Z regionů  |  08.04.2021 15:05:00

Moravskoslezský Kraj odložil veřejné projednávání námitek k tramvajové trati

Moravskoslezský kraj se ve středu rozhodl odložit veřejné on-line projednání námitek proti kontroverznímu projektu nové tramvajové trati v Ostravě, které bylo naplánováno na dnešek. Odpůrci stavby totiž odeslali kraji i ministerstvu životního prostředí námitku podjatosti všech zaměstnanců krajského úřadu v procesu posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA). Z tohoto důvodu se kraj veřejné projednání rozhodl odložit na neurčito. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

 


"Krajský úřad odkládá pokračování veřejného projednání na neurčito z důvodu podání námitky podjatosti dotčenou veřejností - spolkem Prosíme, přemýšlejme. Krajský úřad v rámci předmětného záměru svou podjatost nijak nespatřuje, nicméně otázku podjatosti musí dle právních předpisů nejdříve posoudit ministerstvo životního prostředí jako nadřízený správní orgán, a teprve následně může pokračovat posuzování vlivů záměru na životní prostředí," řekla Birklenová.

Odpůrci stavby poukazovali nejen na podjatost zaměstnanců úřadu, ale nelíbila se jim ani on-line forma veřejného projednání. V kraji by šlo o první takto vedené projednání EIA. Markéta Vysloužilová za spolek Prosíme, přemýšlejme uvedla, že projednání námitek on-line formou by mnoha zainteresovaným znemožnilo se jej účastnit. Také z tohoto důvodu spolek požadoval zrušení veřejného projednávání. Kraj ale tento způsob komunikace s veřejností hájí. Podle mluvčí při jeho plánování postupoval na základě metodického pokynu ministerstva životního prostředí z letošního února. "Veřejná projednání není možné konat prezenční formou, nicméně nelze zastavit posuzování záměrů v procesu EIA. Proto ministerstvo metodicky doporučuje konat veřejná projednání on-line formou," řekla Birklenová. Kvůli námitce podjatosti, kterou je ale nutno dořešit, se kraj nakonec rozhodl čtvrteční projednání odložit.

Veřejné projednání záměru stavby tramvajové tratě v ostravských městských obvodech Poruba a Pustkovec začalo loni v červnu a nyní mělo pokračovat. "Jednání o připomínkách, kterých se k dokumentaci ohledně posouzení vlivu projektu na životní prostředí sešlo rekordních více než 3000, začalo už loni, bylo ale přerušeno," řekla Markéta Vysloužilová. Podle Birklenové byla většina témat, týkajících se dokumentace EIA, probrána už na loňském jednání. "Pokračování veřejného projednání má za cíl dát prostor neprobraným otázkám, směřujícím k dokumentaci EIA, pokud takové účastníci budou mít," vysvětlila mluvčí.

Na loňském veřejném projednání lidé poukazovali například na to, že by místo tramvajové trati měly být využity ekologické autobusy. Ostrava ale vybudování tramvajové trati považuje za strategický projekt. Plánovaná trať má měřit zhruba tři kilometry, má mít šest zastávek a vést má od restaurace Slovan okolo obchodního centra Duha až po hypermarket Globus. Má ale mnohé odpůrce a vznikla proti ní i petice. Vybudování trati by podle dříve zveřejněných informací mělo stát téměř miliardu korun.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688