ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  30.03.2021 12:20:49

Strach z lockdownu sráží důvěru v české ekonomice

Další průzkum, tentokrát od Evropské komise, potvrzuje, že důvěra v české ekonomice je na sestupné tendenci. I v tomto případě však lze předpokládat, že pokles sentimentu je dán především obavami z možného lockdownu v průmyslu spíše než reálným vývojem poptávky, respektive zakázek v tomto odvětví. Právě objednávky se totiž v posledních měsících nevyvíjejí vůbec zle, zvláště pak ne v automobilovém průmyslu nebo ve strojírenství. Proto asi není nutné kolísavé nálady v průmyslu v tuto chvíli příliš přeceňovat. Ostatně už ve čtvrtek bude k dispozici nový index nákupních manažerů, který může překvapit stejně jako třeba ten německý minulý týden.

Pokles důvěry zaznamenal v posledním měsíci nejenom průmysl, ale i služby, které se dál vypořádávají se skutečným lockdownem doléhajícím především na oblast HORECA, respektive cestovní ruch jako takový. Deprese v ubytovacích a stravovacích službách je už dokonce větší, než byla v rámci první vlny pandemie v důsledku délky aktuálního lockdownu i nejasného termínu restartu těchto odvětví.

A pokračování pandemie se promítá v dalším zhoršení nálady spotřebitelů. Ti se obávají především dalšího zhoršení ekonomické situace v ČR, nezaměstnanosti a inflace. I v tomto případě je pravděpodobné, že zlepšením pandemické situace a vidinou rozvolňování se i tyto obavy začnou postupně rozplývat. Výrazný obrat k optimismu je už nyní vidět u firem působících v realitním byznysu, který se dál těší vysokému zájmu investorů, a dokonce i u cestovních kanceláří. Ty pravděpodobně začínají věřit v úspěšnější letní sezónu, kterou by měla konečně podpořit i masivní vakcinace v Evropě.

Celkově jsou nálady v české ekonomice ve vleku zpráv o pandemii a nejasného výhledu návratu do dřívějších kolejí. V posledním měsíci navíc zapracoval i strach z rozšíření lockdownu i do průmyslu, který už vlastně není ani aktuální. Nálady proto vyznívají mnohem pesimističtěji, než by musely s ohledem na reálnou situaci v ekonomice…, tedy s výjimkou cestovního ruchu, který se bude z pandemie vzpamatovávat asi nejdéle. Výsledky průzkumu za ČR navíc kontrastují s celkovými výsledky za EU, kde již panují přece jen příznivější očekávání napříč všemi sektory ekonomiky, ať už jde o očekávaný vývoj byznysu nebo zaměstnanosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688