Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  08.04.2021 10:22:06

Zahraniční obchod v únoru lehce zklamal, nepříznivě na něj dolehly zádrhely v dodávkách ze světa, brexit i silnější koruna

Zahraniční obchod ČR se zbožím v únoru mírně zklamal. Přebytek dosáhl hodnoty 22,5 miliardy korun, avšak trh předpokládal přebytek 26,2 miliardy. Navzdory mírného zklamání jde o relativně dobrý výsledek, přebytek je meziročně vyšší o 2,2 miliardy.

Zahraniční obchod podal horší než očekávaný výkon v důsledku přetížení světových přepravních kapacit, například v nakládce a kontejnerové přepravě na asijsko-evropské trase. Neudržel si své silné, rekordní podzimní tempo. Na podzim opakovaně vykazoval přebytky přes 30 miliard korun, ovšem i díky kompenzujícímu nárůstu po výpadcích prvního loňského pololetí, kdy byl mezinárodní obchod kvůli pandemii značně ochromený.  

Kvůli nedostatku čipů z Asie musela zkraje roku omezovat svoji výrobu například i automobilka Škoda Auto, podobné potíže přitom zasáhly celý koncern Volkswagen. Mladoboleslavská automobilka v lednu kvůli těmto výpadkům subdodávek zastavila výrobu v několika provozech a směnách. Podobné problém postihují i kolínskou automobilku TPCA. 

Mezinárodnímu obchod u České republiky nenahrál ani konec pobrexitového přechodného období, jež vypršelo loni se samým sklonkem roku. Vyhlížená nejistota vedla k předzásobení odbytišť přímého i nepřímého vývozu z ČR, což v oblasti zahraniční ho obchod u zadělalo na lednový a částečně i únorový tlumící efekt.  

Současně letos již německý průmysl nenavázal na postupné zlepšování své kondice, resp. zmírňování meziročního propadu ze druhé poloviny loňska. To se opět negativně promítlo v celkovém výsledku tuzemského zahraniční ho obchod u.  

Nepomohlo ani posílení koruny v porovnání s uvedenými rekordními měsíci zářím až listopadem 2020. Kurs koruny k euru se během února pohyboval převážně pod 26,00. Pod většinu října 2020 přitom převyšoval úroveň 27 korun, po podstatnou část září a částečně i v listopadu 2020 pak přesahoval úroveň 26,50. Silnější měna snižuje konkurenceschopnost vývozců na zahraniční ch trzích.  

Za celý letošní rok by měl přebytek zahraniční ho obchod u ČR se zbožím dosáhnout zhruba 140 miliard korun, když zejména v druhé polovině roku výrazněji oživí dovozní činnost českých firem. K oživení dovozu dojde ruku v ruce s ústupem pandemické nejistoty, dané postupující vakcinací a oživováním ekonomiky naší i zahraniční ch, a nárůstem ochoty investovat, včetně právě investování dovezených položek.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688