Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  09.04.2021 11:45:53

SPAC mánie zachvátila svět investování! Co je SPAC a jak funguje?

Popularita SPAC (Special Purpose Acquisition Company) poslední dobou extrémně roste. Tento fenomén již existuje poměrně dlouho, ale do širokého povědomí investorů se dostává zejména během posledních několika let. Přibližně polovina IPO za rok 2020 proběhla prostřednictvím SPAC. V roce 2021 se navíc očekává, že tento trend by měl pokračovat.

V následujícím článku si vysvětlíme, co je to SPAC a jaké jsou výhody a nevýhody. Na příkladu si ukážeme, jak se společnosti prostřednictvím SPAC dostávají na burzu. Nahlédněte s námi pod pokličku SPAC mánie, která poslední dobou zachvátila investiční svět.

V článku se dozvíte:

  1. Co je to SPAC?
  2. Výhody investování do SPAC
  3.  Rizika a nevýhody investování do SPAC
  4. Jak funguje SPAC?
  5. Akcie Nikola – známý příklad SPAC
  6. Čeká nás v roce 2021 SPAC mánie?
  7. Obchodujte s akciemi SPAC společností u LYNX

Co je to SPAC?

SPAC je zkratka pro Special Purpose Acquisition Company. Do češtiny se toto slovní spojení dá volně přeložit jako „společnost založená za účelem akvizice“. V zásadě se jedná o společnost založenou čistě s úmyslem veřejného obchodování na burze.

Účelem takového IPO je získat kapitál a následně se sloučit s jinou společností. Tyto společnosti však existují pouze na papíře a nemají žádné obchodní aktivity ani aktiva. Zpravidla nemají ani kanceláře či zaměstnance.

V angličtině se těmto společnostem někdy přezdívá také „shell corporation“. SPAC je obvykle tvořena konkrétní skupinou investorů, sponzorů nebo specifických subjektů (například sportovních klubů) s odbornými znalostmi v konkrétním odvětví nebo obchodním sektoru. Cílem této skupiny je vstoupit na burzu a za prostředky získané od investorů zainvestovat do zajímavé společnosti, která představuje investiční příležitost.


Během vytváření SPAC však nejsou veřejnosti poskytovány žádné konkrétní informace o možných akvizičních cílech. V důsledku toho investoři často nemají tušení, do jaké společnosti investují. Tato netransparentnost je hlavní nevýhodou investic do těchto „prázdných skořápek“ na akciovém trhu. Investoři musí slepě důvěřovat majitelům SPAC, že vyberou správnou společnost pro akvizici. Jde tedy o značně riskantní krok.

Velkou výhodou je, že SPAC obvykle realizují své IPO velmi rychle. Protože společnost je často prázdná skořápka, regulátor rychle dokončí své ohodnocení a díky tomu může IPO proběhnout během několika měsíců. Kromě toho jsou náklady také mnohem nižší než u IPO typických společností.

Výhody investování do SPAC

Legitimní důvody pro vstup na burzu formou SPAC mají start-upy, které využijí tuto entitu jako prostředek k získání finančních prostředků, jednoduššímu IPO a potenciální akvizici ze strany větších konkurentů. Mezi další výhody patří:

  • Veřejně obchodovaná společnost často dostává vyšší ocenění.
  • Vyšší likvidita v důsledku navýšení kapitálu.
  • Úspora času a peněz. IPO u klasické společnosti může trvat několik let a proces je velmi nákladný.


 

Rizika a nevýhody investování do SPAC

Díky příznivému investičnímu prostředí a skutečnosti, že mnoho primárních úpisů akcií na burze  v roce 2020 uzavřelo vysoko nad počáteční otevírací cenou, se SPAC staly nesmírně populární. Cílem je vstupem na burzu získat kapitál od retailových investorů. Ti by měli tedy věnovat obzvláště velkou pozornost skutečnému cíli zakladatelů vybrané Special Purpose Acquisition Company.

Zpočátku však často ale není vůbec zřejmé, která společnost je v hledáčku SPAC a investoři tak často investují v podstatě naslepo. To drasticky zvyšuje rizikovost dané investice. Někdy se SPAC dokonce používají k zakrytí skutečných akcionářů ve společnosti před zákonem nebo před širokou veřejností.

Úspěch SPAC stojí a padá na klíčových manažerech a majitelích dané Special Purpose Acquisition Company. Ti musí nejprve přesvědčit investory o svých kvalitách a získat si jejich důvěru, že se svěřenými finančními prostředky naloží efektivně. Poté také musí umět najít příležitost na trhu a spojit se s firmou, která představuje zajímavý investiční potenciál. Pokud se rozhodneme SPAC svěřit své peníze, měli bychom se důkladně s těmito klíčovými osobami a jejich plány seznámit.

Jak funguje SPAC?

Kapitál, který SPAC získá při IPO, je umístěn na svěřenecký účet (s úroky). Peníze lze investorům vyplatit pouze při dokončení akvizice, nebo v případě, že SPAC selže. Společnost má zpravidla dva roky na dokončení obchodu nebo na likvidaci. V některých případech lze část úroků získaných svěřeneckým fondem použít jako provozní kapitál. Po akvizici je SPAC obvykle kótována na jedné z hlavních burz cenných papírů.

SPAC obvykle získává peníze prostřednictvím IPO vydáváním akcií a warrantů. Tyto akcie a warranty jsou spojeny dohromady a prodávány ve formě balíčků, které se často obchodují za fixní cenu 10 USD. Po IPO se s akciemi a opčními listy obchoduje na akciovém trhu odděleně. Investor se tedy může například rozhodnout prodat akcie a držet opční listy.

Po dokončení akvizice nebo fúze obvykle SPAC změní svůj název a symbol. Akcie zůstanou zachovány ve stejné hodnotě. Místo prázdné skořápky ale už akcie představují společnost s reálným produktem.

Abychom pochopili, jak SPAC funguje reálně v praxi, ukážeme si to na příkladu z loňského roku.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

14 PRAKTICKÝCH TIPŮ, JAK SE STÁT LEPŠÍM INVESTOREM
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Vyplněním svých údajů a kliknutím na tlačítko výše souhlasíte, že LYNX uloží tyto data a může Vás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky kvůli marketingovým účelům. Telefonická komunikace může být nahrávána z důvodů zkvalitňování našich služeb. Souhlasíte se zpracováním vašich údajů dle Prohlášení o ochraně osobních údajů. Odhlásit se můžete kdykoliv na marketing@lynxbroker.cz.
This iframe contains the logic required to handle Ajax powered Gravity Forms.

Akcie Nikola – známý příklad SPAC

Za poslední rok byla prostřednictvím SPAC zveřejněna řada zvučných jmen – zejména Nikola a Virgin Galactic. V březnu 2020 dokončila Nikola takzvanou reverzní fúzi s VectorIQ. Nikola, která v té době neměla žádné příjmy a své plány na vývoj elektricky poháněného nákladního vozidla měla pouze na papíře, dokázala tímto způsobem získat velké množství kapitálu a obejít dlouhé a nákladné postupy potřebné pro konvenční IPO.

K reverzní fúzi došlo 3. března 2020. Akcie VectorIQ se změnily na akcie Nikola se symbolem NKLA. Za každou akcii společnosti VectorIQ investoři obdrželi jednu akcii společnosti Nikola ve stejné hodnotě, které se nyní obchodují na americké technologické burze Nasdaq. Díky fúzi obdržela Nikola více než 700 milionů USD v hotovosti.

Čeká nás v roce 2021 SPAC mánie?

První úpis SPAC se datuje do roku 1993, ale svou popularitu si získal zejména v posledních letech. Níže uvedený graf mapuje vývoj počtu IPO SPAC.

Počínaje rokem 2017 můžete vidět poměrně silný nárůst, přičemž v roce 2020 počet realizovaných IPO SPAC doslova raketově vystřelil. V loňském roce prostřednictvím SPAC vstoupilo na burzu 237 společností (přibližně polovina všech IPOroce 2020), které dohromady ze svých IPO získaly 79,87 miliardy USD.

Zdá se, že v roce 2021 tento trend bude nadále pokračovat, protože pouze v prvním měsíci letošního roku proběhlo IPO přibližně 90 SPAC, které získaly rekordních 26 miliard USD. Vzhledem k příznivému klimatu na akciových trzích se předpokládá, že v tomto roce budou opět pokořeny nové rekordy.

Očekává se, že popularita SPAC poroste a stanou se vážnou alternativou k tradičním IPO. Úspora času a nákladů jsou hlavními důvody pro zveřejnění touto formou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688