Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.04.2021 10:53:16

Výroba kvůli váznoucím subdodávkám slábne (Analýza makroindikátorů)

Průmyslová produkce v únoru urychlila svůj pokles a z hlediska očekávání překvapila negativně. Zakázky rostou, ale chybí  komponenty do výroby a částečně i pracovní síla. Přebytek zahraničního obchodu se v ruce se slabším průmyslem snížil. Stavebnictví nepřekvapivě zůstává utlumeno.

Průmyslová výroba v ČR v únoru meziměsíčně po očištění o sezónní a kalendářní vlivy klesla o 2,0 %. My jsme s ohledem na pokračující problémy v subdodávkách čekali pokles v menším rozsahu o 0,3 % m/m po lednovém snížení o 0,8 %. V meziročním vyjádření pak průmyslová výroba klesla o 2,6 %, což bylo pod všemi analytickými odhady, které v mediánu ukazovaly na růst o 0,4 %.

Předstihové indikátory i nové zakázky rostoucí o 6,7 % y/y ukazují, že důvodem poklesu výroby není slabá poptávka, ale spíše problémy v subdodávkách komponent, které zasahují pro ČR významný automobilový průmysl.

Meziroční propad produkce motorových vozidel se v únoru prohloubil na 8,0 % z lednového poklesu o 1,6 %. Nebýt výroby aut, činil by meziroční propad průmyslové produkce nikoliv 2,6 %, nýbrž 1,0 %. Výrazněji klesá také výroba nápojů (-17,9 % y/y), což souvisí s uzavřenými restauracemi, dále výroba nekovových minerálních výrobků (-8,8 % y/y, především jde o stavební materiály) či nábytku (-9,5 % y/y). Meziroční růst o téměř 25 % hlásí farmacie. Dále roste výroba chemických látek (4,2 % y/y), kovových konstrukcí (2,2 % y/y), papíru (3,9 % y/y) či zpracování dřeva (2,8 % y/y).

Problémy s dodávkami pokračují a některé automobilky oznamují omezování produkce. V březnu tak můžeme očekávat opět slabá čísla z průmyslu. Kromě problémů s dodávkami komponent mají výrobní podniky problém i s nedostatkem pracovní síly, což protipandemická opatření ještě umocňují.

V meziročním srovnání se ovšem průmysl začne od března srovnávat s obdobím, kdy vypukla pandemie. I kdyby na meziměsíční bázi průmysl klesal, tak v meziročním srovnání uvidíme velmi vysoká čísla a to zejména v dubnu, kdy vloni došlo k uzavření velké části výroby.

Po loňském propadu průmyslové výroby o 8 % naše prognóza pro letošek počítá s jejím růstem o 9,8 %. To vypadá jako raketový růst, nicméně hlavní oživení už proběhlo a letošní růst je vysoký kvůli nízké srovnávací základně. Samotný vývoj v prvním čtvrtletí ukazuje spíše na slabší výsledek, ale oživení ve druhé polovině roku může být velmi silné. Rozhodne jednak vývoj pandemie a imunizace obyvatelstva a dostupnost komponent.

Údaje za únor rovněž vykázaly relativně slabý meziroční růst průměrné mzdy v průmyslu o 0,9 % po její stagnaci v lednu. Meziroční pokles zaměstnanosti se mírně snížil na 3,5 % z předchozích 3,3 %.

Zahraniční obchod také slabší

Bilance zahraničního obchodu dosáhla v únoru přebytku 22,5 mld. CZK. Meziroční zlepšování přebytku se tak dále snížilo na 2,2 mld CZK. Pro srovnání v prosinci činilo meziroční zlepšení 8,4 mld CZK a v prosinci dokonce 24,1 mld CZK. Podobně jako v případě průmyslu i bilance zahraničního obchodu zaostala za odhady, které počítaly s přebytkem kolem 26 mld CZK. Zatímco dovoz meziměsíčně vzrostl o 0,4 % (SA), vývoz klesl o 0,8 % (SA). Celkový únorový vývoz ve srovnání s loňským rokem vzrostl o 3,8 %, dovoz pak o 3,3 %.

Saldo zahraničního obchodu příznivě ovlivnil především nižší deficit bilance s ropnými produkty o 1,1 mld. CZK a ropou a zemním plynem o 1,0 mld. CZK. Záporné saldo bylo nižší i u bilance s oděvy, kde se projevuje uzavření českého maloobchodu. Ve srovnání s loňským rokem se zhoršila bilance se stroji a dopravními prostředky, a to o 2 mld. CZK, což koresponduje s nižší výrobou.

V nejbližších měsících bude vývoz slabší z důvodu nižší očekávané průmyslové výroby. Vyšší ceny ropy budou eliminovat zlepšování bilance komodit. V meziročním srovnání ovšem v bilanci dojde podobně jako v průmyslu k výraznému zlepšení z důvodu extrémně nízké základny z doby po vypuknutí pandemie. V loňském roce dosáhl zahraniční obchod České republiky rekordního přebytku 190 miliard . Pro letošek počítáme s výraznějším oživením ekonomiky ve druhé polovině roku, což se postupně odrazí i ve zrychleném růstu dovozu. To by mělo vést ke snížení přebytku zahraničního obchodu pod 160 miliard .

Stavebnictví zůstává utlumené

Stavební výroba v ČR v únoru klesla meziročně o 11,0 % po předchozím poklesu o 5,2 %. My jsme čekali pokles o 8,3 %, ale v rámci nejistoty měsíčních dat ze stavebnictví nelze mluvit o významném překvapení. Ve srovnání s lednem se stavební produkce snížila o 3 %. I nadále se nedaří především v odvětví pozemního stavitelství, kde se meziroční pokles produkce prohloubil na 13,8 %. Na vině jsou zde především přetrvávající protiepidemická omezení a zvýšená nejistota ohledně dalšího vývoje. Ta vede k tomu, že především firmy omezují investice do rozšiřování výroby. V oblasti inženýrského stavitelství, kde velkou část projektů zadává přímo stát, naopak produkce vzrostla meziročně o 0,8 %.

Výhled pro nejbližší měsíce zůstává i nadále poměrně pesimistický, když počet nově vydaných stavebních povolení pokračoval v poklesu (v únoru meziročně o 3,3 %). Orientační hodnota stavebních povolení sice vzrostla o 30 %, podle informací z ČSÚ byl však tento růst tažen především několika infrastrukturními projekty, u kterých zpravidla trvá delší dobu, než započne jejich realizace. Spíše mírné oživení v oblasti stavebnictví bychom mohli pozorovat ve druhé polovině roku, kdy už by mohly polevit současné restrikce a vlivem vyššího podílu proočkované populace by se měla snížit i nejistota kolem dalšího vývoje. V dalších letech by tuzemské stavební výrobě měly významně pomocí také finanční prostředky z fondů EU. Brzdou dalšího vývoje však může být nedostatek pracovníků ze zahraničí, na kterých české stavebnictví po dlouhou dobu stojí. Ti po vypuknutí pandemie odcestovali do domovských zemí a je otázkou zda či kdy se vrátí.

Z hlediska nastavení měnové politiky dnes zveřejněné údaje z výrobního sektoru indikují spíše k vyčkávání se zvyšováním úrokových sazeb. S tím v tuto chvíli počítáme až na čtvrté čtvrtletí. Naopak dříve zveřejněné údaje z maloobchodu ukazovaly opačným směrem. Klíčovou proměnnou bude vývoj pandemie a proočkovanost obyvatelstva.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Auta táhla průmyslovou výrobu i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.10.2022Inflace zrychlila kvůli dražším energiím (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.10.2021Průmysl propadl kvůli automobilkám (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.08.2021Průmysl sice roste, ale brzda subdodávek je silná (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688