízkosti 20% y/y. Dvouciferné růsty produkce a tržeb ve službách za březen a duben v ČR a EU nebudu nijak výjimečné.



Mix pro globální oživení v letošním roce je dobře namíchaný. Rizikem by mohlo být zpřísnění měnové nebo fiskální politiky ve světle rychlého oživení.

V USA je toto riziko malé, naopak kombinace všech balíčků (například šek 1400 USD distribuovaný v březnu/dubnu) včetně toho infrastrukturálního přelijí silný růst i do dalších let. Fed si udělal prostor pro ponechání nízkých sazeb změnou inflačního cílování na průměrnou inflaci. 10Y průměrná inflace je na 1,5, takže Fed si může dovolit mnoho let 2% cíl nadstřelovat (aktuální PCE inflace na 1,5%).

EMU je ve více komplikované situaci. Oživení bude pomalejší díky pomalejšímu očkování. Ale už teď se z některých jestřábích zemí ozývají hlasy, že by ECB měla postupně snižovat objemy nakupovaných aktiv. ECB se naopak snaží tlačit na urychlení čerpání peněz z fondů EU, ale například emise společných dluhopisů je dočasně zablokovaná rozhodnutím německého soudu. EMU tak budou tahat nahoru nejdříve exportně orientované ekonomiky (vývozy mimo EMU)

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688