Patria (Patria Finance)
Internet a telefony  |  09.04.2021 05:56:00

Další oběť nedostatku čipů? Váš router pro domácí internet

I na více než roční zpoždění narážejí poskytovatelé vysokorychlostního internetu, když si objednávají internetové routery. Jsou tak další obětí globálního nedostatku čipů, který dusí dodavatelské řetězce po celém světě. Čekací doba je teď zhruba dvakrát tak dlouhá než v minulosti – až 60 týdnů, tvrdí zdroje, na které se odvolává Bloomberg.

Karsten Gewecke, šéf obchodu pro Evropu v tchajwanském výrobci routerů Zyxel Communications říká už ledna zákazníkům, aby si zboží objednávali s ročním předstihem. Dodací lhůty u komponentů, jako jsou čipy od společnosti Broadcom, se totiž protáhly na více než rok.

Zyxel je velkým dodavatelem routerů. K jeho zákazníkům patří třeba norský Telenor nebo britský Zen Internet. Před průtahy v dodávkách varoval svoje zákazníky také americký výrobce síťového vybavení Adtran. Aby se vyhnula problémům, zdvojnásobila množství zboží na skladu a logistické kapacity.

Operátorům ještě routery úplně nedošly. Dodavatelské řetězce na příštích šest měsíců ale vypadají napjatě, takže i to je stále možné, domnívá se Gewecke.

#Automobilky stojí mezi zákazniky čipařských firem vždy až na konci fronty a jejich objednávky jsou odbavovány jako...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Středa 17. března 2021

Problémy způsobil odstávky ve výrobě během pandemie, kterým se přidal nárůst poptávky po lepším internetu v domácnostech.

Generální ředitel společnosti Broadcom Hock Tan minulý týden uvedl, že firma má objednávky na zhruba 90 % letošní nabídky.

V Zyxelu začaly problémy před více než rokem rokem, kdy kvůli Covid-19 na měsíc zastavil svoji továrnu v čínském Wuxi. Dodávky jsou od té doby nárazové a náklady na přepravu vyrostly i desetinásobně, jak se vývozci snažili všechno dohnat. O prostor firma soutěžila dokonce i s zdravotnickým vybavením a zbožím na ochranu jednotlivce, určenými k vývozu.

Od chvíle, kdy se čínské továrny znovu rozběhly, se nedostává komponent, jako jsou třeba křemíkové wafery, tedy základní disky polovodiče, na kterém se vytvářejí integrované obvody. Problémy jsou při setkávání nabídky a poptávky. Zasaženy byly i komponenty do jiných systémů, jako je řízení paměti a spotřeby elektřiny. “To, co tlačíme před sebou, je efekt sněhové koule, a situace se od té doby jenom zhoršuje,” tvrdí Gewecke.

Slévárny na výrobu polovodičů zápasí s tím, jak zacházet s nedostatkovými kapacitami, a upozaďují méně lukrativní zakázky. U objednávek na routery jsou menší marže než na chytré telefony a počítače. V routerech určených pro méně zámožné trhy, třeba ve východní Evropě, se používají méně sofistikované součástky s nižší marží.

A tak je možné pokračovat dále. Největší dopad to má na menší telekomunikační operátory, protože globální firmy si dodávky zajistily svou kupní silou. Někteří operátoři se předzásobili a jiným pomohl paradoxně i brexit, kdy si v obavách z narušení obchodních toků vytvořili zásoby na několik měsíců.

Někteří se ale možná radují. Akcie společnosti Unizyx Holding, mateřské společnosti Zyxelu, stouply kvůli masivní poptávce za posledních 12 měsíců o 181 %.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Internet a telefony:

Pá   9:45  China IT, high-tech makers power industry in Q1 China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 12:20  Antivirová ochrana – včera, dnes a zítra OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

21.12.2021Výrobu aut dál brzdí nedostatek čipů Research (Česká spořitelna)
09.11.2021Průmysl pod tíhou nedostatku čipů Research (Česká spořitelna)
03.11.2021BMW překonalo odhady navzdory nedostatku čipů Research (J&T BANKA)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688