mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  06.04.2021 14:37:00

Podmínky vstupu na území Islandu v důsledku epidemie COVID-19 (6.4.2021)

Podmínky vstupu na území Islandu v důsledku epidemie COVID-19

24.03.2021 / 09:30 | Aktualizováno: 06.04.2021 / 14:37

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

Od 19. 2. 2021 jsou všichni cestující povinni předložit při odletu a po příletu na Island negativní PCR-test a při příletu do země absolvovat další PCR-test, na který naváže 5-6 denní karanténa. Ukončení karantény je vázáno na negativní výsledek druhého PCR- testu. Zrušena byla možnost vyhnout se testování na hranici absolvováním 14ti denní karantény. S platností od 1. 4. budou muset všichni cestující přijíždějící ze zemí s vysokým výskytem nákazy podstoupit karanténu mezi dvěma povinnými testy v karanténním zařízení. Od 1. 4. se testu po vstupu do země musí podrobit také osoby s potvrzením o prodělání infekce či osoby očkované. Povinnost podstoupit test se od 1.4. vztahuje rovněž na děti narozené v roce 2005 a později. Od 11. dubna bude za pobyt v karanténním zařízení účtován poplatek.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI PRO ČESKÉ CESTOVATELE

Pro cestovatele ze zemí EU/EHP (vč. ČR), ESVO a Velké Británie není Island uzavřen.

  • Potřebuji pro vstup do země negativní test na COVID-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky?

?Od 19.2.2021 je nově nezbytné se prokázat negativním PCR-testem již při nastoupení cesty na Island (nástupu do letadla). Test nesmí být starší než 72 hodin.

Od poloviny ledna 2021 dále musí všichni cestující přijíždějící na Island absolvovat při vstupu do země další PCR-test, na který naváže 5-6 denní karanténa. Její ukončení se váže na negativní výsledek druhého PCR-testu. Je-li PCR-test po příletu pozitivní, je cestující povinen setrvat v karanténě v určeném karanténním zařízení. Zrušena byla možnost vyhnout se testování na hranici absolvováním 14ti denní karantény. Vstupní PCR-testy po příjezdu do země jsou pro všechny cestovatele zdarma. Od 1. 4. platí pro cestovatele přijíždějící na Island ze zemí s vysokým výskytem nákazy (více než 500/100.000 obyv. dle ECDC) povinnost absolvovat 5ti denní karanténu mezi dvěma povinnými testy v karanténním zařízení.

Cestující s platným potvrzením o prodělané infekci či o očkování proti Covid-19 jsou s platností od 1. dubna povinni podrobit se při vstupu na Island testu. Tito cestující mohou být následně vyňati z protiepidemických opatření na hranici. Uznání potvrzení o prodělané infekci či očkování však podléhá posouzení hlavního hygienika. Na vynětí z protiepidemických opatření na hranicích tedy není automatický nárok.

Povinnost testování (od 1. 4.) a karantény (od 13. 1.) po příjezdu do země platí i pro děti narozené v r. 2005 a později.

Podmínky pro setrvání v karanténě lze nalézt na specializovaných islandských webových stránkách Covid - 19. Porušení karantény je pokutováno. Od 11. dubna bude za pobyt v karanténním zařízení účtován poplatek ve výši 10 000,- ISK za noc a pokoj včetně stravy.

  • Jaké jsou podmínky průjezdu Islandem? Jak dlouho mohu v zemi pobývat?

?Letecký tranzit přes Island (např. z USA dále do Evropy) je možný. Pobyt je možný pouze po nezbytně nutnou dobu v tranzitním prostoru letiště.

Vstup do země za účelem výkonu práce je možný. Více informací o výjimkách lze nalézt na webových stránkách Ředitelství pro zdraví.

  • Na co si mám dát pozor?

V celé zemi platí povinnost udržování 2-metrového sociálního odstupu a dodržování zvýšených hygienických pravidel.V případě kontaktu s nakaženou osobou je třeba nastoupit domácí karanténu a při symptomech nemoci COVID-19 je nutná izolace.

VSTUP NA ÚZEMÍ ISLANDU

S platností od 24. 4. uplatňuje Island dočasné kontroly na vnitřních schengenských hranicích.

Z rozhodnutí islandské vlády jsou od 19.2.2021 jsou všichni cestující již při nástupu do letadla povinni se prokázat negativním PCR- testem (ne starším 72 hodin). Dále je třeba při vstupu do země absolvovat další PCR-test, na který naváže 5-6 denní karanténa. Její ukončení je vázáno na druhý negativní test. Vstupní PCR-testy po příjezdu do země jsou pro všechny cestovatele poskytovány zdarma. Více informací k místům, kde lze podstouput druhý test, lze obdržet na letišti. V případě pozitivního výsledku testu po příletu je cestující povinen setrvat v karanténě v určeném karanténním zařízení. Od 1. 4. platí pro cestovatele přijíždějící na Island ze zemí s vysokým výskytem nákazy (více než 500/100.000 obyv. dle ECDC) povinnost absolvovat 5ti denní karanténu mezi dvěma povinnými testy v karanténním zařízení.

Možnost vyhnout se testování na hranici absolvováním 14ti denní karantény byla tímto zrušena. Naopak byla nově zavedena povinnost karantény po příjezdu do země i pro děti narozené v r. 2005 a později. Od 1. 4. se bude i na děti vztahovat povinnost testování na hranicích.

Další podmínkou je vyplnění on-line formuláře ještě před odletem na Island, ve kterém cestující uvede některé osobní údaje, kontakt a adresu během plánovaného pobytu na Islandu, informace o příletu a odletu, nedávno navštívených zemích či případných symptomech COVID-19. Od 1. dubna je povinné uvádět do formuláře datum odletu z Islandu, nejedná-li se o dlouhodobý pobyt. Cestovatelé jsou islandskými úřady rovněž vyzýváni ke stažení trackovací aplikace Rakning C-19 a její využívání během pobytu v zemi.

Cestující s platným potvrzením o prodělané infekci či o očkování proti Covid-19 (viz WHO) jsou s platností od 1. dubna povinni podrobit se při vstupu na Island testu. Tito cestující mohou být vyňati z protiepidemilogických opatření na hranici. Uznání potvrzení o prodělané infekci či očkování však podléhá posouzení hlavního hygienika. Na vynětí z protiepidemických opatření na hranicích tedy není automatický nárok.

Od 11. dubna bude za pobyt v karanténním zařízení účtován poplatek ve výši 10 000,- ISK za noc a pokoj včetně stravy.

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Informace k šíření koronaviru a onemocnění Covid-19 na Islandu a opatření s tím spojených jsou pro veřejnost publikována a aktualizována na webových stránkách Islandské vlády,
jmenovitě na speciálně zřízených webových stránkách pro účely informování o epidemii COVID-19 na Islandu.

NÁVRAT Z ISLANDU DO ČR

Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území České republiky nouzový stav na dobu 30 dnů od 27. února 2021.

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do 11 zemí světa s extrémním rizikem nákazy COVID-19 způsobeného novými mutacemi koronavirus SARS-CoV-2 dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

Upozorňujeme na omezení pro tranzit do ČR některými zeměmi (v souvislosti se zařazením ČR na seznam oblastí s mimořádně nakažlivou variantou viru). Doporučujeme tedy před cestou do ČR z Islandu ověřit podmínky tranzitu na webových stránkách Velvyslanectví ČR v zemích leteckého spojení. Upozorňujeme také, že se v čase mohou rychle změnit i podmínky pro návrat do Island.

Aktuální podmínky pro vstup na území ČR lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688