Makroekonomika  |  01.04.2021 15:25:00

První kvartál stačil na schodek 125 mld. Kč

Že nebude březnový výsledek hospodaření státu veselé čtení pochyboval málokdo a konečný výsledek, tedy deficit na úrovni 125,2 mld. , skutečně důvod k oslavě nezavdává. Srovnávání s jakýmkoliv předchozím rokem pozbývá smyslu, jelikož se liší o řád – například vloni se po březnu jednalo „jen“ o schodek 44,7 mld. . Zatímco příjmy státní pokladny se meziročně o zhruba deset procent snížily, výdaje naopak zaznamenaly desetiprocentní nárůst. Čistě aritmeticky tak je trajektorie deficitu momentálně nastavena na plánovaných 500 mld. za celý letošní rok, byť snad nelze předpokládat, že ekonomika zůstane uzavřená po celou dobu. 

Na příjmové straně vyniká meziroční propad inkasa daně z příjmů fyzických osob placených plátci (-14,4 mld. ), kde se již plně projevuje vánoční zrušení superhrubé mzdy, a tedy de facto snížení zdanění. Klesl i výběr spotřebních daní z minerálních olejů (-2,5 mld. ), což je patrně důsledkem nižší ekonomické aktivity i mobility obyvatel. Oproti loňsku pochopitelně zcela chybí výnosy z daně z nabytí nemovitostí (-3,4 mld. ), která byla zrušena. Naopak více peněz (+2,9 mld. ) v prvním letošním kvartále do českého rozpočtu přiteklo z Evropské unie.

Růst výdajů je tažen výhradně těmi běžnými (+43 mld. ), zatímco investiční stagnují a jejich podíl na celku tak znatelně poklesl. Nejvýznamněji se na tomto nárůstu podílely transfery podnikatelským subjektům (+23,5 mld. ), které zahrnují pandemické podpory v programech Antivirus či mnoho variací podpor označovaných jako COVID. Citelně narostly i transfery fondům sociálního a zdravotního zabezpečení (+12,7 mld. ) a sociální dávky (+12,4 mld. ), kde největší roli sehrála valorizace důchodů (+8,8 mld. ). Za zmínku pak stojí i růst transferů územním celkům (+7,3 mld. ), kam spadá i letošní zvýšení platů zaměstnanců ve školství.

Výdaje klasifikované Ministerstvem financí jako bezprostředně související s pandemií za první dva měsíce dosáhly 63,8 mld. ze státního rozpočtu, přičemž největší podíl připadal na zmiňované zrušení superhrubé mzdy (7,8 mld. ), daně z nabytí nemovitosti (3,2 mld. ), na výplatu kompenzačních bonusů (4,9 mld. ), program Antivirus (11,5 mld. ) a zvýšení plateb za státní zdravotní pojištěnce (12,5 mld. ).

Z mezinárodního pohledu až spektakulárně neúspěšný a vleklý boj s koronavirem se na vývoji státních financí nemilosrdně podepisuje a vzhledem k nadále neutěšené epidemické situaci tomu tak patrně bude i nadále. Pokud Česku nakonec od viru pomůže alespoň teplejší počasí a ve druhé polovině roku dojde k restartu ekonomiky, zůstává podle nás ovšem 500 miliardový schválený schodek více než dostatečný. Za odvážného (a naivního) předpokladu, že si vláda před parlamentními volbami tentokrát odpustí všemožné dárečky, by deficit měl směřovat spíše do okolí 400 mld. .

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688