Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  26.03.2021 10:59:30

Odpoledne přijdou klíčová makra z USA, pokračuje summit EU


Dnes pokračuje EU summit, na kterém lídři členských zemí budou debatovat především strategii k potlačení pandemie. Z pohledu ekonomických dat bude hlavní událostí dne zveřejnění německého Ifo indexu. Ten je dobrým ukazatelem stavu tamní ekonomiky, a bude tak bedlivě sledován. Společně s konsensem tržního odhadu očekáváme, že březnové vydání indexu přinese zlepšení ve všech jeho složkách. Znamenalo by to růst druhý měsíc v řadě. Hlavním tahounem by mělo být oživení ekonomické aktivity, jež odhalil březnový PMI index, a také částečné rozvolnění restriktivních opatřeních v sektoru služeb, ke kterému došlo v některých spolkových zemích. To se patrně pozitivně odrazilo především v hodnocení aktuální situace. Naopak rizikem pro optimističtější vyznění jsou trvající problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které vedou k narušení výrobních procesů a také k vyšším cenám výrobního materiálu. Zlepšení vpředhledící složky indexu zbrzdí negativní epidemický vývoj. V posledních třech týdnech stoupá 7denní průměr nově potvrzených případů nákazy koronavirem, a Německo tak přes Velikonoce čeká zpřísnění opatření. Březnový Ifo index bude zajímavý i z pohledu českých měsíčních ekonomických dat, především exportu (a tím pádem i průmyslu), z důvodu úzkého napojení tuzemského hospodářství na západního souseda.

V odpoledních hodinách dorazí z ekonomiky USA údaje o osobních výdajích a příjmech za měsíc únor. U obou statistik se očekává meziměsíční pokles, a to na straně výdajů okolo 1 % a na straně příjmů poblíž 7 %. Očekáváný výsledek však nelze vyhodnocovat jako zhoršení, ale spíše je třeba ho vnímat jako korekci předešlého silného výsledku v lednu, jež byl tažen vyplacením jednorázových příspěvků v rámci fiskální pomoci. Díky nim osobní příjmy v lednu skokově vzrostly meziměsíčně o 10 % a výdaje o 2,4 %. Na straně příjmů pozorujeme větší volatilitu, jelikož data přímo reflektují vyplacenou fiskální pomoc, zatímco u výdajů do hry vstupují další faktory jako například úmysl spořit. Míra úspor domácností v USA v jarních měsících minulého roku strmě vystoupala v dubnu na 33,7 % oproti předpandemickým 7,6 % v lednu. Od května pak pozvolna klesala až na prosincových 13,4 %, ovšem letos v lednu opět citelněji vzrostla na 20,5 %. Za lednovým nárůstem nestojí ani tak nejistota spojená s pandemií (ekonomické vyhlídky se zlepšují), jakožto právě distribuce šeků v rámci vládní pomoci. Další kolo podpory pak Američanům přijde v březnu, kdy lze očekávat opětovný skok směrem vzhůru.

Posléze bude zveřejněn cenový index PCE za únor. Oproti lednu patrně nedošlo k silnějším změnám vývoje spotřebitelských cen. S nárůstem lze počítat v březnu, kdy do meziroční statistiky vstoupí srovnávací základna ovlivněna nástupem pandemie. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688