NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Investice  |  26.03.2021 08:49:48

Reflační téma ovlivňuje globální akcie



 

Zvyšující se důvěra v silné globální oživení a vyšší inflační očekávání jsou hlavní hnací silou růstu výnosů dluhopisů. Politici, zejména v USA, budou poskytovat nové stimuly, které by měly růst dále podpořit. Riziková aktiva si celkově vedou dobře. Nejvýraznější výkyvy jsme viděli u akcií, kde cyklické sektory překonávají sektory defenzivní a hodnotové akcie předstihují akcie růstové.

Tempo globálního růstu nadále překvapuje. Klíčová data, jako jsou globální PMI a asijský export, byla v únoru opět silná, a to i přes pokračující lockdowny. V zemích, kde nejvíce pokročily programy očkování, jako jsou Izrael a Velká Británie, se snižují počty nakažených i hospitalizovaných. Naproti tomu ve velkých částech Latinské Ameriky, kde je proces očkování pomalý a vládní opatření nevypočitatelná, ekonomické oživení ochabuje.

V celosvětovém měřítku převažují pozitivní zprávy o pandemii – zpomaluje se růst infikovaných a zrychluje se očkování. Stále tedy očekáváme, že většina rozvinutých zemí dosáhne kolektivní imunity do konce třetího čtvrtletí. To je v souladu s naším základním scénářem ekonomického vývoje „Tempomat“, podle kterého rychlá normalizace veřejného života a velké fiskální stimuly povedou před koncem letošního roku k hospodářskému oživení, a to na úroveň z roku 2019.

V souvislosti s oživením lze předpokládat krátkodobý růst inflace, což se odráží v půlprocentním nárůstu inflace v USA po zvolení prezidenta Joe Bidena. Fed však pravděpodobně nebude měnit svou uvolněnou měnovou politiku. První zvýšení sazeb se neočekává dříve než v roce 2023.

 

Trh s ropou zůstane napjatý

Z krátkodobého hlediska představuje rostoucí cena ropy rizikový faktor pro náš základní scénář. Na březnovém setkání OPEC+ hlavní země vyvážející ropu překvapily prodloužením omezení produkce. Saúdská Arábie prodloužila své dobrovolné snížení těžby o 1 milion barelů denně o další měsíc, Rusku bylo umožněno zvýšit produkci o 130 tisíc barelů denně. Nově dohodnuté objemy těžby byly nižší, než trh očekával, což vyvolalo 10% nárůst ceny ropy. Očekáváme proto, že trh zůstane napjatý.

 

Hodnotové akcie trumfují růstové

Ropné téma se odráží také v solidních výkonech akcií energetického sektoru. Globální akcie poměrně dobře strávily růst výnosů amerických státních dluhopisů. Akciové trhy se však přizpůsobují třem makro tématům. Jedná se o vyšší úrokové sazby, vyšší ceny komodit a postupnou normalizaci ekonomického růstu. Toto nové prostředí ukončilo dlouhé období vysoce nadprůměrných výsledků růstových akcií. Místo toho cyklické sektory překonávají defenzivní sektory, technologie jednoznačně zaostávají, zatímco finanční a energetický sektor výrazně rostou.

Základní otázkou je, zda akciové trhy mohou vzdorovat dalšímu růstu výnosů dluhopisů. Výnosy dluhopisů a akcií se v počátečních fázích ekonomického oživení často pohybují v tandemu, protože s lepšími vyhlídkami na růst je spojeno i vyšší inflační očekávání. To je přesně fáze, ve které se dnes nacházíme. Věříme, že se akciový trh dokáže vyrovnat s postupným růstem výnosů amerických dluhopisů. Pokud však tyto výnosy porostou příliš rychle, jako tomu bylo v posledních únorových týdnech, prémie za akciové riziko se rychle sníží. To povede k tomu, že se trh buď na delší dobu konsoliduje, nebo dojde ke krátkodobé korekci, aby se riziková prémie vrátila zpět.

 

 

Zdroj: NN Investment Partners 

O NN Investment Partners C.R., a.s.

NN Investment Partners C.R. je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688