Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.04.2021 13:47:03, aktualizováno 12.04.2021 10:12:04

Pražskou burzu v týdnu podržely rostoucí akcie ČEZ, management energetické firmy přitom pokračuje v prodejích

  • akcie MONETA z hlediska likvidity opět kralovaly pražské burze, postaraly se tentokrát o více než třetinu z celkových zobchodovaných 2,094 mld.
  • dlouhodobé ceny domácí elektřiny v týdnu dosáhly nových maxim, např. kontrakt pro příští rok se obchodoval již v blízkosti 60 EUR/MWh
  • posilující koruna v Praze kurzově negativně ovlivňovala duálně obchodované tituly
  • pražská burza v sobotu 17. dubna oslaví 150 let od uskutečnění vůbec prvních akciových obchodů u nás

Druhý zkrácený obchodní týden v řadě pražská burza měřeno indexem PX opět bojovala u hladiny 1 100 bodů, tedy u již dříve v reportech zmiňované technické výrazné rezistence. Po pokusech o růst nakonec index PX zakončil týden červeně neutrálně. Domácí trh se tak nedokázal vydat ve stopách například akcií v sousedním Německu či na Wall Street, které dokonce zaznamenávaly nová historická maxima.

Navíc od větších ztrát domácí trh svou vahou zachránily primárně akcie ČEZ, které nezvykle rostly již pátý týden v řadě. Ve světle rekordních cen elektřiny se tak již na pár korun ocitly v blízkosti svých posledních maxim z léta 2018 a tedy v blízkosti značných rezistencí. Dražší jinak byly akcie ČEZ až v roce 2015.

Současných výrazných cen využili za poslední 3 týdny nyní již čtyři manažeři energetické skupiny ČEZ, když uplatnili opce na akcie ČEZ získané na základě dřívějšího již v roce 2019 zrušeného motivačního programu. Tentokrát tak učinil ředitel útvaru fúze a akvizice Andrzej Martynek a místopředseda představenstva Pavel Cyrani. Prvně zmiňovaný získal 10 tis. akcií ČEZ, které obratem s cca 10% ziskem prodal. Pavel Cyrani pak v úterý uplatnil opce na 60 tisíc akcií ČEZ za kurz necelých 446 . Na rozdíl od svých kolegů si však možná 20 % akcií zatím hodlá ponechat, resp. dle dosavadních hlášení do čtvrtka při cenách u hladiny 560 postupně prodal „jen“ 48 tis. akcií ČEZ. Zrealizoval na nich kurzový zisk zhruba 5,5 mil. .

ČEZ možno také zmínit, po získání hotovosti z odprodeje bulharských aktiv, v týdnu vyhlášený tendr na odkup 3 firemních dluhopisových emisí vydaných v cizích měnách. ČEZ tak chce předčasně splatit své dluhy v přepočtu za až cca 18 mld. .


Po dvou týdnech ztrát se k nádechu vydaly akcie VIG. Druhý rakouský titul ERSTE bojoval v domovské Vídni u svých ročních maxim. Úrovně u 29,75 EUR se však ukazují jako výrazné rezistence a akcie ERSTE tak nakonec u nás, vlivem silnější koruny, zakončily týden červeně.

Stejně tak i zbylé dva bankovní tituly. Akcie KB se přitom nejprve v úvodu týdne obchodovaly nejvýše za 2 měsíce v blízkosti hranice 700 . Akcie MONETA druhý týden sestupovaly z předchozích více než ročních maxim. Z PPF zazněly hlasy, že o zamýšleném „spojení“ by mohli akcionáři rozhodovat již za pár týdnů. Tedy v konečném důsledku o možném získání majority PPFMONETA. Stále se však čeká na prvotní pootevření dveří PPF, resp. povolení regulátora nabýt v bance více než desetinový podíl.

Akcie likérky STOCK se v domovském Londýně ve čtvrtek podívaly k letošním maximům k hranici 290 GBp, resp. tedy již potřetí se zatím neúspěšně pokusily tuto technickou hranici překonat a otevřít si tak cestu na nová 3letá maxima. Potažmo tedy k dosavadním historickým maximům již pak nevýrazně výše. Druhý londýnský titul Avast zaznamenával výraznější volatilitu a to zejména u nás. Navíc jakoby nechtěl hledět na posilování koruny, zkrátka v zisku na pražské burze uzavřel díky pozitivnějšímu obchodování až s 2 prémií.

indexu PX nejvíce ztratily akcie PHILIP MORRIS, což bylo ovlivněno rozhodným dnem na dividendu. Možná i v návaznosti na daňové úpravy investorů titul zaznamenával v týdnu nadprůměrnou aktivitu. Zobchodovaných téměř 146 mil. titul v tomto ohledu posunulo na 5. místo, resp. například i před zmiňované akcie Avast.

Druhý týden v řadě se z pravidelně sledovaných titulů každopádně největším propadákem staly akcie PILULKA. Od maxim již přišly o více než čtvrtinu hodnoty, nicméně přesto jsou stále letos nejziskovějším titulem.

 


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688