Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  30.12.2002 13:31:30

ČR investuje desítky miliónů do zlepšení povodňových hlášení


PRAHA (ČIA) - Desítky milionů korun na modernizaci Předpovědní a výstražné služby potřebuje Český hydrometeorologický ústav, aby mohl lépe odhadnout nebezpečí povodní. "Dobré fungování Předpovědní a výstražné služby může snížit ztráty na životech prakticky na nulu a ztráty na majetku přibližně o třicet procent," tvrdí ředitel hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník. Při srpnových povodních zahynulo sedmnáct lidí a škody překročily 70 miliard korun. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Návrh na modernizaci služby spolu s meteorologickým vyhodnocením letní povodně dostane v těchto dnech vláda. Základním nástrojem Předpovědní a výstražné služby je takzvaný regionální meteorologický model Aladin, který se vytváří pomocí superpočítače. Každodenní počítání tohoto modelu včetně množství srážek na 48 hodin dopředu zavedl ústav po povodních v roce 1997. Aladin pracuje s rozlišením jedenácti kilometrů, což není vždy dostačující.

Ústav by chtěl superpočítač inovovat, zvýšit rozlišení na pět až šest kilometrů a zdokonalit i model pro předpověď srážek na dva dny dopředu. "Každé zlepšení v této oblasti je prospěšné. Nejprve se ale musí rozhodnout, kolik na to bude peněz," říká Jaroslav Kinkor, ředitel ministerského odboru ochrany vod.

Vylepšení superpočítače pro výpočet regionálního meteorologického modelu není jedinou věcí, kterou by chtěl Český hydrometeorologický ústav po zkušenostech z letošních povodní uskutečnit. Některé stanice, které měří výšku vodní hladiny a průtoky řek, velká voda zničila, nebo poškodila, takže odborníci nedostávali z těchto míst spolehlivé informace. "V mnoha případech nefungovalo spojení, které bylo závislé na přívodu proudu a na telefonních linkách," pokračoval Obrusník.

Na nových protipovodňových plánech pracují i desítky obcí a měst, které záplavy poničily. Například Praha uvažuje o nových protipovodňových zábranách, které by byly vyšší než srpnová hladina rozvodněné Vltavy. Přesnou výši zábran určí matematické modely. Už v polovině ledna má být navržen harmonogram výstavby nových zábran. Jednou z prioritních čtvrtí by přitom měl být Karlín, nejvíce zdecimovaná část hlavního města.

-joh-
-ak-



! DOPO četba - reforma veřejných rozpočtů !

! Bude podpora na stavební spoření pouze poloviční ?!


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688