Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.03.2021 10:28:03

Pražská burza posílila pátý týden v řadě, akcie MONETA nad cenou odkupu

  • představenstvo banky MONETA si loni na odměnách přišlo v souhrnu na 77,1 mil. , meziročně o 2,6 mil. méně
  • MONETA na 28. dubna svolává valnou hromadu, dividendy se však akcionáři na jaře ještě nedočkají
  • akcie O2 získaly od KB nejvyšší cílovou cenu na trhu – 362
  • na trhu START vedle akcií PILULKA směřují letos dále na sever zejména akcie KARO

Pražská burza se nakonec díky pátečnímu všeobecnému optimismu na trzích dokázala vrátit ke svým 13měsíčním maximům, které zaznamenala minulý čtvrtek. Index PX tak nakonec dokázal posílit pátý týden v řadě, což se mu podařilo naposledy loni v listopadu. Nadcházející přelom měsíce ukáže, zda se jako tehdy dočkáme v příštím týdnu oddychu. Jak jsme zmiňovali již v minulém reportu, hranici 1 100 bodů lze u indexu PX každopádně spatřovat jako výraznou rezistenci.

O volatilitu pražské burzy se v týdnu staraly zejména oba rakouské tituly. Zatímco akcie pojišťovny VIG se po předchozích čtyřech růstech držely od počátku týdne níže, akcie ERSTE dokázaly vytvořit nová více než roční maxima. Nezvykle tak již šestý týden v řadě neutrpěly na pražské burze ztráty.

Zisk si dokázaly nakonec připsat také akcie KB, které se nejprve ocitly v úvodu týdne na měsíčních minimech. Stále se však poslední týdny vlastně nezvykle cenově drží v relativně úzkém postranním kanále. Z bank, a zároveň ze všech emisí z indexu PX, si nejlépe vedly akcie MONETA. Po středečním vypořádání části dobrovolného odkupu 10 % ze strany PPF se následně začaly obchodovat nad cenou daného odkupu. Trh se zatím hlášení akcionářských změn velkých hráčů nedočkal, z managementu se části akcií dle hlášení zbavil zřejmě jen jednatel dceřiné MONETA Auto Vojtěch Neduchal. Loni v září na trhu nakoupil 5 tis. akcií za kurz 51,50 , nyní zhruba na třetině realizoval solidní zisk.

 

Po pátečním uzavření trhů MONETA zveřejnila pozvánku na letošní valnou hromadu, která tak poodkryla řadu informací. Potvrdily se odhady trhu, že nastavené parametry ČNB by bance měly umožnit vyplatit 3 dividendu. Dočkat by se ji však akcionáři mohli nejdříve na podzim, po schválení ze strany regulátora. Ten již příslušnou žádost obdržel. Současná valná hromada by tak měla posvětit převést loňský výsledek na účet nerozděleného zisku. Na programu jednání každopádně zatím logicky není možné zamýšlené začlenění části aktiv skupiny PPF.

Akcie O2 pokračují ve své volatilitě u hladiny 260 , tentokrát prakticky vymazaly ztráty z minulého pátku a drží se tak zpět v blízkosti 2,5letých maxim. Firma stále neodkoupila jedinou vlastní akcii, nový impuls by nicméně mohlo přinést oznámení trhem očekávané 21 dividendy, resp. svolání valné hromady. Například loni byla plánovaná již na půli dubna, díky covidu se uskutečnila o více než měsíc později distančně. Předchozí dva roky však byla svolána až na úvod června.

Oproti obvyklostem kurzově poklidný nevolatilní týden zaznamenaly akcie Avast, což se odrazilo i na likviditě. Z hlediska likvidity si svou dominanci na trhu druhý týden v řadě udržely akcie ČEZ. Zobchodovaných téměř 845 mil. znamenalo více než třetinu celého trhu. Titul se vlastně nadále držel u svých letošních maxim, obdobně jako sledované ceny elektřiny. Politické hrátky ohledně rozšíření Dukovan napsaly další kapitolu, kterou by šlo nazvat „Aby se vlk (myšleno „hrad“) nažral a koza zůstala celá.  

Nejvýše za dva roky se před blížící dividendou vyšplhaly akcie PHILIP MORRIS. Firmaúterý zveřejní hospodářské výsledky a zároveň tedy návrh letošního požitku. Zbývat následně bude týden, kdy se titul ještě bude na pražské burze před valnou hromadou obchodovat s nárokem (více také zde).

Do úterý pak bude možno ještě rozhodovat na distanční valné hromadě CZG o akvizici a financování americké Colt. Následně se především bude ve středu čekat na zveřejnění loňských hospodářských výsledků.


Závěrem možno zmínit, že vedle akcií PILULKA, které si letos kurzově aktuálně připisují 148 %, se také solidně daří akciím výrobce kůží KARO INVEST. Od prosincové ceny sekundárního úpisu si polepšily již o téměř 73 %, resp. jen letos přidávají 47 %. Nutno dodat, že za nesrovnatelně nižší likvidity – od počátku roku vyměnily majitele akcie jen za zhruba 2,5 mil. .

To hned od počátku čtvrtečního duálního obchodování vcelku vzbudily na pražské burze investiční zájem akcie CTP. Firma v domovském Amsterdamu prodala 61 mil. akcií za kurz 14 EUR, čímž tak zde s objemem 854 mil. EUR uskutečnila v segmentu real estate vůbec největší IPO od roku 2014. Trh firmu ocenil v přepočtu na cca 146 mld. . Na pražské burze byli investoři ochotni dokonce platit na trhu i více než dvacetiprocentní prémii.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688