Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  11.04.2021 18:00:07

Burzovní kalendář 15/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Příští týden se na akciových trzích ponese ve znamení začátku výsledkové sezóny za první kvartál nového roku a i když analytické domy očekávají, že společnosti představí poměrně solidní výsledky, investoři se pod očekáváním rychlejšího ekonomické růstu zaměří hlavně na výhledy hospodaření jednotlivých společností pro nadcházející měsíce. Makroekonomický kalendář přinese nejnovější zprávy o vývoji inflace ve Spojených státech v podobě zveřejnění dat indexů spotřebitelských cen CPI a data maloobchodních tržeb za měsíc březen naznačí, jak si největší ekonomika světa vede pod stále zrychlujícím tempem vakcinace proti koronaviru. Globální kapitálový trh rovněž věnuje svou pozornost komentářům představitelů Federálního rezervního systému včetně předsedy Jerome Powella. Další nahlédnutí do výhledu měnové politiky pro nadcházející měsíce nám umožní Béžová kniha americké centrální banky. Čína se stane první ekonomikou, která vykáže údaje o růstu za první čtvrtletí, když zveřejní vysoce očekávaná čísla HDP. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Index S&P 500 se vyšplhal nad úroveň 4 100 bodů, čímž se zisk hlavního amerického benchmarku zvýšil od březnových minim minulého roku přes 80 %. Růst je poháněn bezprecedentními americkými stimulačními opatřeními a očekáváním, že sílící tempo vakcinace proti nákaze covid-19 podpoří ekonomický růst.

V minulém týdnu Mezinárodní měnový fond zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 6 %, zatímco v lednové prognóze čekal růst o 5,5 %. Nová prognóza odráží dodatečná stimulační opatření v některých velkých ekonomikách a předpokládané zotavení hospodářské aktivity v důsledku očkování proti koronaviru. Podle IMF je globální finanční systém díky masivní podpoře vlád a centrálních bank i za pandemie stabilní. Zatímco rizika jsou z valné části pod kontrolou, oživení z koronavirové krize bude nerovnoměrné a dopady v každé zemi jiné.

Rozpočet a Biden

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v pátek představila návrh rozpočtu na rok 2022, který stvrzuje ostrý odklon od Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. Rozpočet ve výši 1,5 bilionu dolarů znamená zvýšení základního financování proti současnému roku o 8 %, zahrnuje zvýšení výdajů na boj proti změnám klimatu a násilí páchanému střelnými zbraněmi a počítá s dalšími miliardovými investicemi do veřejné dopravy a sanace životního prostředí.

Výsledková sezóna Q1 2021

Důkazy o posílení ekonomického a podnikového růstu přicházející za první čtvrtletí nového roku by mohly podpořit důvěru investorů pro nadcházející měsíce, kdy je očekáváno postupné tempo rozvolňování omezujících restrikcí. Data o tom, jak si společnosti vedou po prvním roce pandemie, budou pro trhy klíčová. Pochybnosti o přehřátém býčím cyklu by se tak velmi brzy mohly dostat opět ke slovu. Prvních reportů se dočkáme už v tomto týdnu, kdy výsledkovou sezónu zahájí americké finanční instituce.

Bankovní giganti JPMorgan Chase (JPM), Goldman Sachs (GS) a Wells Fargo (WFC) zveřejní své čtvrtletní zprávy během středeční obchodní seance. Ve čtvrtek poodhalí své výsledky Bank of America (BAC), Citigroup (C) a Blackrock (BLK). Poslední obchodní den týdne bude ve znamení dat Morgan Stanley (MS) a Bank of New York Mellon (BK). V průběhu týdne zveřejní výsledky také společnosti UnitedHealth (UNH), Delta Air Lines (DAL), PepsiCo (PEP) a Rite Aid (RAD).

Celkově se očekává, že výnosy za první čtvrtletí meziročně vyskočily téměř o 25 %. Jednalo by se o největší čtvrtletní zisk od 3Q 2018, kdy snížení daní bývalého prezidenta Donalda Trumpa způsobilo prudký růst zisků.

Inflace spotřebitelských cen v USA (CPI)

Po zveřejnění indexů výrobních cen PPI se nyní obchodníci zaměří na inflační data v podobě statistiky indexů spotřebitelských cen CPI. Index výrobních cen v březnu meziročně vyskočil o 4,2 % (odhad: +3,8 %, únor: +2,8 %). Meziměsíčně se index výrobních cen v březnu zvýšil o 1 % (odhad: +0,5 %, únor: +0,5 %). Bez započtení segmentů energií a potravin činil meziroční růst 3,1 % (odhad: +2,7 %, únor: +2,5 %) a meziměsíční růst dosáhl 0,7 % (odhad: +0,2 %, únor: +0,2 %).

Index CPI by měl dát jasnější náhled na tempo inflace v USA. Podle odhadů se index spotřebitelských cen za minulý měsíc zvýšil o 0,5 % a oproti předchozímu roku o 2,5 %. Pokud by se odhad potvrdil, znamenalo by to nejrychlejší nárůst za osm měsíců. Po vyloučení nákladů na potraviny a pohonné hmoty se očekává, že jádrová inflace vzroste oproti předchozímu měsíci o 0,2 % a o 1,6 % v meziročním srovnání.

Maloobchodní tržby

Obchodní oddělení zveřejní údaje o americkém maloobchodním prodeji za měsíc březen během čtvrteční seance. Tržby podle odhadů vzrostly o 5,5 %, což by byl odraz od prudkého únorového poklesu o 3 %. Po vyloučení automobilového sektoru se očekává nárůst tržeb o 4,8 %, zde by se jednalo o pozitivní růst po únorovém poklesu 2,7 %. Ekonomický kalendář tohoto týdne dále nabídne pravidelný report žádostí o podporu v nezaměstnanosti, předběžné čtení indexu spotřebitelského sentimentu University of Michigan, statistiky stavebních povolenek a data průzkumů výrobních podmínek v regionech Philadelphia a New York.

Fed a Béžová kniha

Řada komentářů jednotlivých členů americké centrální banky poodhalí náhled na budoucí vývoj měnové politiky a nastavení úrokových sazeb. Předseda Jerome Powella má diskutovat o ekonomice v rozhovoru pro program CBS „60 minut“ v nedělním podvečeru. Powell potvrdil také účast na středeční akci Economic Club of Washington. Powell v poslední době zopakoval, že jakýkoli vývoj inflace by měl být dočasný a že centrální banka bude dlouhodobě udržovat svoji akomodativní politiku.

Zprávy o stavu americké ekonomiky, která zachycuje stav ve dvanácti distriktech FEDu dle subjektivního hodnocení jejich představitelů, se dočkáme během středeční obchodní seance.

Čínské HDP za 1Q 2021

Čína v pátek ráno zveřejní statistiky HDP za první čtvrtletí tohoto roku. Tato data by měla ukázat, že druhá největší ekonomika světa vzrostla za první tři měsíce roku 2021 v meziročním srovnání o 18,8 %. Kromě zprávy o HDP se dočkáme také údajů březnové obchodní bilance, průmyslové produkce a maloobchodního prodeje. Čínská ekonomika vykazovala v posledních měsících známky silného růstu a aktivita se díky oživení globální výroby a domácích výdajů vrátila na před pandemickou úroveň.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688