Lukáš Blažek (Ronda Invest)
Okénko investora  |  02.04.2021 16:24:59

Vývoj cen nemovitostí v Česku a v Evropě v posledních měsících.

Dostupné analýzy vývoje cen nemovitostí v České republice za poslední kvartál roku 2020 nenaznačují pokles, naopak ceny nemovitostí převážně rostly (Deloitte). Jak se Covid-19 odráží na českém a evropském realitním trhu s rezidenčními nemovitostmi?


Přesto, že laik by mohl očekávat, že zejména nejistota a snížení příjmů domácností budou mít negativní dopady na trh s nemovitostmi, statistiky zatím ukazují přesný opak. Významnou roli zde hrají další faktory. V realitním sektoru je relativně dlouhá doba setrvačnosti, protože vlastnictví nemovitosti nebo investice do nemovitosti se zpravidla počítá na nejméně pět let, ale běžně i mnohem více. Zároveň jsou zde dlouhé lhůty pro vyřízení stavebních povolení, což je specifické pro Českou republiku. Mezi další aspekty patří také dlouhodobý převis poptávky po nemovitostech nad nabídkou a ochota lidí půjčovat si na vlastní bydlení, levné hypotéky a snaha investorů vložit své úspory do bezpečnějších aktiv.

 

V nejisté době může být rezidenční nemovitost jistotou příjmu

Ve všech evropských zemích došlo k dramatickému poklesu HDP od záporných 6.9 % do záporných 12.4 % (BNB Paribas). Je důležité zmínit, že nešlo o odraz ochabující ekonomiky, ale o uměle sníženou poptávku v důsledku zavedení různých opatření. Globálně lze pozorovat již nyní pozvolný odliv investorů od retailových nemovitostí jako jsou obchodní centra, a naopak zvýšený zájem o nemovitosti určené k bydlení. V relativně nejisté době mohou být rezidenční nemovitosti k pronájmu jistotou stabilního příjmu, a proto se stále těší zájmu investorů. Lidé i v době krize stále potřebují někde bydlet. Rozhodnutí investovat do nemovitosti se většinou počítá na delší období, a proto krátkodobější výkyvy nemusí hrát v dlouhodobém horizontu roli.

 

Budou nájemníci schopni i nadále platit nájemné?

Ačkoliv došlo k celoevropskému poklesu HDP, všechny vlády si včas uvědomily, jaké následky mohou mít nižší příjmy domácností a případné propouštění právě na rezidenční sektor. Právě z tohoto důvodu většina vlád zavedla taková opatření, aby ochránila příjmy domácností. Zajímavé je, že ze všech částí realitního trhu (kancelářský, průmyslový, maloobchodní atp.) měl právě rezidenční trh jeden z nejvyšších podílů výběru nájemného. To znamená, že i když si například lidé nemohli dovolit i nadále hradit nájemné své kanceláře nebo místa podnikání, nájem většina lidí stále platila. Průzkum v Anglii (BNP Paribas) uvádí, že za březen 2020 bylo vybráno 86 % nájemného u nemovitostí k bydlení85 % nájemného u kanceláří, 78 % u průmyslových nemovitostí a u maloobchodního sektoru 59 %. Podobná čísla vykazují i ostatní evropské země.

 

Lze očekávat vyšší poptávku po nájemním bydlení?

Podle Eurostatu bydlí zhruba 30 % Evropanů v nájmu. Toto číslo se samozřejmě liší pro jednotlivé země. K nejvyššímu nárůstu za poslední období došlo ve Španělsku, kdy v pronajatých nemovitostech bydlí o 3,6 % více Španělů než dříve. Historicky se ovšem toto číslo příliš nehýbe, před deseti lety bydlelo v pronajaté nemovitosti 29 % Evropanů. Lze očekávat, že z důvodu nejistoty nyní více lidí, kteří přemýšleli o koupi vlastní nemovitosti, zvolí raději pronájem nemovitosti, než se situace opět vyjasní. Češi bydlí nejraději ve vlastním a v nájmu tak  v současné době bydlí jen přes 20 % Čechů.

Procentuální počet Evropanů podle zemí, kteří bydlí v nájmu

Zdroj: Eurostat

 

 

A co dál?

K dnešnímu dni nelze než čekat na další kroky vlády, zejména ve smyslu proočkovanosti populace. Právě tento vývoj dále ovlivní směr, kterým se realitní trh bude ubírat. Lze ovšem předpokládat, že i kdyby došlo k případnému snížení ceny nájmů, půjde pouze o dočasný pokles, jelikož poptávka po nájemním bydlení spíše vzroste. Rovněž lze očekávat, že platební schopnost nájemníků bude jednou z nejstabilnějších ze všech částí realitního trhu a z tohoto pohledu jsou investice do rezidenčních nemovitostí či zajištěné rezidenčními nemovitostmi i nadále rozumnou volbou.

 

Ing. Lukáš Blažek, Ph.D.

Lukáš Blažek má jako obchodní ředitel společnosti RONDA INVEST 20letou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské na VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí se na vývoji produktů. Lukáš je mediální tváří společnosti. Ve volném čase se věnuje akademickému působení na Vysoké škole ekonomie a managementu.

RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

03.04. 00:05  Ceny (Zdeněk Černý)
02.04. 20:08  Ceny (FMach)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688