Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  08.04.2021 09:48:26

Český průmysl padá více, než se čekalo. Stahuje jej propad autoprůmyslu, jenž nastává kvůli výpadkům v dodávkách ze světa

Českému průmyslu se letos nedaří. Statistici revidovali lednový údaj, kdy podle nynějších dat průmyslová výroba oslabila meziročně o pět procent, tedy nejvíce od loňského srpna. Propad pokračoval v únoru, jak ukazují dnes zveřejněná čísla. Průmysl se meziročně propadl o 2,6 procenta.

Trh přitom ve střední hodnotě odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg předpokládal únorový růst, a to o 0,4 procenta.

Tuzemskému průmyslu nesvědčí důsledky přetížení světových přepravních kapacit, například v nakládce a kontejnerové přepravě na asijsko-evropské trase.

Kvůli nedostatku čipů z Asie musela hned zkraje roku omezovat svoji výrobu například i automobilka Škoda Auto, podobné potíže přitom zasáhly celý koncern Volkswagen. Mladoboleslavská automobilka kvůli těmto výpadkům subdodávek zastavila výrobu v několika provozech a směnách.

Výpadkům v subdodávkách čelí také třeba kolínská automobilka TPCA.

Výsledkem je citelný únorový propad autoprůmyslu, o osm procent meziročně. Tento propad ve výrobě aut táhl dolů celý průmysl.

Průmyslu České republiky nenahrál ani konec pobrexitového přechodného období, jež vypršelo loni se samým sklonkem roku. Vyhlížená nejistota vedla k předzásobení odbytišť přímého i nepřímého průmyslového vývozu z ČR, což zadělalo na lednový i částečně i únorový tlumící efekt.

Současně letos již německý průmysl nenavázal na postupné zlepšování své kondice, resp. zmírňování meziročního propadu ze druhé poloviny loňska. To se opět negativně promítlo v celkovém výsledku tuzemského průmyslu, resp. zahraničního obchodu.

Nepomohlo ani posílení koruny. Kurs koruny k euru se během února pohyboval převážně pod úrovní 26 koruny za euro. Loni po podstatnou část podzimu převyšoval úroveň 27 korun. Silnější měna snižuje konkurenceschopnost tuzemského průmyslového zboží na zahraničních trzích.

Za celý letošní rok by měla průmyslová výroba vzrůst o sedm procent, z velké části díky nižší základně meziročního srovnání. Pomůže jí vakcinace podstatné části globální populace a postupné zotavování světové i tuzemské ekonomiky zejména od poloviny letošního roku. Rizikem je ovšem stále možné uzavření části průmyslové výroby ČR z důvodu zhoršení pandemické situace. Pravděpodobnost tohoto vývoje však posledních týdnech díky zlepšující se pandemické situaci klesá.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

09.04. 07:35  Průmysl (Ježíšek)
08.04. 18:47  Průmysl (Boris)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688