Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  01.04.2021 00:00:00

V Dukovanech vzniká první digitální 3D schéma provozu jaderné elektrárny

1. 4. 2021

V Dukovanech vzniká první digitální 3D schéma provozu jaderné elektrárny

Odborníci v Dukovanech vytváří první reálný 3D model jaderné elektrárny. Výsledkem bude digitální model s detailními daty skutečného dispozičního uspořádání. To umožní zjednodušit činnosti a zefektivnit práci při provozu zařízení a jeho údržbě, zejména v prostorech, které jsou za běžného provozu nepřístupné. Už nyní model Dukovan obsahuje 3D scany 339 místností a po úplném dokončení bude zahrnovat 1127 místností, výrobních hal a sálů.

Podkladem pro vytvoření 3D modelu je obrovské množství dat, která energetici získávají pomocí laserového snímání technologie s velmi vysokou přesností a citlivostí. „Digitalizace je jednou z dlouhodobých priorit celé divize jaderná energetika. Projekty v oblasti práce s daty, virtuální reality nebo 3D tisku přináší konkrétní a hmatatelné výsledky směřující k dalšímu zvyšování bezpečnosti a efektivity,“ říká ředitele divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Pilotní snímání provozu proběhlo na třetím a čtvrtém výrobním bloku už na podzim, kde energetici rozmístili stacionární scaner, který vysílá a následně zpětně přijímá laserový paprsek s maximální rychlostí více než 1 mil bodů za sekundu. Takto získali přesná data o zařízení snímaných prostor podle skutečnosti. „Jaderný průmysl vždy patřil mezi obory využívající špičkovu technologii. Proto i my při přípravě výrobního zařízení na dlouhodobý provoz elektrárny využíváme nové technologie a moderní postupy, které nám v tom pomáhají,“ hodnotí nové postupy Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Speciální skenovací zařízení pokrývá oblast zorného pole skeneru, která dosahuje 360° x 320°. Stacionární snímač současně vytváří 3D panoramatickou fotografii s rozlišením až 80 Mpx pomocí HDR kamery. Získaná data pak odborníci převádí do uživatelsky přístupné podoby - 3D modelu, který poskytuje přesnou informaci o dispozičním uspořádání technologie, jako jsou čerpadla, parovody, horkovody, ventily, měřící přístroje, ale i další, jako např. rozvod požární vody apod.

Vytvořený model bude sloužit při prokazování souladu skutečného stavu a projektu bez nutnosti opakovaných fyzických kontrol technologie, k přípravě údržby s použitím prostorové informace, k optimalizaci transportu nadměrných zařízení, pro přípravu modifikací nebo výcvik a školení zaměstnanců.

„Díky digitalizaci očekáváme zvýšení efektivity některých činností až o 40%. Nejen, že uspoříme nutnost některých prací, ale navíc je vše přehlednější, díky digitalizaci máme neustále detailní přehled o technologii i prováděné práci,“ doplňuje manažer útvaru řízení ICT Miroslav Choura.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688