ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Měny-forex  |  26.03.2021 08:47:38

Polský zlotý je slabý a to tak, že velmi. Zlotý nejenže trvale znehodnocuje proti hlavní měnám jako jsou euro a dolar, ale ztrácí i proti svým regionálním konkurentům. - Ranní glosa: Velké trable slabého zlotého

Polský zlotý je slabý a to tak, že velmi. Zlotý nejenže trvale znehodnocuje proti hlavní měnám jako jsou euro a dolar, ale ztrácí i proti svým regionálním konkurentům. Proti koruně je například polská měna na nejslabších úrovních za posledních deset let. Jak k tomu došlo, když polská ekonomika je fundamentálně zdravá, a navíc si průběžně užívá štědrého finančního polštáře v podobě dotací z fondů EU?

Tak předně je třeba říct, že na počátku depreciace zlotého byl rádoby dobře míněný záměr polské centrální banky, která ve stylu pět let staré intervencionistické politiky ČNB začala na konci minulého roku intervenovat proti vlastní měně. Výklad NBP by přitom takový, že si nepřeje pro-cyklické oživení zlotého, které by mohlo ohrozit post-pandemické oživení polské ekonomikyK tomu všemu ještě NBP na začátku roku přibalila holubičí varování, že pokud do Polska dorazí třetí vlna pandemie, může dokonce oficiální úrokové sazby (dnes 0,10 %) srazit do záporných hodnot.

Tou dobou si přitom již v Zakopaném lyžníci pořádali velké korona-párty a bylo vcelku jasné, že britská mutace čínského viru za pár týdnů zaplní polské nemocnice. Tak se také stalo a v Polsku dnes umírá přes 500 lidí denně, lockdown se vrátil a z oživení se stala recese ve tvaru “W”. To ale není vše. Zlotý totiž musí čelit dalším výzvám, se kterými “soudruzi-plánovači” v polské centrální bance zjevně nepočítali a které nemají po dvojí kontrolou.

Byl to totiž hamižný kapitalismus, který, jak správně nedávno uvedl britský premiér Boris Johnson, způsobil, že se v neuvěřitelně krátkém čase podařilo Západu (čti USA) vyvinout efektivní vakcíny proti COVIDu. Výsledkem je, že se americká ekonomika rychle staví zpět na nohy a s tím rostou dolarové úrokové sazby. Tento normalizační proces pochopitelně činí všechny zranitelné měny (a la zlotý) ještě méně atraktivní, neboť vývoj úrokového diferenciálu jde proti nim. Ani tady však medvědí příběh pro polský zlotý nekončí.

Polské autority mají možnost vstřelit domácím finančním trhům další vlastní gól, pokud tamní Nejvyšší soud 13. dubna rozhodne, že se hypotéky domácností (uzavřené cca před deseti lety ve švýcarských francích) budou masivně konvertovat do zlotých, přičemž náklady této operace ponesou výhradně komerční banky. Pokud pak v tomto procesu nebude NBP nikterak nápomocna svými devizovými rezervami, tak v první třetině dubna bude na polském devizovém trhu opravdu velmi horko.



Přečtěte si také:

26.03.2021Rozbřesk: Velké trable slabého zlotého Patria (Patria Finance)
28.05.2009Regionální měny ztrácely v čele s polským zlotým Jan Vejmělek (Komerční banka)


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688