Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  30.03.2021 10:43:38

OECD: 18 % profesí, včetně účetních, si musí kvůli robotizaci rozšířit kvalifikaci


Každá šestá profese bude podle poslední zprávy OECD vyžadovat kvůli automatizaci a robotizaci zvýšení kvalifikace. Podle ní mezi ně patří i účetní, které OECD zahrnuje mezi povolání nadprůměrně ovlivněná průmyslem 4.0. Naplňuje se tak predikce studie Oxfordské univerzity, která uvádí, že účetní patří mezi profese s 98 % pravděpodobností náhrady robotem. Podle odborníků z poradenské společnosti BDO by si měli studenti středoškolských ekonomických a administrativních oborů začít rozšiřovat odborné dovednosti už při škole, aby byli do budoucna konkurenceschopní na trhu práce.

 

Účetnictví budoucnosti vyžaduje spolupráci s IT. V administrativě ICT pracovníci chybí 

Podle odborníků do budoucna profese účetních s vysokou pravděpodobností zanikne a jejich místo převezmou roboti. Vzniknou ale nová a kvalifikovanější pracovní místa za vyšší mzdu. Šanci na trhu práce potom budou mít uchazeči, kteří spojí například odborné znalosti v administrativě s IT, jak upřesňuje partner poradenské společnosti Oldřich Bartušek. „Přestože nové technologie umožňují zjednodušení a zefektivnění firemního účetnictví, nedokážou pružně reagovat na legislativní změny a také vyžadují úvodní nastavení. Stále tedy budou zapotřebí účetní specialisté, pro které bude software výkonným pomocníkem a kteří budou úzce spolupracovat s IT oddělením. Pokud tyto dvě funkce zvládne jeden uchazeč, jeho výhoda na trhu práce se rapidně zvýší, protože v administrativě má třetina firem potíže sehnat ICT pracovníky,“ upřesňuje Bartušek z BDO.

Stále vyšší provázanost IT s dalšími obory potvrzují i aktuální data z Českého statistického úřadu. Za posledních deset let se počet ICT pracovníků ve firmách 1,5 krát zvýšil a využívá je pětina firem v Česku.

 

Expertka: kvalifikaci si studenti rozšiřují pomocí vědomostních soutěží

Experti se shodují, že pro dobré pracovní uplatnění absolventů administrativních a ekonomických oborů, je důležité začít se získáváním praktických dovedností co nejdříve. „S rozšiřováním kvalifikace je třeba začít už při studiu, vhodné jsou různé doplňkové kurzy, pomoci mohou také vědomostní soutěže, při kterých účastníci řeší komplexní účetní problémy, na které nebývá v běžné výuce prostor. Tato klání bývají zaštiťována firmami, které si úspěšné účastníky vytipují a po ukončení studia jim rovnou nabízejí pracovní pozice,“ říká organizátorka soutěže Účetní tým Lucie Formanová, která proběhne letos už pošesté na přelomu května a června pod záštitou Ministerstva školství a Komory certifikovaných účetních a ve spolupráci s poradenskou společnosti BDO, která mladé talenty ze středních škol dlouhodobě podporuje. „Do letošního ročníku se již přihlásilo 25 týmů z 15 škol a doufáme, že úvodní kola proběhnou prezenční formou. Finále se uskuteční 22. června v Praze,“ dodává Lucie Formanová.

 

Jakub Dušek 
Botticeli.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.04.2021Účetní profese je dobrou volbou pro budoucí digitální nomády Komora certifikovaných účetních (KCÚ)
07.03.2019Kreativita v účetní profesi má svoje hranice Komora certifikovaných účetních (KCÚ)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688