Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.04.2021 06:01:04, aktualizováno 07:53:58

Pražská burza zažila nejlepší březen od roku 2016, ve ztrátách letos jen jedna emise


Pražská burza v úvodu poslední březnové seance vytvářela nová 13měsíční maxima, když se měřeno indexem PX na 2 body přiblížila hranici 1 100 bodů. Měsíc však zakončila na 1 090,5 bodech, tedy si v březnu nakonec polepšila o 3,11 %. Její výkonnost od počátku roku překračuje 6 %.

Akcie Avast zůstávají z indexu PX druhý měsíc v řadě letos jedinou ztrátovou emisí na pražské burze. Titul v domovském Londýně v úvodu března dokonce krátce neudržel významnou technickou hranici u 440 GBp, zpráva o prodeji části aktiv však napomohla kurz nasměrovat zpět výše. Titul v závěru měsíce nicméně znovu postupně vyklesával směrem ke zmiňované technické hranici. Společnost nemá na území EU zvolen členský stát, kde by podléhal dohledu regulátora. Po uplynutí přechodného období navazujícího na konec členství Velké BritánieEU tak na pražské burze nesplňuje podmínky pro přijetí k obchodování na regulovaném trhu. Od začátku dubna se tak titul přesunuje na Free Market, nicméně bez vlivu na zařazení v indexech. Nadále si tak na pražské burze udrží svůj výrazný vliv, resp. zmínit lze v indexu PX jeho aktuální váhu ve výši 19,4 %. Více má jen ERSTE (20,6 %) a ČEZ (20,2 %).

Právě akcie ERSTE se svou vahou nejvýrazněji v březnu podílely na růstu pražské burzy, když již vymazaly roční ztráty. Druhý rakouský titul VIG zaznamenával dokonce více než roční maxima, nicméně oznámené loňské slabší hospodářské výsledky a nižší dividenda vystavily stopku, resp. březnové kurzové zisky téměř vymazaly. Pojišťovna čtyři roky v řadě dividendu zvyšovala, letos se na konci května dočkají akcionáři jen 0,75 EUR oproti loňským 1,15 EUR.

 

Z finančních titulů je nicméně letos na pražské burze s téměř 22 % premiantem MONETA. V návaznosti na zájem skupiny PPF, resp. dobrovolný odkup cena poskočila v březnu dále výše. Navíc ke konci měsíce ceně ještě výše nejspíše pomohl zveřejněný pokračující zájem aktivistického akcionáře Petrus Advisers, který se dle všeho stal po PPF druhým největším akcionářem.

Hlavní domácí titul ČEZ se dostal na 2letá maxima, když podporou byl zejména růst cen elektřiny v návaznosti na růst cen ropy. Černé zlato se zdá, má však možná svůj vrchol pro nejbližší období již za sebou. I přes pomalu za dvě dekády loni nejnižší zisk energetické společnosti je pro titul podporou díky „očištěnému“ zisku a prodeji aktiv také vidina nárůstu dividendy. ČEZ aktuálně dokončil prodej většiny svých aktiv v Rumunsku, včetně tedy v regionu bezkonkurenčního větrného parku Fântânele-Cogealac, do rukou skupiny Macquarie.

Na 2letá maxima se vyšplhaly také akcie PHILIP MORRIS. Přestože tabáková firma oproti očekávání trhu zklamala reportovaným loňským ziskem, resp. oznámenou dividendou 1 260 . Nicméně i tak se jedná u titulu aktuálně o 8% dividendový výnos. S nárokem se na pražské burze bude obchodovat naposledy v úterý.

Na oznámení výše letošní dividendy, kterou trh očekává stabilně celkem na 21 , se stále čeká u O2. U titulu se tak dá rovněž hovořit o 8 % dividendovém výnosu, když se drží stále u hranice 260 . Na pražské burze je kurzově stále „nejdále“ – na více než 2,5letých maximech.

Nejvíce v březnu ztratily akcie PHOTON ENERGY, které svůj nárůst zkrátka naposledy zaznamenaly primárně již loni v létě v návaznosti na oznámení na jejich zamýšlený vstup na regulovaný trh. Ztratily nakonec také akcie CZG, které nicméně z indexu PX jsou letos s více než pětinovým posunem stále premiantem. Ve středu reportované vybrané ukazatele ukázaly loni na více než miliardový provozní zisk výrobce zbraní. Firma i přes již akcionáři schválenou akvizici americké Colt, a tedy v návaznosti zvýšené zadlužení, oznámila dividendu. Vyplatit hodlá 7,50 , což aktuálně indikuje 2% dividendový výnos.

Na oznámení dividendy se čeká také u KOFOLY, když nápojová firma plánuje zveřejnit loňské výsledky 14. dubna. S reporty v nastupujícím měsíci přijde také Avast (7.4. vybrané údaje již za 1Q) a na konci dubna další výsledkovou sezónu vlastně zahájí ERSTE. Ve stejný den lze očekávat také report od E4U, když solární společnost tradičně jako poslední zveřejní výsledky za loňský rok.  

 

Dominanci si na pražské burze každopádně udržují akcie PILULKA. I přes určité zklamání ze zveřejněných loňských domácích tržeb v březnu přidaly dalších 39 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688