Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  08.04.2021 11:10:35

Trhy ve středu bez výraznějšího směru, téma daní v popředí

Obchodování ve středu bylo bez výraznějšího směru a zpráv smíšené. Zápisky z minulého jednání FED prakticky žádné nové informace nepřinesly, potvrdily postoj banky pro pokračující uvolněnou politiku než konkrétní tvrdá data potvrdí naplnění cílů a možnost utahování podmínek. Cena ropy rostla kolem 0,5%, zásoby surové ropy v USA klesly o něco více než se očekávalo, což však bylo kompenzováno i růstem zásob pohonných hmot a ropných destilátů. V titulcích zpráv se hojně objevovalo téma plánu zvýšení korporátních daní v USA po rozhovoru americké ministryně financí Yellenové. Zejména se pozornost točí kolem globální minimální daně pro potlačení úniku firem do daňových rájů. Podle komuniké z jednání G20 jsou země otevřené dosáhnout zde konsenzuálního řešení. Kritici namítají, že pokud USA zůstanou osamoceny, může to poškodit tamější firmy. Zatímco zvýšení základní sazby daně z příjmu z 21% na 28% se tak zdá pravděpodobnější, ohledně globální daně bude debata složitější.

V USA začalo testování alergických reakcí na vakcíny proti COVID-19 od Pfizeru a Moderny, po několika závažných případech. Ve Velké Británii pak tamější regulátor vydal doporučení na používání jiné vakcíny než AstraZeneca pro osoby mladší 30 let. Evropský regulátor EMA dříve uvedl, že nalezl spojitost mezi krevními sraženinami a vakcínou od Astry, jež byly reportovány, použití vakcíny ale nezakázal, kdy přínosy převažují nad riziky.

Tesla uvedla, že kamery uvnitř vozu nejsou mimo region Severní Ameriky automaticky aktivovány v reakci na kroky Číny, jež zakázala vjezd automobilů do vojenských zařízení a zakázala pracovníkům některých úřadů kupovat tyto vozy z bezpečnostních důvodů. Z trhu EV zmiňme zprávu ohledně firmy Nikola, kde z firmy odešel šéf vývoje vodíkového pohonu, měsíc poté, co firma poskytla detaily ohledně nákladních vozů na vodíkový pohon s dojezdem až 1400 km. To pro firmu, kolem níž se točí nařčení z podvodných aktivit a nepravdivých informací o jejich technologii nevyznívá příliš optimisticky, akcie firmy klesaly přes 7%.

Dnes bude očekáván projev guvernéra FED Powella či zveřejnění datpočtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Akciové futures dnes zatím solidně rostou a trhy by tak měly otevřít pohybem vzhůru.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.06.2021US indexy ve středu bez výraznějších pohybů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.02.2021Ve vlažnějším trhu v popředí energie Research (Česká spořitelna)
23.08.2018Akciové trhy bez výraznějšího pohybu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688