Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  06.04.2021 15:48:09

PES už dva týdny jen vrčí na trojce – občané mají mít volný pohyb či možnost zajít do hospody

Na podzim ministrem zdravotnictví potažmo vládou podpořený Protiepidemický systém (PES) měl být jasným vodítkem pro uskutečňování příslušných opatření, tedy potažmo přehledným vodítkem pro občany/podnikatele, co mohou očekávat. Jak už u nás bývá zvykem, realita začala být úplně jiná. PES svých maxim dosáhl počátkem roku na hodnotě 90 bodů (z maximálních 100 bodů), v těchto dnech se již dostává jen na 52 bodů. Tedy vlastně vůbec nejníže od jeho zavedení/počítání v počátku října!

Pod hranicí 60 bodů se PES nepřetržitě drží již od 25. března. Ze zavedené pětistupňové stupnice by tak již měly být zavedeny „oranžová“ opatření, resp. tedy Stupeň 3. Přesto jsme ve tvrdém lockdownu, resp. ve Stupni 5.

 

Bez jakéhokoliv omezení by tak dle Stupně 3 měl být již například pohyb osob. Nyní nemohou ani mezi okresy, navíc platí zákaz nočního vycházení. Ulevilo by se také majitelům hotelů či penzionů, když poskytování ubytovacích služeb má být rovněž bez omezení. Navíc i restauratéři by mohli nabízet své služby i ve vnitřních prostorách při omezení kapacity na 50 %, resp. 4 osob u stolu a „večerky“ od 22 hodin. Místo setkávání 2 osob by také měly být umožněny hromadné akce – 50 osob venku či 10 osob ve vnitřních prostorech.

Vzhledem i k budoucnosti snad nejpalčivější problém současnosti, nevídaný ani za dob 2. světové války, plně uzavřené školství. PES 3 přitom umožňuje nejen otevřené mateřské školy, ale plně i 1. stupeň ZŠ. Věkově starší studenti se pak mají střídat ve třídách po týdnech.

A konečně by také nebylo tlačeno na zhoršování zdravotního stavu obyvatelstva. Otevřely by se totiž dveře rekreačnímu sportování. Dva týmy by si venku bez restrikcí mohly zahrát fotbal či třeba volejbal. A sportovat by navíc šlo individuálně, s omezením do 10 osob, i ve vnitřních prostorech.

Doplnit lze, že o možných změnách/rozvolnění dnes aktuálně jedná vláda a dle některých zpráv má směrem k veřejnosti dojít také na „obětní beránky“. Náš nezávislý premiér totiž zřejmě vyslyší „hrad“. Vyměněn má být totiž ministr zdravotnictví a dokonce i školství.

Minimálně šedesát procent obyvatel ČR již „vyřešeno“?

Na závěr ještě úvaha k současné epidemii, která by řečí čísel vlastně měla být za námi. Naočkováno je sice „jen“ přes 1,8 mil. osob, covidem si pak oficiálně prošlo obdobných 1,55 mil. osob. Právě posledně zmiňovaný údaj je však jistě jen částí skutečně „zasažených“. Odhady se sice různí, nicméně když se řada z nás poohlédne i po svých známých, za nejvíce reálné lze brát asi koeficient 3. Tedy, že reálně covid-19 již u nás prodělalo nejspíše téměř 5 mil. osob, které jsou tak vlastně promořeny. A většina z nich tedy vlastně přirozeně ochráněna proti „roznášení“ či novému onemocnění, přinejmenším pro jeho vážnější průběh.

Zkrátka pokud sečteme počet „nemocných“ a počet naočkovaných, přibližujeme se k počtu 7 mil. obyvatel. Pro zvrat v současné epidemii snad zatím každý veřejně vystupující epidemiolog udával za zlomový údaj 60-70 % promořeného/naočkovaného obyvatelstva. Vzhledem k počtu obyvatelČR (10,5 mil. ), tak výše zmíněná čísla logicky naznačují snižování počtu nových nemocných. Tedy že i často zmiňované reprodukční číslo R, i bez omezujících/restriktivních opatření, by již znovu nemělo začít zásadně hrozit (nyní na 0,71). Zkrátka je čas vrátit se k normálnímu životu a dále tak neprohlubovat negativní dopady lockdownu. Ty i tak budeme nejen ekonomicky, ale v souvislosti s psychikou obyvatelstva právě i na zdraví, bohužel sklízet po dobu mnoha dalších let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688