ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  11.04.2021 15:24:17

Sčítání lidu: TOP 3 otázky ke sčítání, na které se rodiče ptají nejčastěji

 

11. dubna 2021

Při vyplňování online sčítacího formuláře mohou rodiče narazit na otázky, nad jejichž zodpovězením mohou například vzhledem ke střídavé péči nebo aktuální epidemické situaci váhat. Poradit se mohou na Kontaktním centru sčítání. Co rodiče v souvislosti se sčítáním nejvíce zajímá?


Distanční výuka

Jeden z nejčastějších dotazů českých rodičů, kteří vyplňují sčítací formulář, se týká otázky na adresu, kam jejich potomci dojíždí za vzděláním. Vzhledem k epidemické situaci, kdy jsou žáci a studenti skoro rok na distanční výuce, je toto váhání pochopitelné. „Pro vyplňování údajů o dojížďce do školy je klíčové, zda pro děti bude výuka z domova obvyklá i po skončení protiepidemických opatření. U většiny studentů lze předpokládat, že se po skončení epidemie distanční výuka naplno přesune z domova zpět do tříd či poslucháren. V tomto případě tak rodiče prosíme o vyplnění adresy dané školy, i když se jejich děti momentálně vzdělávají z domova,“ vysvětluje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.  

Ne všichni rodiče ale nutně znají celou adresu konkrétní vzdělávací instituce. Pomoci mohou webové stránky školy nebo online mapy, kde se po zadání jména školy zobrazí i její adresa. Pokud se rodičům přesto nepodaří přesnou adresu školy vyhledat, mohou zaškrtnout políčko „Pokud našeptávač nenabízí přesnou adresu, vyplňte alespoň obec“ a uvést jen název obce. Našeptávač v elektronickém formuláři následně zajistí, aby byla adresa zadána přesně a ve správném formátu.


Střídavá péče 

Zajímavou otázku přináší i institut střídavé péče. Který z rodičů by měl dítě sečíst v rámci své domácnosti a jak se vyhnout tomu, aby dítě nebylo sečteno dvakrát? Ideální je, pokud se dospělí dohodnou. Uvést by se měla adresa, kde dítě bydlí po většinu roku. Pokud to nelze jednoznačně určit a dohoda mezi rodiči není možná, pak se uvede adresa platná k rozhodnému okamžiku, tedy kde dítě bydlelo o půlnoci z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021.


Děti v zahraničí

Specifickou oblast dotazů pak tvoří situace dětí narozených v zahraničí. Nejčastěji se rodiče ptají, zda mají sečíst i dítě, které se narodilo v zahraničí. Pokud má dítě trvalé bydliště v ČR, tak podléhá sčítání. Pokud ne, ve formuláři se neuvádí.

Kontakt:
Jolana Voldánová

tisková mluvčí Sčítání 2021
+420 704 659 357
jolana.voldanova@scitani.cz

 

Přílohy

  • csu_tz210411_top_3_otazky_ke_scitani_na_ktere_se_rodice_ptaji_nejcasteji.docx
 
 

Tisková zpráva

11. dubna 2021

TOP 3 otázky ke sčítání, na které se rodiče ptají nejčastěji

Při vyplňování online sčítacího formuláře mohou rodiče narazit na otázky, nad jejichž zodpovězením mohou například vzhledem ke střídavé péči nebo aktuální epidemické situaci váhat. Poradit se mohou na Kontaktním centru sčítání. Co rodiče v souvislosti se sčítáním nejvíce zajímá?

Distanční výuka

 

Jeden z nejčastějších dotazů českých rodičů, kteří vyplňují sčítací formulář, se týká otázky na adresu, kam jejich potomci dojíždí za vzděláním. Vzhledem k epidemické situaci, kdy jsou žáci a studenti skoro rok na distanční výuce, je toto váhání pochopitelné. „Pro vyplňování údajů
o dojížďce do školy je klíčové, zda pro děti bude výuka z domova obvyklá i po skončení protiepidemických opatření. U většiny studentů lze předpokládat, že se po skončení epidemie distanční výuka naplno přesune z domova zpět do tříd či poslucháren. V tomto případě tak rodiče prosíme o vyplnění adresy dané školy, i když se jejich děti momentálně vzdělávají z domova,“
vysvětluje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.  

 

Ne všichni rodiče ale nutně znají celou adresu konkrétní vzdělávací instituce. Pomoci mohou webové stránky školy nebo online mapy, kde se po zadání jména školy zobrazí i její adresa.

Pokud se rodičům přesto nepodaří přesnou adresu školy vyhledat, mohou zaškrtnout políčko „Pokud našeptávač nenabízí přesnou adresu, vyplňte alespoň obec“ a uvést jen název obce. Našeptávač v elektronickém formuláři následně zajistí, aby byla adresa zadána přesně a ve správném formátu.

 

Střídavá péče

 

Zajímavou otázku přináší i institut střídavé péče. Který z rodičů by měl dítě sečíst v rámci své domácnosti a jak se vyhnout tomu, aby dítě nebylo sečteno dvakrát? Ideální je, pokud se dospělí dohodnou. Uvést by se měla adresa, kde dítě bydlí po většinu roku. Pokud to nelze jednoznačně určit a dohoda mezi rodiči není možná, pak se uvede adresa platná k rozhodnému okamžiku, tedy kde dítě bydlelo o půlnoci z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021.

 

Děti v zahraničí

 

Specifickou oblast dotazů pak tvoří situace dětí narozených v zahraničí. Nejčastěji se rodiče ptají, zda mají sečíst i dítě, které se narodilo v zahraničí. Pokud má dítě trvalé bydliště v ČR, tak podléhá sčítání. Pokud ne, ve formuláři se neuvádí.

 

 Kontakt:

Jolana Voldánová

tisková mluvčí Sčítání 2021

+420 704 659 357

jolana.voldanova@scitani.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688