Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  01.04.2021 06:39:00

Dalio o bitcoinu, deficitech a investicích

Ray Dalio je známým investorem a častým hostem pořadů zabývajících se financemi a ekonomikou. Na Yahoo Finance o víkendu hovořil o bitcoinu, který má podle něj několik pozitiv. Za roky své existence dokázal získat podporu a víru řady lidí, technicky funguje, stal se digitální alternativou aktiv, která slouží jako uchovatel hodnoty. To ale není vše.

Dalio ohledně bitcoinu pokračoval výletem do historie a připomenutím toho, že banky existovaly dlouho jako soukromé instituce. V jednu chvíli ale britská vláda dospěla k rozhodnutí, že je výhodné, aby Bank of England získala monopol na oběživo. Stejnou cestou se pak vydaly další země, a ty „nechtějí, aby existovaly jiné peníze.“ Podle investora tak může další vývoj přinést postavení bitcoinu mimo zákon tak, jako se to stalo v Indii, kde je ilegální jej i držet.

Ohledně ekonomického vývoje investor řekl, že když jde ekonomika dolů, politici se na ni vrhnou, podobně jako lékaři na pacienta, a přijde vlna stimulace. Levné peníze a nízké sazby pak táhnou nahoru ceny finančních aktiv, což znamená, že klesá jejich budoucí návratnost. Otázkou pak podle investora je, zda na trhu bude dostatečná poptávka po nových vládních dluhopisech, které by měly financovat vládní rozpočtové deficity.

Dalio v této souvislosti zmínil, že v USA je evidentně prostor pro vyšší vládní výdaje, pokud se na problematiku díváme prostřednictvím příjmové nerovnosti či třeba na to, jak na tom jsou finančně studenti. Na stranu druhou je tu ale zmíněná možná nerovnováha mezi tím, kolik vládního dluhu jsou schopny vstřebat trhy. V neposlední řadě záleží na tom, co konkrétně budou půjčené peníze financovat. Zda díky nim dojde ke zvýšení produktivity, což by znamenalo, že by nakonec nedošlo ke snížení hodnoty peněz. Jestliže k růstu produktivity nedojde, „zaplatí ti, kteří drží dluhopisy a hotovost.“

Podle investora se objevuje mnoho nových technologií a inovací, ty ale mohou kvůli přehnaným očekáváním vést k bublinám na akciovém trhu. Současná situace je pak v tomto ohledu asi tak poloviční ve srovnání s technologickou bublinou. Významně se na tom podepisují nízké sazby a likvidita. K tomu Dalio dodal, že ve třicátých letech byla situace podobná v tom smyslu, že krátkodobé sazby byly dlouho pod výnosy dlouhodobějších obligací, takže ty byly díky tomu stále atraktivní. K tomu tu ale byla další aktiva, ke kterým se investoři mohli obracet, včetně zahraničních investic. To přispělo k tomu, že byla zavedena omezení na tok kapitálu.

Zdroj: Yahoo Finance, Youtube




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

02.04. 16:09  ilegální bitcoin (kairos)
01.04. 07:17  ilegální bitcoin (totimužebytjedno)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688