mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  26.03.2021 16:20:00

Česko si v Německu polepšilo. Pozemní tranzit z ČR bude nově bez testu

Česko si v Německu polepšilo. Pozemní tranzit z ČR bude nově bez testu

26.03.2021 / 16:20 | Aktualizováno: 26.03.2021 / 16:28

 

Německo zařadilo Českou republiku společně se Slovenskem a Francií mezi skupinu zemí s vysokým rizikem nákazy (Hochinzidenzgebiet). Přesun z kategorie států s mutující variantou viru znamená, že Německo uvolní mj. průjezd pozemní dopravy přes své území bez testů. Toto rozvolnění se dotkne zejména nákladní dopravy (řidiči kamionů musejí mít při vstupu do Německa aktuálně negativní test). Změna bude platit od půlnoci ze soboty na neděli 28.3.

"Povinné testování řidičů kamionů způsobilo velké komplikace. Viděli jsme kolony stovek kamionů na hranicích, v zimě museli na testování či hraniční kontrolu čekat hodiny. Opakovaně jsme proti tomu protestovali, podpořily nás i další státy. Zrušení této podmínky proto přinese větší plynulost přeshraniční dopravy nejen v Česku, ale po celé Evropě," uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. "Přestane také platit úplný zákaz přeshraničních cest do Německa, turismus ale nadále možný nebude," dodal. Nezbytné cesty do Německa budou podmíněné jak negativním testem, tak nástupem do karantény.

Průjezd Německem bez testu bude možný i pro osobní dopravu. Zároveň ale platí, že při průjezdu Německem je nutné splnit podmínky vstupu do cílové země, nejčastěji jde o negativní test. Tranzit bez nutnosti předložení testu se vztahuje i na cesty na německá letiště. Naopak při příletu do Německa musí mít cestovatel negativní test už před nástupem do letadla.

V jiných případech povinnost předložit negativní test (PCR nebo antigenní) při vstupu do Německa přetrvá. Test nesmí být starší více než 48 hodin. Poté je třeba nastoupit desetidenní karanténu, kterou lze ukončit nejdříve pátý den negativním testem. Cestující mají také povinnost se zaregistrovat v elektronickém formuláři.

Otázka pendlerů v souvislosti se změnou německých pravidel zatím nebyla vyjasněna. O případných změnách budeme okamžitě informovat. Dá se ale předpokládat, že obě sousední spolkové země, Sasko a Bavorsko, budou chtít podobně jako začátkem roku zavést vlastní výjimky pro uplatňování karantény.


Podívejte se také:
Cestování do Německa: Česko zařazeno od 28. března mezi "vysoce rizikové oblasti": částečné uvolnění příhraničního režimu

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688