Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  01.04.2021 08:22:24

Proinvestovat se z krize, nikoli projíst

Proinvestovat se z krize, nikoli projíst

Jan Berka
08:22 1. dubna 2021

Klíčové body

  • Americký prezident Biden představil investiční fiskální balík v objemu více než dvou bilionů dolarů.
  • Fiskální podpora je jedním z hlavních hybatelů očekávané ekonomické obnovy.
  • Rychlá obnova nahrává dolaru, jeho výhoda by však měla postupně oslabovat.
Zdroj: Depositphotos

Z krize je potřeba se proinvestovat, nikoli projíst. V tomto duchu včera americký prezident Biden představil další balík fiskální podpory, tentokrát zaměřený primárně na investice. I přesto, že jde o dlouhodobý investiční plán, můžeme jej zařadit mezi faktory, které zejména letos přispívají k silnějšímu dolaru. Fakt, že je balík spojen se zvýšením daní, by neměl trvající dolarovou převahu nijak ohrozit.

Investiční plán za více než dva biliony dolarů bude rozložen na čtyři části – doprava, kvalita života, posílení průmyslu a péče o seniory a osoby se zdravotním postižením. Důraz je přitom kladem především na infrastrukturní složku zahrnující výstavbu silnic, železnic či sítě vysokorychlostního připojení k internetu a podporu elektromobility. Plán by měl americkou ekonomiku nasměrovat k intenzivnějšímu využití obnovitelných zdrojů. Hlavním zdrojem financování budou daně, a to zvýšená korporátní daň z 21 % na 28 % a zavedení minimální daně 21 % uvalené na zahraniční zisky amerických společností. Jednat by se přitom mělo o první navrhovanou vlnu investic. Ta druhá by měla být představena v polovině dubna.

V takto představené podobě, nehledě na pravděpodobnost „protlačení“ v Kongresu, nově ohlášený investiční balík se připojí k dosavadním fiskálním výdajům, které americká vláda použila ve vztahu k pandemii. Podle výpočtů Peter G. Peterson Foundation jde o částku bezmála 5,4 bilionu dolarů. Z toho největší podíl spadá pod podporu malých podniků a přímé platby. To vše v rámci šesti přijatých zákonů.

Zdroj: Peter G. Peterson Foundation
Zdroj: Peter G. Peterson Foundation

I tyto prostředky mají svůj podíl na vývoji dolaru. Jeho kurz během prvního čtvrtletí profitoval především z rostoucích reálných sazeb, za kterými stojí očekávaná ekonomická obnova. V jejím případě je odrazový můstek doslova učebnicový. Znovuotevírání americké ekonomiky stojí na vakcinaci, síla ekonomického odpichu je pak umocněna fiskální podporou, na jejímž pozadí lze nalézt intenzivně rostoucí americké úspory. To vše v prostředí výrazně akomodativní měnové politiky, která si svůj aktuální charakter zachová minimálně ještě letos.

Závěr prvního čtvrtletí patřil i letos rebalanci portfolií a vybírání zisků. Zisky dle častých spekulací ohledně časování vybírali například zahraniční dluhopisoví investoři, zejména japonští před koncem fiskálního roku, převážení aktiv se pak týká smíšených fondů, které drží majoritní podíl v akciích a minoritní v dluhopisech. Vzhledem k vývoji posledních tří měsíců tyto fondy v rámci návratu k poměru cílové hodnoty prodávaly akcie a nakupovaly dluhopisy. Náznaky toho jsme mohli vidět nejen ve Spojených státech. Z hlediska dluhopisů – obzvláště těch amerických – šlo však jen o velmi krátkou pauzu výprodejního trendu, který by podle nás měl ve druhém čtvrtletí pokračovat. Faktem je, že americké dluhopisy mají za sebou z historického hlediska nejhorší čtvrtletí od 80. let.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Klíčové je uvědomit si, že rostoucí americké výnosy, s důrazem na dlouhý konec výnosové křivky, jdou ruku v ruce očekávanou obnovnou. V USA se blíží období zveřejňování dat, která budou reflektovat opětovně se otevírající ekonomiku v kombinaci s výše zmíněnými fiskálními a monetárními pozitivy. To by mělo být zárukou posunu směrem k předpandemickým úrovním. Z našeho pohledu bude zásadní, jak moc bude tento posun v souladu s konsensem trhu, přičemž první velký test přijde v pátek se zveřejněním dat z amerického trhu práce.

Jestliže budou americká data překvapovat nad očekávání lepšími výsledky, projevit by se to mělo v dále rostoucím dlouhém konci výnosové křivky. Stále totiž předpokládáme, že americké reálné sazby mají prostor k dalšímu růstu.

A právě to bude hlavní riziko silnějšího dolaru. Věříme však, že s přibližujícím se koncem první polovinu roku, bude toto riziko oslabovat. Americká ekonomika má sice velký makroekonomický a úrokový náskok, otevírající se ekonomiky ve zbytku světa by jej však mohly už během příštích tří měsíců začít pozvolna stahovat. A nemuselo by se přitom jednat pouze o vyspělé ekonomiky, ale i o ty rozvojové, které byly rostoucími americkými sazbami a dolarem výrazně zasaženy.

Budeme-li vycházet ze studie Banky pro mezinárodní vypořádání zaměřené na vliv dolaru na rozvojového trhy (psali jsme zde), současné podmínky nahrávají pokračujícímu odlivu kapitálu. Ten potvrzují i poslední data Institutu pro mezinárodní finance. Podle nich odplulo z rozvojových trhů v březnu (k 26.3.) necelých 4,8 miliardy dolarů, z toho více než 3 miliardy v dluhových cenných papírech a 1,75 miliardy v akciích. V únoru dosahovalo to samé číslo 1,94 miliardy dolarů.

Jestliže se vyplní náš předpoklad, rychlost odlivu kapitálu by měla k závěru první poloviny roku zpomalovat. Ve druhé bychom se mohli dočkat zvratu v podobě opětovného přílivu peněžních toků do aktiv rozvojových trhů. Nezbytným základem bude posun v oblasti vakcinace, díky kterému budou ekonomiky z velké většiny závislé na sektoru služeb opětovně otevírány. Nahrávat tomu by mělo i trvající prostředí relativně nízkých sazeb ve vyspělých zemích. Narušením tohoto prostředí by mohly být první spekulace o utahování nákupů aktiv ze strany Fedu, což bude podle nás záležitost příštího roku.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1720 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 93,32 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1677 do 1,1773 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 26,10 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 26,07až 26,20 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,18 až 22,41 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688