Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Daně a účetnictví  |  01.04.2021 13:23:50

Program Antivirus a pravidla čerpání příspěvků při výpovědi: Jak se liší v různých situacích?

Program Antivirus, který vznikl s cílem zachovat pracovní místa a zmírnit negativní dopady šíření nemoci covid-19 na zaměstnanost, mohou zaměstnavatelé využívat až do konce dubna. Pokud se rozhodli minimalizovat své náklady propouštěním, a zároveň plánují o finanční příspěvek na konkrétní zaměstnance požádat, musejí splnit základní podmínky. Pravidla pro čerpání příspěvků se totiž liší v případech, kdy výpověď udělí firma a kdy ji podá sám zaměstnanec. Čerpáním příspěvků se zaměstnavatelé zároveň nezavazují, že nebudou propouštět, upozorňuje Jan Kubica, advokát a partner společnosti Moore Legal CZ.

V průběhu koronavirové krize musejí zaměstnavatelé často minimalizovat své náklady různými způsoby, včetně propouštění zaměstnanců. A to i bez ohledu na program Antivirus, který by měl zaměstnavatelům kompenzovat mzdové náklady. „Řada podnikatelů tak snižuje počet zaměstnanců z organizačních důvodů. Nejčastěji využívají takzvanou nadbytečnost, kdy zaměstnavatelé rozhodnou o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivity práce,“ uvádí Jan Kubica, advokát a partner společnosti Moore Legal CZ. Pokud podnikatel plánuje dát výpověď zaměstnanci a zároveň chce žádat o příspěvek, musí splnit několik základních podmínek.

Rozhodný je den vyúčtování

Příspěvek v programu Antivirus lze totiž využívat pouze na zaměstnance v pracovním poměru. Rozhodné jsou vždy skutečnosti ke dni podání vyúčtování programu Antivirus za určité období. Zaměstnavatel ale nemůže žádat o příspěvek na konkrétního zaměstnance, pokud je již tento zaměstnanec ve výpovědní době z důvodu výpovědi dané zaměstnavatelem. Anebo pokud mu byla výpověď podána právě ke dni zmíněného vyúčtování programu, ale samozřejmě ani pokud jeho pracovní poměr již skončil, tedy zpětně.

I zde ale platí výjimky. Zaprvé jde o případy, kdy zaměstnanec dostal výpověď, protože porušil své povinnosti zvlášť hrubým způsobem nebo došlo k závažnému porušení pracovních povinností. A nebo pokud se dopouštěl soustavného, méně závažného porušování pracovních povinností. Za druhé jde o specifickou situaci, kdy zaměstnanci běží výpovědní doba, avšak z důvodu výpovědi podané zaměstnancem samotným. Takového zaměstnance ve výpovědní době lze do vyúčtování zahrnout a příspěvek na něj získat,“ vysvětluje advokát Jan Kubica.

Čerpání příspěvků není závazek k nepropouštění

Přijetím dotace ale zároveň zaměstnavateli nevzniká automaticky povinnost udržovat počty svých zaměstnanců nezměněné. „Pokud zaměstnavatel v minulosti čerpal příspěvek na konkrétního zaměstnance, nezavázal se k tomu, že jej v budoucnu nepropustí,“ vysvětluje Jan Kubica. Zaměstnavatelé se samozřejmě nemusejí obávat porušení pravidel programu Antivirus ani v případech, kdy příspěvek čerpali na jiné zaměstnance než ty, u kterých dochází k rozvázání pracovního poměru. Podmínky čerpání podpory se vždy posuzují u konkrétního zaměstnance samostatně. Je potřeba také zdůraznit, že zaměstnavatel je vždy povinen postupovat při ukončování pracovního poměru se zaměstnancem striktně v souladu se zákoníkem práce.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688