Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  29.03.2021 07:30:09

Burzovní kalendář 13/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Nový obchodní týden na akciových trzích se ponese v duchu dvou hlavních témat. Zraky investorů se obrátí k pravidelnému měsíčnímu reportu z amerického trhu práce v podobě zveřejnění statistik změny zaměstnanosti v nezemědělských sektorech, míry nezaměstnanosti a dat ADP reportu národní zaměstnanosti. Kromě nabitého makrokalendáře si své místo v nejzajímavějších událostech týdne obhájí i jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů, které by mělo komoditním obchodníkům poskytnout vodítko, jak se postavit k obchodování světových cen ropy pro nadcházející měsíce. Ke slovu se určitě dostanou i pravidelné statistiky týdenní změny zásob ropy dle institutu API a agentury EIA. Akciové trhy budou v naději vyčkávat na Bidenem zveřejněné plány výdajů na infrastrukturu, které by mohly podpořit již zrychlující se zotavení Spojených států. Očekává se, že globální ekonomika v letošním roce poroste silným tempem o 6,4 %. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

ZMĚNA ČASUČR

Než se pustíme do nejzásadnějších témat nového obchodního týdne, vezměte prosím na vědomí, že z důvodu přechodu na letní časČR dochází k opětovné změně obchodních hodin v USA a Kanadě. Od 29. března bude obchodování na těchto trzích probíhat ve standardním čase od 15:30 do 22:00 středoevropského času. Americký pre-market startuje v 10:00 a aftermarket ve 22:00 hod.

Asijské akciové trhy zahajují první obchodní den nového týdne růstem, zatímco futures na americké indexy indikují lehce negativní start. Světové ceny ropy brzy ráno vydechly pod zprávami o uvolnění obrovské kontejnerové lodi, která tento víkend zaklíněna v Suezském průplavu blokovala důležitou tepnu světového obchodu.

Americký trh práce

Významnou událostí makrokalendáře nového týdne budou jednoznačně páteční statistiky v podobě změny zaměstnanosti v nezemědělských sektorech a míry nezaměstnanosti. Dočkáme se i pravidelného středečního ukazatele reportu národní zaměstnanosti ADP. Zpráva o pracovních místech pravděpodobně vykáže březnový nárůst mezd o 655 tis. (NFP), což by byl největší nárůst zaměstnanosti od loňského října. Trh práce začíná vykazovat známky oživení a schválení balíčku pomoci prezidenta Joea Bidena vnáší do sektoru velký optimismus.  

Evropská data

Spojené království čeká zveřejnění odhadů růstu HDP za čtvrté čtvrtletí, indexu nákupních manažerů PMI ve výrobě, běžného účtu platební bilance a měnových ukazatelů Bank of England. Blesková data z ONS zatím ukázala, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2020 vzrostla o 1 %. Ve zbylé části Evropy budou zveřejněny klíčové ukazatele růstu spotřebitelských cen (CPI), přičemž se očekává nejsilnější růst od ledna minulého roku. Německo zveřejní údaje o nezaměstnanosti a maloobchodních prodejů.  Eurozóna fundamentální obchodníkům naservíruje ukazatele spotřebitelské nálady a konečné odhady PMI ve výrobě za měsíc. březen.

Ropa a OPEC+

Kartel OPEC+ by měl během čtvrteční obchodní seance opět zasednou k jednacímu stolu a zveřejnit své plány produkce pro nadcházející měsíc. Producenti ropy však zřejmě neponechají nic náhodě a pod tlakem přísnějších restrikcí v Evropě a zpomalení tempa vakcinace, které by mohly zatemnit výhledy růstu světové poptávky po ropě, ponechají dosavadní limity bez úprav.

Vzhledem k zablokování Suezského průplavu se v týdnu téměř zdvojnásobily přepravní ceny tankerů. Ceny americké West Texas Intermediate a mezinárodní srovnávací futures na ropu Brent po pozitivních zprávách o uvolnění lodi Evergreen dnes ráno oslabují o téměř 2 %. Za zmínku stojí i zpráva, že čínský ministr zahraničí Wang Yi přijel v pátek do Íránu na oficiální návštěvu, kde měl podepsat dohodu o spolupráci mezi oběma zeměmi zasaženými americkými sankcemi.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688