mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  30.03.2021 16:45:00

COVID - 19: Pravidla pro vstup do USA a povinnosti při návratu do ČR .

COVID - 19: Pravidla pro vstup a povinnosti při návratu do ČR .

01.03.2021 / 17:45 | Aktualizováno: 30.03.2021 / 16:45

S účinností od 28. března 2021 platí nová pravidla pro vstup na území ČR. Podmínky a karanténní opatření jsou upravena ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví ze dne 15. března 2021 a ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví ze dne 27. března 2021.

Nová pravidla se vztahují jak na příjezd cizinců, tak na návrat českých občanů a rezidentů zpět do České republiky.

  • Hlavním důvodem úpravy je reakce na nové a více infekční mutace koronaviru a koordinaci v této otázce na úrovni EU. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve své zprávě hodnotí nynější riziko komunitního přenosu v rámci celé Evropy jako velmi vysoké a vyzývá ke zpřísnění cestovních opatření, včetně omezení cest, jež nejsou nezbytně nutné.
  • Nově se zavádí tzv. tmavě červená - vysoce riziková - kategorie, na cesty z nichž se budou aplikovat nejpřísnější epidemiologická opatření. To znamená povinné předložení prvního PCR testu ne staršího než 48 hodin před vstupem a následně druhého PCR testu provedeného v ČR nejdříve pátý den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.
  • USA jsou zařazeny mezi země s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 (tmavě červená zóna).
  • V případě cest z oranžových a červených zemí (BELGIE) bude povinnost předložit před vstupem antigenní, nebo PCR test ne starší než 48 hodin. V případě červených zemí pak musí osoba podstoupit druhý PCR test provedený v ČR (lze provést i dříve než pátý den). Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.
  • Při cestách ze všech těchto kategorií zemí je zároveň povinnost vyplnit elektronický Příjezdový formulář, jehož vyplnění bude společně s testem při vstupu do ČR kontrolováno.
  • Výjimky budou aplikovány zejména na mezinárodní dopravu a pravidelný přeshraniční pohyb za účelem práce (pendleři), studia nebo péče o dítě.
  • Občanům ČR je dále důrazně nedoporučováno vycestovávat z ČR z jiných než nezbytně nutných důvodů.
  • Již od 31. ledna 2021 je účinné krizové opatření k omezení volného pohybu, kterým byly zakázány cesty cizinců do ČR z jiných než nezbytně nutných důvodů.
  • Obecná pravidla zobrazuje tabulka níže. Více podrobností se připravuje. Veškeré informace na stránkách Ministertsva vnitra.

Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví

Příjezdový formulář se nachází v odkazu: https://plf.uzis.cz/

Doklad o vyplnění Příjezdového formuláře je nutno odevzdat při hraniční nebo pobytové kontrole.

E-mailová linka pro dotazy související s podmínkami vstupu na území ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz

Doporučujeme, abyste si před cestou z USA do Evropy ověřili u přepravující letecké společnosti podmínky pro přijetí cestujících k přepravě a pro tranzit na přestupních letištích. Přehled aktuálně platných pravidel vstupu cizinců je k dispozici na webu IATA.

Možnosti letecky tranzitovat přes Německo jsou od 14. 2. 2021 omezeny!

Informace společnosti Lufthansa

V současné době je možné letecky přicestovat z USA až do České republiky. Je však nutno přestupovat na území jiných států, neboť v současné době neexistuje přímé letecké spojení do Prahy.

Doporučujeme prostudovat webové stránky našich velvyslanectví ve státech, kde budete přestupovat. Slouží k tomu Rozcestník informací k cestování do ostatních států.

Vybrané webové stránky velvyslanectví v Berlíně, Bratislavě, Bruselu, Haagu, Londýně, Paříži, Vídni a Varšavě.

Seznamte se též s informacemi na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Pokud žijete v USA a vracíte se do ČR s platným českým pasem spolu s blízkým rodinným příslušníkem, který má pas americký, vztahuje se na něj výjimka ze zákazu vstupu občanů třetích zemí v červené zóně bod I/1. 7. e) Ochranného patření Ministerstva zdravotnictví.

Rodné a oddací listy si vezměte české i americké. Pokud máte jen české matriční doklady, nechte si je přeložit do angličtiny.

Zjistěte si proto podmínky tranzitu rodinných příslušníků u zastupitelského úřadu státu, přes který budete tranzitovat nebo letecké společnosti.

Může se stát, že již při odbavení na letišti v USA bude třeba doložit, že do ČR cestujete na delší dobu či z nějakého závažného důvodu a nikoliv jen na běžnou krátkodobou návštěvu či za turistikou.

Dále doporučujeme sledovat informace na portálech:

Vlády ČR

Ministerstva zahraničních věcí ČR

Ministerstva zdravotnictví

 

Dotazy ohledně podmínek vstupu na území ČR můžete zaslat na e-mailovou adresu Ministerstva vnitra ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz

Pro získání základních odkazů a informací o cestách do okolních států lze kontaktovat call centrum MZV na telefonním čísle +420 222 264 222.

 

Vzor lékařského potvrzení o výsledku testu PCR na průkaz SARS-CoV-2 k doložení při překročení hranice ČR též naleznete na portálu Ministerstva vnitra ČR.

Dále doporučujeme navštívit webové stránky:

Krajské hygienické stanice

Rady a doporučení pro domácí karanténu

Informaci o odběrových místech, kde si mohou nechat občané udělat test, i když nemají příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře naleznete na portálu Ministerstva zdravotnictví ČR v odkazu https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/#menu.

V případě jakýchkoliv příznaků počínajícího infekčního onemocnění, jako je zejména zvýšená teplota, kašel, dušnost, zažívací obtíže, ztráta čichu, celková slabost, neprodleně oznamte tuto skutečnost telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem svému ošetřujícímu lékaři.

Dále je vhodné po návratu domů též telefonicky kontaktovat ošetřujícího lékaře, který Vám případně po nařízení karantény může vystavit tzv. eNeschopenku.

Po návratu do ČR nezapomeňte zrušit svoji registraci v aplikaci DROZD.

V USA je základním zdrojem informací o testování portál amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). Dle stanoviska CDC by se testování mělo provádět jen dle stanovených priorit. V každém státě dále platí upřesňující pravidla - víz článek COVID-19: ZDRAVOTNÍ PÉČE V USA.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688