Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podílové fondy  |  30.12.2002 17:32:57

OPF - bilancování za rok 2002


PRAHA (ČIA) - Rok 2002 přinesl některým investorům v otevřených podílových fondech (OPF) zisk, jiným ztrátu. Ziskové byly zejména dluhopisové fondy, ztrátu zaznamenala většina akciových a balancovaných fondů. Vyplývá to z přehledu, který dnes zveřejnila Unie investičních společností ČR (UNIS). Údaje zahrnují pouze ty investiční společnosti, které jsou členem UNIS.

Z dluhopisových fondů nejvíc uspěl ČPI fond korporativních dluhopisů s výnosem 9,11 procenta. Následuje IKS Plus bondový, který investorům vynesl 6,99 procenta, 1.IN Dluhopisový 6,88 procenta, ISČS Trendbond 6,83 procenta a ISČS Sporobond 6,75 procenta. Ostatní dluhopisové fondy, které existují aspoň jeden rok, dosáhly výnosu od 5,33 do 6,24 procenta.

Výrazně nižší byla výnosnost fondů peněžního trhu. Nejlépe si vedl fond IKS peněžní trh s výnosem 3,99 procenta. Následuje jej J&T Perspektiva-P s 3,95 procenta a Živnobanka - Sporokonto s 3,79 procenta. Ztrátový byl fond Akro Obligace, jeho kurs se snížil o 3,21 procenta.

Ostatní fondy existující aspoň rok přinesly investorům zisk od 1,98 do 3,51 procenta.

Ze skupiny balancovaných fondů zaznamenal nejvyšší výnos fond InvestAGe AGb (301 procent). Jde ovšem o peníze od státu za to, že bývalý depozitář IPB nezabránil tunelování fondu správci. Devět balancovaných fondů dosáhlo zisku v rozpětí od 6,02 procenta (ISČS Výnosový) do 0,5 procenta (AKRO Český), 17 zaznamenalo ztrátu. Nejhůře si vedly J&T Druhý KSIO s propadem o 97,97 procenta, Živnobanka - růstový fond s - 20,36 procenta, ČPI Univerzální s poklesem - 16,96 procenta a Pioneer Trust s - 15,3 procenta.

Mezi akciovými fondy byl ziskový pouze jeden - ISČS Sporotrend s výnosem 1,07 procenta. Ostatních 15 fondů z přehledu UNIS zaznamenalo ztrátu, nejvíce pak AKRO Eurotech s propadem 58,88 procenta, ČSOB Evropský akciový (-35,98 procenta) a Světový akciový (-33,67 procenta), ISČS Eurotrend (-34,02 procenta) a AKRO Mezinárodní akciový (-33,27 procenta). Všechny tři fondy fondů, které uvádí UNIS ve svém přehledu, byly pro investory ztrátové. Kurs fondu ISČS Globaltrend poklesl o 36,81 procenta, IKS fond fondů o 26,48 procenta a 1.IN - Fond fondů o 24,71 procenta.

Otevřené podílové fondy vznikají od poloviny 90. let. Některé OPF (zejména balancované) vznikly otevřením investičních fondů nebo uzavřených podílových fondů z kupónové privatizace. Ostatní OPF vytvořily investiční společnosti, které u nás působí většinou jako dceřinné firmy velkých bank. 10 investičních společností je členem organizace UNIS. Členem UNIS není například společnost ING IM nebo Conseq.

-dtr-
-red-,-ak-,-ph-



! Válka s Irákem začne 21. února !?

! BV: Akcionářům HPH by mohlo být vyplaceno až 900 Kč/akcii !


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688