muni.cz (Masarykova univerzita)
Studium  |  31.03.2021 00:00:00

Brno: Další tři obory na MU vstoupily do světové elity

Další tři obory na MU vstoupily do světové elity

Mezi nejlépe hodnocenými obory MU dle žebříčku QS se nově objevila matematika, ekonomie a fyzika, na úplné špičce se udržela angličtina.

Počet oborů, které by mohly na Masarykovu univerzitu přilákat nejnáročnější studenty, vyučující i vědce z celého světa vzrostl. Jak plyne z nedávno zveřejněného prestižního žebříčku QS World University Rankings by Subject 2021, Masarykova univerzita se v oborovém hodnocení umístila celkem v 11 oborech, což je o tři více, než v loňském roce.

Hodnocení oborových žebříčků QS pokrývá celkem 51 oborů a je založeno na několika indikátorech, mezi které patří výsledky mezinárodních průzkumů reputace mezi akademiky a mezi zaměstnavateli nebo citovanost odborných publikací. Jednotlivé obory přitom mají rozdílné váhy u každého z indikátorů, aby se zohlednila specifika jednotlivých vědních disciplín.

Poprvé mezi nejlepšími na světě

Letos poprvé se MU v oborovém rankingu umístila v oborech Ekonomika a ekonometrie na 451.500. pozici, dále v oboru Matematika na 401450. místě a ve společně posuzované Fyzice a astronomii s umístěním 551600.

Historicky první umístění v prestižním světovém žebříčku univerzit v kategorii Ekonomie a ekonometrie je skvělou zprávou a nejlepším možným dárkem ke třicátým narozeninám Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. Současně je potvrzením toho, že důraz na kvalitu a excelenci jak ve výuce, tak i ve vědeckovýzkumné činnosti, se vyplácí. Umístění však chápu i jako závazek k dalšímu zlepšování s důrazem na hlubší internacionalizaci života na fakultě. Rád bych poděkoval kolegyním a kolegům působícím na fakultě v průběhu uplynulých třiceti let, kteří se o tento skvělý výsledek zasloužili, zhodnotil děkan fakulty Jiří Špalek.

Obory MU, které v žebříčku QS World University Rankings by Subject byly i v minulých letech, si pozici udržely a často posílily. K nejlépe hodnoceným patří standardně kategorie Anglický jazyk a literatura a dále Lingvistika. I pro rok 2021 zůstaly tyto obory mezi top 300 hodnocenými univerzitami v dané oblasti. Do elity dále patří už roky například také Medicína či Biologické vědy.

MU bodovala i v dalších průzkumech

Oborový žebříček QS není jediný, kde se Masarykova univerzita dobře umisťuje. U téže společnosti si univerzita mapuje také výsledky v celosvětovém žebříčku QS World University Rankings. Zde v loňském roce MU postoupila z 551560. pozice na 531540. místo z celkem 1 002 univerzit světa. Příští globální hodnocení bude zveřejněno v červnu tohoto roku.

Žebříček QS ve svém hodnocení přikládá velkou váhu principu peer review, tedy systému zpětné vazby od akademiků a zaměstnavatelů, jež mohou vyvážit kulturní odlišnost. Díky peer review mají šanci na umístění i humanitně zaměřené univerzity.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688