ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  08.04.2021 08:59:23

Ranní glosa: Maloobchod zůstává dál pod vlivem lockdownu

V zápisu z posledního jednání bankovní rady se sice uvádí, že tuzemská poptávka zůstává alespoň podle příjmových ukazatelů relativně silná, na výsledcích tuzemského maloobchodu to zatím příliš vidět není. Alespoň to tedy nevyplývá z vývoje maloobchodních tržeb v prvních dvou měsících letošního roku. Včera zveřejněné maloobchodní tržby za únor jasně ukazují, že realizovaná poptávka zůstává i nadále utlumená podobně jako v lednu. Na vině je samozřejmě lockdown, který zasahuje část maloobchodu už od vánočních svátků. Spotřebitelé tak už poslední tři měsíce mají možnost si buď nakoupit na internetu, nebo vyčkat na otevření nákupních “chrámů”.

Po lednovém výrazném propadu se maloobchodní tržby v únoru přece jen trochu vzchopily. Meziměsíčně byly o necelá tři procenta vyšší, nicméně oproti loňskému únoru – což byl mimochodem poslední předkovidový měsíc – byly níže o tři procenta. Nebo také o 4,4 %, pokud vezmeme v úvahu nejenom sezónnost, ale i kalendářní vlivy, nebo také o 5,8 %, pokud se podíváme na hrubá čísla bez jakéhokoliv očištění. V každém případě to mohlo být daleko horší nebýt internetových obchodů, které na sebe dál strhávají pozornost zákazníků. Tentokrát se jim zvýšily tržby o téměř 42 %, což znamená že čím dál tím víc se jim daří substituovat roli kamenných prodejen a získávat tak stále větší podíl na tuzemském maloobchodním trhu. A to ještě z pohledu sortimentu nebo mapy pokrytí ČR neřekly zdaleka své poslední slovo.

Extrémně špatný měsíc prožily především obchody zaměřené na prodej oblečení a obuvi, které stále ještě spoléhají na klasickou formu prodeje. Tentokrát se totiž musely smířit s propadem tržeb o 69 %. O více než třetinu tržeb nicméně přišli i prodejci zboží pro sport a volný čas, kteří se ovšem mohou těšit na rychlý návrat zákazníků ihned po otevření. Vůbec nejhorší situace však nepanuje ani tak v maloobchodě jako v sektoru HORECA (hotely a restaurace), kterému tržby propadly meziročně o dvě třetiny. Po loňském čtyřicetiprocentním poklesu je to jen další známka extrémně nepříznivé situace panující v oblasti stravování a ubytování. Zlepšení sice může přinést konec restrikcí, který je ovšem v případě zúčastněných firem zatím jen mlhavý. A vlastně nejenom v tomto případě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.11.2021Ranní glosa: Inflace v ČR dále zrychluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.10.2021Ranní glosa: Vysoká inflace bude dál růst ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688