Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.04.2021 07:34:25

Čína se na začátku roku pochlubí meziročním růstem HDP o 20 % (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Čína tento týden ukáže spektakulární meziroční tempo růstu ekonomiky za Q1 21. Měsíční údaje o vývoji maloobchodu a průmyslu by tento týden měly rovněž ukázat na zrychlující tempo růstu amerického hospodářství. Z Evropy dorazí spíše různorodý mix dat. V USA i v eurozóně uvidíme další údaje o vývoji inflace, přičemž dražší ropa tlačí inflaci k vyšším úrovním. Mírné zrychlení čekáme od březnové inflace i v případě v ČR. Na konci týdne bude Euroskupina jednat o Bankovní unii.

Inflace v ČR roste, ČNB počká na vakcinaci

Měsíční údaje zveřejněné tento týden v USA o vývoji průmyslu, maloobchodu či nemovitostního trhu by měly ukázat na sílící ekonomické oživení. Na maloobchodních tržbách za březen a duben se pozitivně podepíše jednorázový příspěvek 1400 USD pro miliony Američanů z posledního „Bidenova“ balíčku. Analytici SG zvýšili odhad letošního vývoje ekonomiky USA na vysokých 5,4 % a už údaje za březen by měly optimismus tímto směrem upevnit. Zveřejnění agregovaných měsíčních dat eurozóny za únor potvrdí mírné zlepšení maloobchodu a naopak slabší průmysl za únor. Ve středu budou investoři bedlivě sledovat vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powela na semináři ve Washingtonu. Ten ve včera zveřejněném rozhovoru pro televizi CBS uvedl, že ekonomika USA se nachází v „inflexním bodě“, od kterého růst ekonomiky i tvorba pracovních míst budou „mnohem rychlejší“. V pátek proběhne zasedání Euroskupiny, na kterém hlavním tématem bude Bankovní unie. S blížícím se zasedáním ECB 22. dubna uslyšíme pravděpodobně další vyjádření členů ECB k měnové politice. Spektakulárním číslem tohoto týdne bude zveřejnění čínského HDP za první čtvrtletí. I přes očekávané mezičtvrtletní zpomalení růstu ekonomiky dojde prudkému skoku v meziročním vyjádření jejího růstu. Podobné skoky uvidíme v meziročních číslech i v případě Evropy a USA ale až za druhé čtvrtletí. Nicméně v případě Číny půjde o výsledek blízký 20 %, což je na USA i Evropu přece jen příliš (zde se odhady na Q2 nacházejí kolem 12 - 13 % y/y).

Hlavním číslem v regionu pro korunu bude vývoj inflace ČR za březen. Od té čekáme vlivem vyšších cen ropy a srovnávací základny z minulého roku zrychlení k meziročním 2,5 %, což je nepatrně nad mediánem trhu, nicméně rozptyl odhadů opět svědčí o značné nejistotě (blíže k odhadu viz https://bit.ly/2PEwIe5). Výsledek 2,5 % by znamenal další mírné zvýšení odchylky inflace od prognózy ČNB na citelných 50bp, ale s minulým cenovým nárůstem ČNB samozřejmě nic nenadělá. Ve snaze neohrozit ekonomiku bude ČNB pravděpodobně vyčkávat na období, kdy bude zřejmé, že oživení už pandemie neohrozí. To by mohlo být v situaci, kdy bude naočkována významná část populace (např. 40 %).

Akcie v USA na nových rekordech, koruna pod 26,0 CZK/EUR

Dolar proti euru minulý týden oslabil o více než 1 %. Optimismus finančních trhů minulý týden dál narůstal a pozorovali jsme tak další nárůsty cen akcií, a to navzdory přetrvávajícím obavám ohledně vyšší inflace. Ty minulý týden podpořilo zveřejnění oproti očekávání vyššího nárůstu průmyslových cen za březen v USA (4,2 % y/y) a Číně (4,4 % y/y). Nicméně dluhopisové výnosy v USA se již výše neposunuly, a naopak ve srovnání s koncem března jsou mírně níž. Výsledek průmyslové výroby v Německu silně zaostal za odhady, když propadl meziměsíčně o 1,6 %, zatímco se čekal vzestup v podobném rozsahu. Takový vývoj je v ostrém kontrastu s předstihovými indikátory, které rostou na rekordy. Na vině jsou chybějící komponenty do výroby a související protipandemická opatření, která navíc komplikují zahraniční obchod.

Obdobně negativní překvapení ukázala minulý týden i zveřejněná data za český průmysl (v únoru -2,0 % m/m). Naopak čísla za maloobchod ČR vyšla lépe než neoptimističtější odhad. Guvernér Jiří Rusnok v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že nemá strach z toho, že by ČR postihl v nejbližších měsících „inflační šok“. Teprve pokud by prognózy ČNB ukazovaly na „nějaký dlouhodobý trend“ (myšleno na inflaci), „budeme muset přizpůsobovat naši politiku“, dodal Rusnok. Česká koruna minulý týden posílila přes hladinu 26,0 CZK/EUR, k čemuž jí pomohl slábnoucí dolar a snad i lepší pandemická situace. V závěru týdne ale většinu těchto zisků umazala.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688