pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  30.03.2021 00:00:00

Pardubický: Krajské nemocnice ruší stav hromadného postižení osob

Necelý měsíc poté, co byl na území Pardubického kraje vyhlášen stav hromadného postižení osob, rozhodlo představenstvo Nemocnice Pardubického kraje o jeho zrušení. Důvodem je objektivně klesající zátěž a celkový pozvolný pokles trendu nově hospitalizovaných pacientů. Situace na standardních odděleních se tak začíná postupně stabilizovat, minimálně co do počtu hospitalizovaných. V intenzivní péči zůstává i nadále vážná.

„Až do 16. března se počty pacientů hospitalizovaných v Nemocnicích Pardubického kraje pohybovaly významně nad hranicí 500. Od druhé polovině března nemocnice zaznamenávají postupný pokles počtu pacientů hospitalizovaných na standardních odděleních. A k dnešnímu dni je zde hospitalizováno 428 pacientů s koronavirem, z toho jich 65 vyžaduje intenzivní péči. Situace se tak v tuto chvíli začíná postupně stabilizovat. Je to určitě dáno i tím, že na krajské úrovni klesá počet aktivních případů s covidem-19,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že i přes relativně příznivý trend a prognózy se nedá hovořit o tom, že už by situace byla stabilní, i nadále je třeba ji považovat za značně omezující provoz nemocnic z pohledu „běžné péče“.

 

Minimálně na úrovni intenzivní péče stále platí, že jsou tato oddělení i nadále vysoce zatížena a i stále se může stávat, že lokálně dojde ke zhoršení situace. „Již delší dobu jsme nemuseli využít mezikrajskou výpomoc z kapacitních důvodů. V současnosti tak dochází k překladům z důvodů medicínských, protože naše nemocnice nedisponují zařízením ECMO. V posledních deseti dnech si naše nemocnice byly schopny pomoci vzájemně a k překladům v oblasti intenzivní péče tak docházelo na krajské úrovni,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald a dodal, že navzdory relativně dobrým zprávám lze očekávat spíše jen velmi pozvolný návrat k běžnému fungování nemocnic, které ještě velmi dlouho a možná již nikdy nemusí být „normální“ ve smyslu „předcovidovém“.

 

Nemocnicím akutní lůžkové péče jsou i nadále připravena pomoci zařízení následné péče. „I nadále pravidelně sledujeme kapacity lůžkové péče v regionu, abychom byli schopni vyhodnocovat zatížení jednotlivých zařízení. V případě, že je možné pacienty doléčit v zařízeních následné péče a tím ulehčit covidovým jednotkám, řešíme jejich převozy do zařízení, která mají vyčleněné kapacity pro pozitivní pacienty nevyžadující intenzivní péči,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková a dodala: „Děkuji všem zaměstnancům našich nemocnic a dalších zdravotnických, rehabilitačních a léčebných zařízení za vyčerpávající nasazení v této nelehké době.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688