MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Makroekonomika  |  25.03.2021 11:41:23

Ministryně financí Alena Schillerová hostem Otázek Václava Moravce

Datum vydání: 21. 03. 2021 / Zdroj: ČT 1 / Rubrika: Otázky Václava Moravce

Václav MORAVEC, moderátor
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky, jste v jedinečném prostoru pro diskuzi. Chudne celé Česko. I to je jeden z důsledků špatně zvládané pandemie, respektive epidemie covid-19 v Česku. Lidem začínají docházet peníze. Nárůst žádostí o pomoc v době covidové zaznamenávají potravinové banky. Do roku 2019 byli mezi zájemci o potravinové balíčky hlavně senioři a matky samoživitelky. V loňském roce se skladba lidí změnila. Přibylo těch, kteří celý život pracovali, šetřili peníze, ale kvůli covidu přišli o práci. Česká federace potravinových bank eviduje podle informací Otázek v loňském roce navýšení počtu odběratelských organizací ze 680 na více než tisícovku a letos pracovníci očekávají další nárůst, a to o 30 % oproti roku 2020. Rostou i počty konečných příjemců pomoci, zatímco předloni jich bylo 100 000, loni už 160 000 a letos je podle dat potravinových bank možné očekávat, že lidí, kteří budou potřebovat potravinovou pomoc, bude o dalších 35-40 % víc než loni.

Veronika LÁCHOVÁ, ředitelka České federace potravinových bank, 24. 2. 2021
Za těch druhých 6 měsíců roku 2020 se nám ta poptávka zvýšila o více jak 60 %. Často se stávalo, že v podstatě ze dne na den přišli o jediný zdroj svého příjmu. A s malými úsporami se ocitli ve velmi svízelné situaci, bez nějaké vize.

Martin ŠIMÁČEK, ředitel Centra sociálních služeb Praha, 24. 2. 2021
Stát tady vlastně neměl připravený záchytný systém, aby jednotky stovek tisíc lidí rovnou dokázal zabezpečit, alespoň na nějaký krátký čas v těch základních potřebách jako je bydlení, jídlo a další základní životní potřeby.

Václav MORAVEC, moderátor
Konstatuje v rozhovoru pro pořad 168 hodin ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. Prvními hosty Otázek jsou avizovaní -- vicepremiérka a ministryně financí České republiky Alena Schillerová, vítejte po čase v Otázkách, hezký dobrý den.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor
Vítám bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, hezký dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Hezký den, děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor
Mé pozvání přijala i ekonomka a členka Národní ekonomické rady vlády Ilona Švihlíková, hezké nedělní poledne, vítejte.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor
Začnu u vás právě paní docentko, vy v rozhovorech, naposledy ve středečním rozhovoru pro deník Právo, opakovaně zdůrazňujete, že ve zvládání koronavirové epidemie si, cituji: "Nejlépe vedou ty země, které nikdy nepřistoupily na zvrhlý trade-off, tedy výměnu mezi počtem úmrtí a růstem HDP, a naopak jasně na první místo postavily životy a zdraví svých občanů," konec citátu. Dá se v této souvislosti spočítat, o kolik Česká republika v rámci té koronavirové epidemie zchudla?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Bavíme se teďko o zchudnutí, nebo se bavíme o zdraví a životech lidí?

Václav MORAVEC, moderátor
Ono to spolu souvisí.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
No, jako jedna věc samozřejmě je, že vidíme, že území, které jako si počínaly řekněme velmi razantně a prostě skutečně na první místo dali zdraví, životy lidí, což najdeme hlavně v Asii, samozřejmě nejcitovanější příklady Austrálie a Nový Zéland teda, řekněme, jsou nám třeba kulturně blízké, tam samozřejmě vidíme, že ten počet mrtvých, počet nakažených je velmi nízký a zároveň ten stav ekonomiky patří k těm nejlepším, když se podíváme právě do tohohle koutu světa. A druhá věc je, kterou vy jste tady nakousnul, je otázka nějakého chudnutí nebo prostě změny.

Václav MORAVEC, moderátor
Ona je tam vzájemná závislost.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
No, každá změna, jako je válka nebo pandemie, tak samozřejmě vám vede k nějaký redistribuci bohatství, že jo, tak to se bezesporu projevuje i u nás. My tady prostě máme skupiny jako ledaskde, které jsou prostě velmi silně postižené. A teď je otázka, jakým způsobem se k nim můžeme dostat, jakým způsobem jim můžeme cíleně pomoci, ale na druhou stranu bych jako zase ráda upozornila makroekonomicky, že my tady prostě máme rekordní nárůst úspor za minulý rok, a dokonce i nárůst maloobchodních tržeb, takže ono je potřeba to vnímat trošku plastičtěji jo. Toho, čeho se já se obávám a vidím to hodně ty náznaky v těch ostatních zemí, které řekněme patří do těch zemí vyspělých západu, je to oživení v tom K jo, to znamená, že tady je prostě část obyvatelstva, která není tolik postižená, ba co víc, může být z odvětví, které skutečně jaksi jedou naplno. Plus samozřejmě je tam ta otázka těch odložených úspor, odložené spotřeby respektive, a potom jaksi čekají, až ji budou moci vrhnout do té ekonomiky. To je bezesporu 1 část a potom samozřejmě ta druhá, která na tom prostě vůbec není dobře, která může mít prostě problémy vůbec nějak splnit svoje zásadní životní potřeby.

Václav MORAVEC, moderátor
Když se vrátím k té původní otázce, můžeme spočítat, že ta salámová metoda zvládání, respektive nezvládnutí epidemie, kterou sledujeme v České republice, oproti těm celostátním uzávěrám, kupříkladu už zmíněný Izrael, Austrálie a podobně, že ty důsledky pro naši ekonomiku budou horší tím, že nezvládáme tu pandemii?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
No tak to je patrné jako u všech zemí, které se vydaly touhletou cestou, že ty důsledky jsou horší. To znamená, když to protahujete neustále, děláte opatření, rušíte a zavádíte další, tak z toho, zatímco vidíme z toho srovnání po nějakém roce a roce, tak už můžeme samozřejmě usuzovat tímhletím směrem, ale nejsme na konci. To je potřeba si uvědomit.

Václav MORAVEC, moderátor
Ano, pane bývalý ministře a pak dostane na závěr slovo paní ministryně.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já bych nerad, aby to vyznělo tak, že vlastně česká vláda tedy cíleně dělala ten nemravný trade-off, jak říkala paní docentka. Ona je samozřejmě pravda, že ty země, které chránily primárně životy a zdraví občanů, tak dopadly také nejlépe ekonomicky. Ale tohle vždycky celý ten rok tvrdila česká vláda. My chceme především chránit životy a zdraví občanů. Ale dělali to tak špatně, tak neschopně, tak chaoticky a především tak populisticky, že to dopadlo tak, že za posledních 14 dní máme nejvíc zemřelých na 100 000 na celém světě. To znamená, že jsme opravdu nejhorší na celém světě i proti zemím, které jsou mnohem méně vyspělé a mají mnohem horší zdravotnictví. Tak my těch úmrtí máme prostě nejvíc.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, když teď vstoupím do vaší řeči.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Tady nikdo nemůže z vlády smést tu odpovědnost. Za to opravdu odpovídá vláda no, a to se pochopitelně promítlo i do ekonomiky, bohužel do různých segmentů velmi různě. To znamená, ta krize má své vítěze, ale má prostě taky své dramaticky poražené a zdecimované.

Václav MORAVEC, moderátor
Když teď naváži na vaše slova v souvislosti s počtem těch úmrtí, 24 667, to je aktuální číslo zemřelých v souvislosti s epidemií covid-19. První úmrtí s nákazou covid-19 zaznamenaly statistiky loni 22. března, k pátku ministerstvo zdravotnictví evidovalo 24 331 zemřelých, k dnešku 24 667. Neříkejte, že kdybyste byl ministrem financí, kdybyste byl členem vlády, že vy byste vyšel vstříc kupříkladu odborům, které v uplynulém roce v listopadu, pak před Vánocemi a teď v souvislosti s Velikonocemi říkají, udělejme tvrdou celostátní karanténu na 14 dnů a ekonomiku to bude stát míň. Vy byste na to šel, na tohle řešení?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Víte, já bych šel, nezlobte se, my jsme rok, my jsme po roce v tom řešení, a tady bohužel od samého začátku ta vláda jenom reagovala, místo aby mířila dopředu na řešení toho problému, takže ty zásadní věci, ty opravdu zásadní pro zkrácení té pandemie, masivní trasování, masivní testování, chytrá karanténa, očkovací strategie, to bylo všechno, jak vláda tvrdila, že měla dokonale připravené, ale pak to nefungovalo. Bohužel jsme v situaci, kdy se na to trasování víceméně v určité fázi po loňském létě totálně rezignovalo. To jsou věci, za které by nikdy zodpovědný politik -- já si netroufnu říct, jestli já bych byl v tu chvíli zodpovědný politik -- ale zodpovědný politik by na tyhle věci nikdy nerezignoval. Tady se to dělalo jenom marketingově, ničeho se nebojte, máme chytrou karanténu, všechno jsme zajistili. Ale ono to nestačí jenom říkat, ono to musí také fungovat a ta vláda k tomu přistupovala tak, že to prostě nefungovalo a teď se to dostalo do bodu…

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, že vstoupím do vaší řeči a přeruším vás, i v zemích, kde trasování a všechna ta opatření fungovala lépe, tak to tvrdé zavření ekonomiky na 14 dnů a pak uvolnění, viz Izrael, viz Austrálie funguje pro tu ekonomiku lépe. Proto se ptám, jestli vy byste byl schopen přinést a nést tu politickou odpovědnost, že by totální lockdown v listopadu, před Vánocemi…

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já jsem před čtyřmi týdny říkal z těch, ale prosím já nejsem tak blízko u těch dat, ale z těch dat, které jsem měl k dispozici, jsem říkal, že se mi zdá, že ta tvrdá uzávěra na 14 dní až 3 neděle by vyšla levněji, než ta dlouhá agónie, ale to je opravdu jenom pocit, který nemohou opřít o data, ke kterým nemám přístup.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, jste si vědomi ve vládě toho, že to nezvládnutí epidemie působí větší ekonomické škody pro ekonomiku než to, kdyby došlo kupříkladu k celostátní karanténě tvrdě vymáhané?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Pane redaktore, já jsem nejblíž ze všech tady přítomných u stolu, takže já určitě jsem konfrontována s tou skutečností, s těmi čísly, s tou realitou každý den na vládě s kolegy, a tak dále. To znamená, že určitě vidím do toho nejvíce. Mělo to nějaký vývoj, my jsme jarní vlnu zvládli velmi dobře, já odmítám názory typu, že jsme rezignovali na ochranu životů a zdraví, to já naprosto odmítám. A samozřejmě přišel postupný vývoj na podzim, nebudu se k tomu vracet, já hned řeknu k tomu tvrdému lockdownu. A podívejte se kolem nás, plus minus, a to není obhajoba, my máme tu zodpovědnost, my se jí nezříkáme, děláme všechno pro to, abychom to zvládli. Ale postupně země, které na tom byly lépe, teď se to zase přelívá v určitých vlnách. Není to tak, jak říkáte.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, celková data ukazují, že máme dvojnásobný počet mrtvých než Rakousko.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Celková data ukazují na zlepšení. Já jsem si je vytahovala, mám je teda k pátku, mám tady někde i k víkendu, ale už jsem si to nestihla přečíst, mám je k pátku. Když se podíváte mezi týdny, a není to žádné dramatické zlepšení, já neříkám, že to je na výskání a bouchání šampaňského, v žádném případě, ale třeba když bych porovnala já nevím stejné dny 12. 3., bylo pozitivních 14 553, když se podíváme k 19. 3. je to 9 624. Takže je prostě pokles. Je mírný pokles i v nemocnicích, vyléčených je asi 1,2 milionů, a tak dále, čili je tam mírné zlepšení. Určitě je tam klesající trend, určitě se o tom budete bavit s experty většími než jsem já. To znamená, že ta opatření jednak zafungovala, jednak samozřejmě kombinace obojího, opatření, kombinace očkování, tam mám také čísla, když vás to bude zajímat. Ale teď k tomu tvrdému lockdownu.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, celková data jasně ukazují, že Česká republika v součtu roku tu epidemii zvládá nejhůře, společně s Belgií.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Mně to samozřejmě netěší.

Václav MORAVEC, moderátor
Proto se ptám. Ano.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale uvědomme si, a teď já to nechci hájit, my si poneseme politickou odpovědnost a určitě se to bude nějakým způsobem hodnotit, ale podívejte se, jak chtělo Německo připravit plán rozvolnění, začíná zavírat. Polsko je na tom dramaticky špatně, prostě přelívá se to, je to přírodní katastrofa. Já bych to ještě domluvila a k tomu tvrdému lockdownu co říkáte. Já jsem nebyla pro ten tvrdý, pro to zavření průmyslu, nemůžeme to srovnávat s jarem, na jaře se zavřel sám, zavřel se v Evropě, to znamená nemělo to ty ekonomické dopady. Ono zavření průmyslu si prosím nepředstavujme, že tady zavřeme pár fabrik, zavření průmyslu u nás znamená, že nezavřeme kritickou infrastrukturu, to nemůžete nikdy zavřít, protože chceme, aby nemocnice jely. U nás bychom vlastně zdecimovaly všechny navázané obory, ale o to nejde, pokud by to bylo nutné, tak by se k tomu přistoupilo, ale my jsme zvolili jinou cestu. My jsme první v Evropě zvolili povinné testování. My už dneska testujeme přes 2 miliony lidí, když teda pominu ty, co jsou na home officech, 40 000 podniků se zapojilo. Máme tam dneska zjištěno asi 1% pozitivitu. Dokázali jsme ty lidi prostě dostat mimo systém, aby nešířili nákazu, a to je podle mě ta cesta, kterou jsme šli, která také musela být nastoupena v okamžiku, když jsme byli schopni zajistit testy, to mělo nějaký vývoj, ty kroky byly naprosto jasně systémově promyšlené, byla jsem u toho, to znamená, to je ta cesta.

Václav MORAVEC, moderátor
Je to ta správná cesta, o které mluví paní ministryně?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já jsem chtěla podotknout jenom jednu věc, my samozřejmě, když to hodnotíme negativně, já bych nerada, aby to vypadalo jakože tady je jenom selhání našeho zdravotnictví. Naopak, když se podíváme na ten obrovský počet nakažených, na tu smrtnost, tak prostě vidíme, že naše zdravotnictví je skutečně něco, na co můžeme být nesmírně hrdí.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Na špičkové úrovni.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
To znamená, to je to, co nám tady drží tu odolnost, a myslím, že tady je prostě potřeba potom se zamýšlet do budoucna, jakým způsobem jaksi vyjádřit nejenom jednorázovými odměnami vůči zdravotníkům, ale celkově prostě vnímat ten sektor jako skutečně strategický, to je možná jedna věc. Druhá, já si myslím, že víte, když si zlomíte ruku a půjdete s tím do Poslanecké sněmovny, aby to řešili, aby navrhovali co s tím, budete chtít prostě nějaké odborné vyjádření k tomu, a tady si skutečně myslím, že věci, jako je pandemie, by především prostě měly být řízeny odborníky a že ty by měli mít to rozhodující slovo.

Václav MORAVEC, moderátor
Podle vás je dobře řízena pandemie odborníky? V Česku?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já se obávám, že prostě tady těch vlivů a zájmů je velké množství a v tom vzniklém kompromisu se lobbuje tak, aby zrovna jich se to nedotklo.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne, toto odmítám. Toto naprosto odmítám.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Kdyby tu byl odbornější orgán, který by skutečně s plnou vahou a odborností byl schopen říci, ano tato opatření doporučujeme na základě tohoto a tohoto, tak si myslím, že bychom se řadě problémů vyhnuli.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ten odborný orgán je zcela na místě, ale především to chce potom nepopulistické politiky. Bez politického rozhodnutí to nejde, ale ani ten velmi dlouhý proslov, který tady paní ministryně měla a říkala, jak se to všechno obrací k lepšímu, kéž by. Ani ten velmi dlouhý proslov nemůže zastřít to, že prostě po roce jsme na tom nejhůř na světě, přes vynikající zdravotnictví, připojuji se k díky zdravotníkům.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, Brazílie je na tom hůře.

Miroslav KALOUSEK, bývalý poslanec /TOP 09/
No nejhůře na světě za posledních 14 dní, tak celosvětově z počtu obětí jsme druhý nejhorší na světě, tak to opravdu jako není velké vyznamenání pro vládu. Že ta situace je naprosto nezvládnutá … my, paní ministryně, nepochybujeme o tom, že jste jediná z nás, která má skutečně přístup k těm datům, problém je, že ta vláda veřejnosti opakovaně lže. Tady se prostě říkalo, ještě nám dejte 14 dní času na nouzový stav, pak se říkalo ještě 3 neděle a bude se rozvolňovat. A to se říkalo v situaci, kdy na základě těch dat, které jste v tu chvíli měli k dispozici, jste věděli, že to není možné, že nějaké rozvolňování po 14 dnech nebo po třech nedělích prostě nebude možné, protože tu situaci jste nechali dojít takhle daleko. Vy jste opakovaně vládou dutých slibů, fabulací a pak se nemůžete divit, že ta veřejnost vám prostě nevěří a my vám nemůžeme věřit ani teď, když nám tady citujete z těch dat, protože opravdu nevíme, že to není další marketingový trik vašich markeťáků.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, vy byste, pane Kalousku, teď hlasoval v Poslanecké sněmovně pro prodloužení toho nouzového stavu, což Poslaneckou sněmovnu čeká?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Zajímavá otázka.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
To je velmi zajímavá otázka.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ano.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Na tu bych nutně potřeboval slyšet, co ta vláda bude dělat a proč, protože ten nouzový stav není nic jiného než to, že svěřuji jako zákonodárce, což já už nejsem, ale, že se svěřuji jako zákonodárce té vládě naprosto mimořádné pravomoci. A můžu to udělat s čistým svědomím jenom tehdy, když budu vědět, že vláda s těmi mimořádnými pravomocemi bude nakládat odpovědně. Já jsem 2× nehlasoval pro nouzový stav na základě jednoznačných důkazů, že vláda s těmi mimořádnými pravomocemi zacházela zcela neodpovědně, tudíž jsem za to nechtěl nést odpovědnost. Kdyby mě přesvědčili příští týden, že s nimi nakládají a budou nakládat odpovědně, tak bych to možná podpořil. Ale prostě nevím, jak by to udělali, protože více neschopnou a více neodpovědnou vládu nemá bohužel nikdo na celém světě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Musím reagovat, já jsem takovou snůšku, jak vždycky říkáte rád demagogie a populismu, neslyšela. Tak na jedné straně tady začnete plamennou kritikou a obžalobou vlády.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já ne. Vaše vlastní výsledky, paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Nechte mě domluvit, já jsem mlčela velice pokorně, když jste mluvil. A říkáte, to je špatně, a to je špatně, a to je špatně a na druhé straně říkáte, no pro nouzový stav já nevím, jestli bych zvedl ruku, protože já nemám dost čísel. Takže jich máte dost na to, abyste obžaloval vládu z nejhoršího konání, ale na nouzový stav byste neměl. Jste populista.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Jste normální populista, protože vy dobře víte, že nouzový stav ta vláda potřebuje, že je velmi důležitý, aby tady nouzový stav ještě nějakou dobu byl a my o něho požádáme Poslaneckou sněmovnu. A já pevně věřím, tak jak trošku vnímám ty výroky, že tentokrát snad ten nouzový stav vláda dostane, protože bez nouzového stavu se dostaneme ještě do horšího stavu a dobře to víte.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já jenom drobnou reakci. Nezlobte se, jednak z legrace peklo zamrzlo, nejpopulističtější vláda v historii České republiky…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To říkáte vy.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
… říká Kalouskovi, že je populista, ale to je jenom pro odlehčení.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Už nejste v politice, tak si to můžete dovolit.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Nevkládejte mi do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem neřekl, že proto nemám data. Ale že nemám důkazy, že se budete chovat s těmi mimořádnými pravomocemi odpovědně, protože vy s nimi prostě nakládáte neodpovědně. A já za tu vaší neodpovědnost bych nechtěl nést svou vlastní odpovědnost.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To je prostě nekomentovatelné.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, na jak dlouho budete ten nouzový stav potřebovat? Zítra o něm máte hlasovat na vládě, kolik času budete potřebovat?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
My jsme o tom debatovali zatím předběžně v pátek na poslední vládě a domluvili jsme se, že požádáme pravděpodobně o celých 30 dnů. A uvidíme, co se stane v Poslanecké sněmovně. Tam ta debata vždycky bývá dlouhá na celý den, takže já nepředpokládám, že celých 30 dnů dostaneme. Já si myslím, že tak jako se stalo i v minulosti, že dostaneme nějakou část, takže cokoliv samozřejmě je dobře, ale představa, že by tady nebyl nouzový stav, prostě není možná.

Václav MORAVEC, moderátor
Je ta strategie vlády správná – testovat? Nebo by vláda měla přistoupit na ten požadavek odborů využít velikonočního týdne?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já budu opakovat -- já si myslím, že tohle by prostě neměli rozhodovat ekonomové, ale epidemiologové. To v první řadě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Rozhodují to epidemiologové. Promiňte, že jsem vám skočila do řeči.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
To jsem ráda. A druhé no, když se bavíme tady o tom, jak se rozvolňovalo, jak se debatovalo o nouzovém stavu, tak já jsem některá ta jednání Poslanecké sněmovny viděla, což ode mě nebyl úplně moudrý nápad to sledovat, a musím říct, že si teda dobře pamatuju, že to není tak dávno, kdy někteří členové opozice jako chtěli otevírat hotely, pokud si to správně pamatuju, jako jo.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Opozice, správně jste řekla opozice.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Opozice. A samozřejmě ve vládě taky najdeme ještě členy, kteří by neustále chtěli rozvolňovat, asi víme.

Václav MORAVEC, moderátor
Teď mluvíte o vicepremiéru Havlíčkovi?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Ano ano, tam já mám pocit jako že každý týden musí mít minimálně 1 výrok o tom, jak se bude rozvolňovat, ale když si vzpomenu na opozici jako, tak tam ty tlaky, jak uvolněme a otevřeme hotely, já si to pamatuju velmi dobře, takže já musím říct, když jsem sledovala jednání o tom nouzovém stavu, tak skutečně jsem si říkala, jak tady strašně chybí, že tady prostě nemáme tu instituci odbornou, která by o těchto věcech rozhodovala.

Václav MORAVEC, moderátor
Mluvíte kupříkladu o Robert Koch-Institut?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Přesně tak, třeba jako tenhleten vzor, že jsem sledovala ta jednání, tak musím říct, že mě tady na mysl vytanul Oliver Cromwell, ten říkal: "zasedá-li parlament, nikdo si nemůže být jist ani majetkem ani životem," takže bych byla jako docela ráda, kdybysme se tomuhle mohli pro příště vyhnout.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, vy tedy říkáte vláda nebude měnit strategii … protože ve druhé hodině Otázek budeme mluvit s Petrem Smejkalem, který je členem vládní Rady pro zdravotní rizika, a s bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. A Petr Smejkal jasně naznačuje, že by mělo být buďto testování ve firmách častější, anebo by mělo dojít právě k využití toho velikonočního týdne na uzávěru ekonomiky.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
My teď celý víkend -- jestli mohu, děkuju -- teď celý víkend jednají vlastně zástupci svazů, komor, vicepremiér Havlíček, pan ministr Brabec, a takhle. Já jsem s nimi ve spojení. Jednají právě o těch posunech v testování. Co je hrozně důležité, my máme pořád ještě skupinu, která netestuje povinně, možná dobrovolně, ale ne povinně. To jsou firmy do 10 zaměstnanců, ti ještě tu povinnost nemají, takže těm tu povinnost budeme muset dát.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy tedy v pondělí schválíte povinnost, že firmy do 10 zaměstnanců…?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Předpokládám, že v pondělí, že to předloží vicepremiér Havlíček na vládu. A budeme muset tuto povinnost uložit i živnostníkům. Nemá to jen ten restriktivní dopad, ale i ten, že oni si budou moci nárokovat těch 60 od pojišťovny. I za sebe třeba.

Václav MORAVEC, moderátor
Vláda tedy v pondělí rozšíří okruh a do toho testování spadnou všichni.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Předpokládám, že ho rozšíří v pondělí, takovéto mám informace z dneška od obou pánů kolegů, že v pondělí se budeme primárně bavit o těch, co dnes povinně netestují. A ono to není málo.

Václav MORAVEC, moderátor
Zvýšíte frekvenci testování v těch firmách?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
A to je druhé téma, které se teď řeší během toho víkendu, oni se na tom domlouvají, určitě by do toho měla vstoupit i tripartita, mělo by to být, myslím si, že to je i téma pro tripartitu, podle mého názoru, že bychom testovali, byly 2 návrhy v pátek na vládě, buď by se testovalo 2× týdně, anebo by se testovalo jednou za 5 dnů. To znamená třeba pondělí – pátek.

Václav MORAVEC, moderátor
Ke které z těch dvou variant se přikláníte vy jako ministryně financí?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já bych se přikláněla k nějaké, která bude, víte teď to probíhá tak, já ještě možná pak odpovím, teď to probíhá tak, já jsem s celou řadou firem mluvila, mluvili jsme ze svazy, komorami, kolegy, že dneska má třeba firma já nevím 100 zaměstnanců a ona si to rozdělí vlastně třeba do tří skupin nebo testuje po skupinách každý den. To znamená, že pořád se určitá skupina lidí, kteří by mohli být rizikoví, de facto už je to denně, mi říkali kolegové včera 300 000 denně pracovníků testujeme a pozitivita je zjištěna asi jedno procento, což vezmete, že reprodukční číslo je 1, teď mírně kleslo, tak vlastně nám jednou tolik oni nakazí a říkali mi, že asi 90 %, protože oni musí na ten PCR test odejít k lékaři nebo do nějakého zdravotního zařízení, když ukáže antigen pozitivitu, no a vlastně dokazuje se, že v 90 % případů se potvrdí ta pozitivita způsobená tím antigenním testováním.

Václav MORAVEC, moderátor
Znovu se ptám -- počítáte s tím, že schválíte zvýšení frekvence testování u těch firem, které dnes testují?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
O tom teď oni jednají a hledají ten nejoptimálnější model, ale já ještě chci reagovat na paní docentku, že my se řídíme názory epidemiologů, epidemické skupiny, je Rada vlády pro zdraví. Já si neumím představit, že by přehlasovávali třeba ekonomičtí ministři ministra zdravotnictví, to neexistuje.

Václav MORAVEC, moderátor
Petr Smejkal ve druhé hodině bezesporu naznačí to, že je frustrován z toho, jak Karel Havlíček jako vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu nenaslouchá právě epidemiologům.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak možná si vyměňují názory, to bývá v této době běžné.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Jestli dovolíte, já jsem chtěl odpovědět paní docentce k tomu projednávání nouzového stavu ve sněmovně, má zcela jistě pravdu, že tam padaly velmi populistické věci od některých členů opozice jako otevřete hotely. Také jsem to slyšel a chci jenom říct, že kromě toho, že populisty nenajdete jenom ve vládě, ty teda najdete samozřejmě i v opozici, tak ono je to hodně způsobeno tím rozdílným přístupem vlády k jednotlivým segmentům ekonomiky. Prostě vláda se vůči některým segmentům chová nesmírně velkoryse.

Václav MORAVEC, moderátor
Můžete uvést konkrétní příklad?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Uveďte příklad.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Tak jsou to zejména firmy, které mají hodně zaměstnanců a malou přidanou hodnotu. Tam ten program, který je přes zaměstnance, tak, protože ty firmy jsou na tom velmi dobře, zatímco malí a střední podnikatelé… Já dostávám taky spoustu dopisů o tom, jak je březen a ještě nedostali zaplaceno za listopad, takže tam prostě ten přístup je velmi rozdílný…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
… musím reagovat …

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
… velmi rozdílný k těm segmentům. A takže v krizi, místo aby se společnost semkla, tak je vládní politikou rozdělována, proto někdy zaznívají hlasy, no tak, když jste takhle strašně hodný na tyhle, tak buďte hodný i na ty druhý, byť si nemyslím, že to je správná cesta. Já jenom ještě jednu větu. Říká-li paní ministryně, že skutečně rozhodují podle epidemiologů, tak kdyby to byla pravda, tak jeden za druhým ty odborníci neutíkají v hrůze pryč s tím, že to s panem premiérem Babišem prostě nejde a že s tím nechtějí nic mít. Ta vláda je bohužel součást toho problému, nikoliv součást řešení.

Václav MORAVEC, moderátor
Když se vyjádříte k těm segmentům, jestli je pravda, že některé segmenty jsou zvýhodňovány a mají větší podporu ekonomiky než ty, které by si ji zasloužily.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Víte, to jste nakousl hodně komplexní téma, upřímně řečeno, protože tohle srovnání nebude vůbec snadné. Proč? Protože za prvé každá vláda se ocitla v naprosto bezprecedentní situaci, která tady prostě nikdy nebyla, to znamená, já si to velmi dobře pamatuju, jsem byla ještě v tom ústředním krizovém štábu, ty věci se prostě vymýšlely za pochodu a snažilo se prostě reagovat na výjimečnou situaci. Řekněme, že v těch zemích EU plus minus se prostě ustanovil nějaký jako model, který, řekněme, je zaměřen na ochranu pracovních míst á la německý kurzarbeit, s nějakými úpravami každá země to má trošku jinak, pak prostě nějaké, řekněme, kompenzace, a zase otázka, jakým odvětím, kolik a na jak dlouho, to je vždycky předmět politického sporu nutně, a potom nějaké, řekněme, dodávání likvidity. Tyhle tři pilíře jsou víceméně všude. To je ta první věc. To znamená, reagujete, hledáte, jakým způsobem to prostě nastavit, samozřejmě máte nějaké limity například, jestli máte data, to znamená, podle čeho můžete postupovat, jakým způsobem prostě kompenzovat, ale já bych se možná trošku podívala jakoby za horizont té pandemie. My se hodně jakoby vrtáme v těch detailech a je potřeba se podívat prostě za horizont. A to, co já tady jako vidím jako určitý problém je, že jakoby se někteří politici, někteří zástupci odvětí domnívali, že ta pandemie skončí, to samozřejmě skončí, hlavní strategický cíl je očkování, ale, že se to automaticky vrátí někam do února 2020. A ten problém je, že ono nevrátí, a to je prostě to, co nás čeká. Já se domnívám nebo se obávám, že některá odvětví s tím jakoby moc nepočítají, že zkrátka a dobře pandemie podobně jako válka s sebou nese nějakou významnou strukturální změnu. To znamená, že bezesporu zažíváme změnu v tom, jak pracujeme, v tom, jakým způsobem prostě spotřebováváme věci, že e-commerce asi s námi zůstane, home office asi s námi zůstane, ne třeba ve 100 %, ale třeba v 60, ale stejně tak otázka to, jakým způsobem trávíme volný čas, což se samozřejmě týká cestování, gastra a celého tohle odvětví jo. A tady je potřeba si uvědomit, že prostě ty kompenzace nemohou, za prvé nemohou fungovat navěky, ani nemohou řešit to, že se prostě změní ta situace na tom celosvětovém trhu. To je hodně nepopulární a to nikdo nechce říct, ale to je prostě realita jako. Řekněme si narovinu -- mohou snad čeští turisté vykompenzovat to, že budou chybět x miliony turistů v určitých střediscích, což je hlavně Praha, Krumlov, Lázně, a tak dál? No nikdy nemůžou. To prostě vůbec není možné. Takže rozumíte mi, já bych se chtěla už trošku podívat za to, než se teďko jako bavit, jestli ten program měl mít tohle a tady mělo být nějaký detail navíc. Zkusme se trošku podívat za ten horizont, zkusme dát nějakou trošku vizi a říci si ano, ta ekonomika se bude nutně měnit, jako všechny ostatní, bude na to reagovat. Já bych byla hrozně ráda, abychom se bavili ještě jako o věci, která u nás je úplně jako pole neoraný a já ji považuju za základní, a to je prostě, jak se vůbec bude měnit hierarchie v té světové ekonomice. My se tváříme, že se nebude nic dít, ale ono se teda sakra bude. Máme jednoznačně prognózy a už to vidíme, návrat výrob do mateřských zemí, zkracování výrobních řetězců, to jsou všechno zásadní věci, které se nás nějakým způsobem dotknou jo, takže zkusme ne jenom teďko rozebírat detaily, jestli je COVID, já nevím, Covid vleky nebo jak se to všechno jmenuje, a trošku se jako prostě podívat dál, co se s tou ekonomikou bude dít a jak na to reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor
Pokud dovolíte, protože teď máme 3/4 hodinu právě na úvahy makroekonomické, které se týkají i toho, jak se mění chování jednotlivých hráčů v ekonomice, včetně spotřebitelů. Vy už jste to paní docentko zmínila, lidé utrácejí méně než s čím ekonomové počítali. To vyplývá kupříkladu z nejnovějších dat z vývoje tržeb v maloobchodu. Citelný propad nastal před rokem, když se podíváme na ta data. Tržby meziročně klesly o 6 % v březnu. V dubnu o 10,5 procenta. V létě tržby meziročně rostly, další propad přišel v listopadu, meziroční pokles o 4,5 procenta. V prosinci přišlo uvolnění, obchodníkům se tržby zvedly. Letošní lednový meziroční pokles o 6,5 procenta je nejhlubší za posledních 9 měsíců. Zatím se zdá, že nějaká vyšší spotřeba není na místě a že nepomohlo ani zrušení superhrubé mzdy.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já bych řekla, že to je trošku brzo, tam to dobíhá, ale, řekněme si narovinu, prostě minulý rok, čím byl specifický, rekordní míra úspor, prostě tam máte kolik, 380 miliard navíc na depozitech a jenom na těch depozitech.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Asi 200 za loňský rok.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já mám 382, ale to je teď jedno, prostě je tam velký nárůst depozit, ale teďko, co to je si musíme říct. Jedno z toho je bezesporu ta odložená spotřeba jo, a tady v tom samozřejmě někteří jako vkládají velký naděje, že se to vtrhne do té ekonomiky a boom a inflace s tím a samozřejmě tak dále, jenže část toho, teď je otázka jaká je, samozřejmě otázka spořím si, protože mám strach z toho, co bude. To znamená, opatrností motiv jo, nevím, co bude na tom trhu, co se bude dít. A teď jako my nemůžeme úplně přesně rozdělit, která část bude co. Hodně záleží, jaká bude ta míra nejistoty v té ekonomice.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Je naprosto přirozené, že kdykoliv přijde nějaká míra nejistoty, to není poprvé, takže prostě lidé více šetří, firmy více šetří.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Je to rekordní míra úspor.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Je to rekordní, protože je to také rekordní krize, ale je to prostě přirozený jev a muselo se to čekat. Podle mého názoru to není žádné překvapení, že ty účty…

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já neříkám, že je to překvapení.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
… ale jestli, jaksi, jestli mluvíme o tom, co bude potom, a tady já s vámi naprosto souhlasím, že prostě doba po covidu nebude stejná jako před covidem, tak tím spíše bychom ty programy neměli zaměřovat na něco, co prostě musí být jiné, proto znovu říkám, nejvíce podporovat provozy s mnoha zaměstnanci a velmi malou přidanou hodnotou, to je zoufalá snaha udržet to, co tady bylo, ne to, co tady bude.

Václav MORAVEC, moderátor
Ono, když vy paní docentko říkáte, že zatím nemůžeme očekávat a předpokládat, co se stane s těmi penězi, které zůstaly lidem v rámci superhrubé mzdy, ale ukazuje se podle vás, že bylo či nebylo chybou zrušení superhrubé mzdy?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Pozor. Mluvíme o dvou různých věcech. Jedna věc je geneze superhrubé mzdy, to je jako úplně předvoj, což je docela důležitý.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale to už jsme tady spolu probírali.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Ale ono to jako, tak tam to kouzlení s tou sazbou a základem daně jaksi bylo docela výrazný. Potom je otázka zrušení. Ale nahrazení čím? Jako, to že to má být zrušeno a že to je prostě, řekněme, zvláštní konstrukce, která odporuje daňovým pravidlům, o tom jsme se tady bavili mockrát. Vláda to měla v programovém prohlášení, už teda minulá vláda v programovém prohlášení.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Takže zrušení je jedna věc, ale otázka čím to samozřejmě nahradíte. A i to načasování, co si budeme povídat, samozřejmě. To jsou docela klíčové věci.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
To už bylo jednou zrušeno a tato vláda to znovu zavedla.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
A teď budu velice stručně ke všemu.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, když se podíváme na ta data tržeb v maloobchodu -- vy očekáváte, že až dojde k rozvolnění, že dojde k vysoké spotřebě, k výraznému nárůstu těch tržeb?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak já stručně na všechno, co tady bylo řečeno, budu fakt se snažit být stručná. Tak nejdřív k vládní pomoci, nepůjdu do detailu, jsou 2 pilíře, které jsou plošné. První z nich je kompenzační bonus pro OSVČ, společníky malých eseróček, to je prostě jeden z pilířů. Ten je bych řekla poměrně, teď máme nový zákon, poměrně zase plošný. Pak je Antivirus. To znamená, to je ochrana zaměstnanosti, jinak na tom kompenzačním bonusu se vyplatilo už asi 27 miliard, 1 600 000 žádostí od jara, jen stručně. Antivirus ochrana zaměstnanosti ochránil téměř 1 000 000 pracovních míst, můžeme debatovat, zda to bylo dobře, nebo nebylo dobře, ale je to systém, ke kterému přistupují plus minus evropské země, ať už mají kurzarbeit nebo něco jiného, takže tolik k tomu. Podívejte se, a padlo to tady, že celá řada odvětví ekonomických, které jedou perfektně, které jsou na tom lépe než před pandemií, různé e-shopy, různí obchodníci, já nechci nikoho jmenovat, abych neporušila nějaké předpisy, ale různí obchodníci, kteří obchodují s potravinami a dováží vám je až domů ke dveřím, zahraniční obchod ukázal, že jede poměrně dobře. A pak je samozřejmě část ekonomiky, kterou ta pandemie zasáhla. A tady já souhlasím asi s oběma, dámou i pánem, co sedí u stolu, že prostě dojde k restrukturalizaci ekonomiky. Já to říkám nahlas, já to neříkám, že bych se, já říkám a řekla jsem to už na půdě parlamentu, prostě nebude nikdy zpět ten svět, který jsme znali před pandemií. Tady dojde k obrovské restrukturalizaci.

Václav MORAVEC, moderátor
Když se vrátím k chování spotřebitelů a domácností…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Hned, mám to jako třetí bod.

Václav MORAVEC, moderátor
Tady vidíme rekordní propad maloobchodních tržeb, vidíme rekordní úspory domácností, když se podíváme na další data, kdy ke konci léta…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
… já tady mám i procenta

Václav MORAVEC, moderátor
… na konci loňského roku měli lidé v bankách uloženo 2,5 bilionu korun, v červnu vklady domácností vzrostly o 200 miliard. Ke konci roku o dalších 100. Letos na konci ledna činily vklady domácností 2 biliony 900 miliard korun.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já říkám s nadsázkou, že máme 2 české státní rozpočty. Vidíte ale tady ten rozdíl -- na jedné straně jste tady začal s chudnutím, s potravinovým bankami, s těmito věcmi. Na druhé straně tady máme rekordní úspory. Ano, já to vidím ty procenta v roce 21 a tipujeme asi o 19 %, že ještě vzrostou. Je to tak.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Protože ty segmenty jsou velmi různé.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Úspory jsou obecně velmi nerovnoměrně rozdělené v ekonomice.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Abych to domluvila. Samozřejmě jsou různé, taky je tady část ekonomiky, která byla velice dlouho zavřena. Ti lidé neměli pořádně za co utrácet a není to tak, že byste, tak jak jste zvyklí, přišli do obchodu, do nějakého shopping centra, nakupujete očima, nakoupíte, co nepotřebujete.

Václav MORAVEC, moderátor
Poprosím o jasnou odpověď, jestli až dojde k rozvolnění, vy věříte, že dojde k napumpování a k vyšší spotřebě a myslíte, že lidé nebudou z obav, z ekonomických obav, na těch penězích…?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Věřím tomu, že se ta spotřeba zvedne, ale nikdy jsme netvrdili, že utratí všechno ti lidé. I to, že si odloží spotřebu, že si odloží na důchod nebo že si odloží na nějakou investici, přece to taky není ekonomicky špatně, to je taky dobře. To znamená, já počítám s tím, ti nízkopříjmoví utratí téměř všechno, to tak je klasické. Samozřejmě ti středně a výše příjmoví si odloží část. Odloží si ji a ta odložená spotřeba také není špatně, čili já toto všechno považuju ekonomicky za správný krok a ještě mám k superhrubé mzdě se vyjádřit nebo to ještě budeme řešit?

Václav MORAVEC, moderátor
K tomu se vyjádříte záhy. Co se týče těch úspor -- je to, řekněme, chyba v tom slova smyslu, že se předpokládá, že i poté, co pandemie nebo epidemie skončí, tak lidé spíš budou znejistění a budou mít úspory, než aby utráceli na spotřebě? Protože se ukázalo během toho pandemického roku, že můžeme výrazně zkrátit naše výdaje.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
No to je právě ta otázka, jak kdo, a to jsme zase u toho oživení. To znamená, bezesporu tady jsou skupiny, které mají tu odloženou spotřebu, a které prostě jaksi budou chtít to napálit, jakmile to bude možné a bude nějaké uvolnění. Pokud se nepletu, tak z České národní banky dokonce zaznělo na 200 miliard jo očekávají spolu s těmi nějaké inflační tlaky. A bude bezesporu i segment, který prostě to má opatrnostně a bude se bát, protože logicky jeho odvětví bude nějakým způsobem zasaženo a tím pádem prostě bude sedět na těch úsporách a rozhodně je nebude chtít utrácet. Ale pořád zapomínáme na ten 1 segment, my nemáme totiž přesné údaje o rozložení úspor domácností, což je docela škoda. Kdybysme to měli podle decilů, tak by se nám samozřejmě s tím pracovalo lépe, ale prostě my tady máme minimálně ty dolní jako skupiny ty nízkopříjmové, no tak ti nemají žádné úspory. Tohle je potřeba si uvědomit, to znamená velmi nerovnoměrné rozložení úspor v populaci, takže když to řeknu jednoduše, někdo je má, někdo je nemá, ale ono to má dost jako velké makroimplikace. A když tady nebude, řekněme, úplně dobré to ekonomické prostředí, když se to bude táhnout, očkování nepůjde tak rychle, jak se očekává, tak samozřejmě bych očekávala, že ten segment těch opatrnostních úspor se ještě o něco zvýší.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já samozřejmě souhlasím s tím, že odpovědný člověk si má odkládat na stáří a že ty úspory jsou vlastně jako dobře, když to říká paní ministryně. A teď jde o to, co v situaci v krizi ten stát má povzbuzovat z toho, na co si půjčí. Pokud si půjčuje, aby podpořil ekonomiku, tak má skutečně si půjčit tak, aby to byl stoprocentní impuls do ekonomiky, co se týče daňového balíčku, ten stát si půjčuje na to, aby z větší části podpořil ty úložky. A to si opravdu nejsem jistej, jestli je ten nejefektivnější způsob státní podpory. To si myslím, že bylo prostě hrubá chyba.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy teď narážíte na daňový balíček, který kritizuje i paní doc. Švihlíková. To, že prošel. Viz kupříkladu osvobození daně od nákupu nemovitostí. Když to hodně zjednoduším, totéž se týká zrušení superhrubé mzdy v čase, co zažíváme pandemii. Když se podíváme na plnění státního rozpočtu v letošním roce a budeme srovnávat v další perspektivě -- loni v lednu skončil rozpočet v deficitu osmi miliard, letos v lednu byl deficit 31,5 miliardy. Loňské hospodaření za první 2 měsíce skončilo v minusu přes 27 miliard. Letošní výsledek rozpočtu za první 2 měsíce je -86 miliard. Vláda zatím počítá letos se schodkem půl bilionu, podle ekonomky Danuše Nerudové po volbách určitě dojde na sanaci rozpočtu.

Danuše NERUDOVÁ, ekonomka, rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Vzhledem k tomu deficitu státního rozpočtu a v jeho výšce, tak je mylné se domnívat, že jeho sanování by se mohlo odehrávat pouze prostřednictvím výdajové strany. Mám takový pocit, že ve veřejné diskuzi nezaznívá, že existuje i příjmová strana státního rozpočtu. Neustále se řeší výdaje, ale na příjmovou stranu paní ministryně financí zcela zapomíná a nepřijímá žádná opatření na příjmové straně.

Václav MORAVEC, moderátor
Schodek podle Danuše Nerudové, která je předsedkyní komise pro spravedlivé důchody, je tak vysoký, že restrikcí výdajů splacen rozhodně nebude. Paní ministryně, neukazuje se, že bylo chybou, že došlo ke schválení toho daňového balíčku v té nejhorší možné situaci?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já si stojím za tím, že ne. A rozsoudí nás až budoucnost. My tady sedíme teď 2 ministři financí, 1 bývalý, 1 současný, kteří historicky prošli krizí, nějakou. Těch moc nenajdete těch ministrů. To znamená pan exministr Kalousek, teď já. Každá ta krize je jiná. Toto je přírodní katastrofa, přišla ze dne na den, toto byla importovaná krize a tak dále. A to všechno víme. A zatímco tady už ten přístup byl nějak zhodnocen, tak ten náš na hodnocení čeká. Ty přístupy jsou úplně odlišné. To znamená, tehdy se nedalo nikomu nic, já tady mám dokonce ten papír, kolik tenkrát se dalo do ekonomiky, nic. Naopak se snižovaly mzdy. Prostě dělaly se tyto restriktivní opatření a co to přivedlo? Znamenalo to prosperitu pro tuhle zemi? No neznamenalo. My jako vláda jsme měli zrušení superhrubé mzdy v programovém prohlášení vlády, ale měla to tam 19 %, to znamená, my bychom se dostali do situace, kdy bychom zvedali daně živnostníkům, protože jsme tam sice měli nějaké započtení, to by nikdo nepochopil, a tak dále. Měli jsme to tam postaveno trochu jinak, proto jsme se vzhledem k té krizi k té bezprecedentní obrovské krizi, kdy nerostly nebo nemají růst platy zaměstnanců, tak jsme se k tomu odhodlali. Víte, že jsem navrhla současně s tím zmrazení platů státních úředníků.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, když jste tady byla před víc než měsícem, tak jsem vám kladl otázku, že firmy přestaly zvyšovat mzdy, protože počítají právě s tím, že to lidé budou mít vykompenzováno ve snížené daňové sazbě, to znamená, když to zjednoduším, ve zrušení superhrubé mzdy.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
My jsme s tím počítali, že nebudou zvedat mzdy, my jsme s tím počítali, naše makroekonomická predikce to predikovala.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale není to chybná makroekonomická úvaha? Protože jste podsekli příjmy státního rozpočtu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
My jsme počítali s tím, že ty firmy to udělají tak či tak. Celá řada firem si to dnes nemůže dovolit, to jsou nejvyšší fixní náklady zvedat mzdy, to nebylo způsobeno tím, ale naopak obráceně, čili tím pádem, že tím, že jsme snížili tu daň a víte, že Andrej Babiš dal politický závazek, že to dělá na 2 roky, to znamená, že prostě na 2 nejkrizovější roky a já vím, teď začnete debatu, že to není v zákoně, to nešlo napsat, já jsem bývalý legislativec, to nešlo napsat do zákona, jinak než aby se tam daly konkrétní sazby, nebudeme diktovat budoucí politické reprezentaci, jaké tam má napsat sazby.

Václav MORAVEC, moderátor
Takže vy nepřipouštíte, že to je makroekonomicky chybná úvaha, že na úkor státu zvyšujete mzdy?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já si za tím stojím a rozsoudí nás budoucnost.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ne, ne, ne, ne. Rozsouzení musíme být tady a teď, protože nemůžeme čekat.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Vy už jste.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
My máme jeden obrovský problém, a to jsou dlouhodobě neudržitelné veřejné rozpočty, což je věta, která sice nikomu nic neřekne, ale když to přeložíme do češtiny, tak hrozí, že každý z nás nebude mít důstojnou a dostupnou tu základní péči veřejných služeb, ať už zdravotní nebo penzijní nebo jakoukoliv. To je důsledek veřejných rozpočtů, a to je důsledek rozpočtové politiky vlády, která není způsobená covidem, ten covid ji urychlil a nasvítil. My máme skutečně dlouhodobě neudržitelné finance, s kterými ta vláda vůbec nic nedělá, s tím, že teď jí to nevadí, teď si na to půjčuje. A v okamžiku, kdy dojde k zhoršeným veřejným službám nebo prostě nezbytností…

Václav MORAVEC, moderátor
A k tomu podle vás dojde?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
No něco se s tím bude muset udělat. Teď je možnost ještě tu zatáčku vybrat tak, aby to bolelo co, nemůže to být úplně nebolestivé, ale je možnost tu zatáčku vybrat tak, aby to bylo bolestivé co nejméně, ale to musí začít tahle vláda, která to způsobila. Ta nemůže říkat, že to budou dělat až ty další. A za nás bylo dobře. A můžou za to ty další.

Václav MORAVEC, moderátor
A jak byste vy vybíral zatáčku, konkrétními opatřeními?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Podívejte se. Nám, my jsme v situaci, kdy bude strukturální deficit přes 6 %. Paní ministryně poslala konvergenční program tento týden do připomínkového řízení.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Návrh.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Návrh tedy do připomínkové řízení, kde předpokládá konsolidaci půl procenta HDP ročně, což znamená, že v roce 2024 narážíme na dluhovou brzdu a je opravdu velký průšvih. To není možné. Ta konsolidace, to prostě se nedá vůbec číst ten materiál, který paní ministryně poslala, protože ten ignoruje ten náraz do zdi. Tam se musí ta zatáčka vybírat okamžitě, poměrně rychleji…

Václav MORAVEC, moderátor
… ptám se, jak byste tu zatáčku vybíral…?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
… a docela odvážně. Těch možností není mnoho a nejsou nebolestivé. Za prvé, musíte snížit personální výdaje, jestliže se poslední jenom v tomto volebním období zvedly personální výdaje státu o šílených 72 miliard, ze 167 na 239, tak pro to není opodstatnění a žádná firma by se nemohla takhle chovat, kdyby nechtěla zkrachovat. Co se týče veřejných služeb, máte jenom 2 možnosti, buď tam zavedete nějakou spoluúčast a nebo zhoršíte jejich kvalitu a dostupnost. To znamená, to zlevníte. A pak máte příjmovou stránku. To znamená, musíte zvednout nějaké daně, abyste udělal dlouhodobě udržitelné rozpočty. V každém případě to není populární, v každém případě je to nějak bolestivé, ale musí to být férově rozloženo na celou společnost. A hlavně se to musí přiznat. Tahle vláda to vůbec nepřiznává, ta prostě říká teď to uděláme takhle, historie nás rozsoudí, jenže až do tý zdi narazíme, tak bude pozdě. To musí udělat tady a teď.

Václav MORAVEC, moderátor
Je ten konvergenční program, který…?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já jsem ho ještě neviděla, já se na něj chystám teprve. Ještě jsem ho neviděla, ale jsem ráda, že tady slyším tu daňovou spravedlnost, to je moje oblíbené téma, tak bych jako docela uvítala, kdyby v těch příštích jako úpravách, které se budou dít, nemuseli to břemeno nést zaměstnanci.

Václav MORAVEC, moderátor
Hrozí, když se podíváte na plnění státního rozpočtu, plus ten půlbilionový schodek, tak hrozí tady náraz do zdi? A měla by to být -- protože paní ministryně ještě bude sestavovat státní rozpočet na příští rok, protože volby máme v říjnu, předpokládám, že se čtvrt roku může sestavovat vláda, jak to v průměru tak bývá -- mělo by tady dojít ke konsolidaci veřejných financí a teď i s ohledem na to, že Česká republika si v tomto týdnu půjčovala v rámci těch desetiletých dluhopisů zatím historicky nejvíce. A váš kolega z Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda říká, že už tato vláda by měla přijít s nějakým konsolidačním plánem.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Tak zase, vezmu to trošku zeširoka. A jak jsme se dostali do situace těch schodků, samozřejmě jedna věc je pandemie, s tím výdaje spjaté, což se netýká jenom nás, je to problém prostě všech zemí. Podívej se na Spojené státy jo, balík 1,9 bilionů prostě výdajů jako do té ekonomiky, akorát že tady Spojené státy mají jako světovou hlavní měnu, tak mají trošku jinou opozici než my, jenže tady zároveň došlo nejenom k těm, řekněme, výdajům, které měly časově omezený charakter, aspoň doufám teda, ale tady hlavně došlo k zásadnímu a jaksi řezání příjmů na mnoha úrovních. To není jenom to nabytí nemovitostí, to máte stravenkový paušály a živnostníky a odpisy, když to má samozřejmě prorůstový impuls a tak můžu pokračovat. Prostě hromada opatření na příjmové straně, která tam samozřejmě vytváří nějaký dlouhodobý strukturální deficit, se kterým se i počítá, ale teďko jako, řekněme si jako obecně, jaké máme možnosti, protože každá vláda bude řešit prostě problém s nárůstem zadlužení, některé menší, některé větší, akorát u nás to bude mít ten dlouhodobý strukturální charakter. Co můžeme dělat? První věc je opatření na straně výdajů, opatření na straně příjmů, anebo to, co musím říct, navrhuje Mezinárodní měnový fond, což mě docela zaujalo, na rozdíl od té škrtací mánie, kterou měl před nějakými jako 8 lety, tak říká vyrůst z toho dluhu. Hezký, hezký, jako to by se mi docela líbilo, ono to opticky sníží ten poměr a teď si jako řekněme narovinu, můžeme prostě, když budeme mít půl bilionu jako zásek, jaký na to potřebujeme růst a je tahle ekonomika schopna to dát a máme vládu, která je schopná dát tu vizi a vest tu hospodářskou politiku tímhle směrem?

Václav MORAVEC, moderátor
Na to si odpovídáte jak?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já si odpovídám, že si to spíše nemyslím. Kdyby to bylo 200 miliard jo, tak ta ekonomika se z toho dokáže podle mě jako dostat, protože my tady prostě máme potenciál dlouhodobě nevyužitý, to znamená, jsme schopný jako na ten růst jít, ale na 500 miliard je moc.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale ono to nemusí být ani půl bilionu, protože vláda nepočítala…

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Ano, beru teď ten oficiální odhad, který tady je, jak říkám, kombinace je nejenom ty výdaje, které jsou jaksi plně logické. A můžeme se bavit o jednotlivých programech a jejich udržitelnosti, jako skutečně nevím, proč musíme kompenzovat vlekaře, ale to teď nechám stranou, prostě jo, ale prostě tady máme nějaké odsekávání těch příjmových položek jo, a řekněme si prostě, že ono, jako jsou dva přístupy. Jeden už tady byl naznačen, a to je prostě vzít na to kladivo. Jo, to znamená, vzít na to kladivo a sekat, a teďkon, co tam můžete zvýšit, tak vy už jste to naznačil, to je vždycky moje obava, co bude dělat pravice, to znamená privatizovat veřejné služby, anebo jít přes DPH, oblíbená to položka.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ne, ne, ne.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Moment, moment. No my už jsme to taky zažili, dobře si to pamatuju.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Paní docentko, promiňte.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To asi ne.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ale vy mluvíte o příjmové straně a já vám znovu říkám, že se tady vymkly z rukou výdaje. Víte, kolik jsou mandatorní a kvazimandatorní výdaje ve vztahu k příjmům? Přes 90 %. Ty se vymkly kontrole díky téhle vládě. Dlouhodobý problém je u nás na straně výdajů.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Ne, není, my nemůžeme mít odpovídající kvalitu veřejných služeb, pokud prostě máme podprůměrnou daňovou kvótu, to prostě jako nejde. Tam musí být nějaký zásadní soulad.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale je tady paní ministryně.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Se nám krásně neshodnou tady.

Václav MORAVEC, moderátor
Ano a krásně se vám neshodli, ale.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já už jsem připravena to shrnout.

Václav MORAVEC, moderátor
Teď mi ale řekněte jednu věc, počítáte vy s tím, že ještě jako ministryně financí přijdete s národním plánem konsolidace, když Miroslav Kalousek říká...

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
Já jsem ještě jednu věc, pardon. Na jednu věc, pardon, je zásadní to taky načasovat, pozor jako ve chvíli, kdy to uděláte příliš brzo, tak tu ekonomiku zaříznete jak kuře a vzpomeneme si na 20122013.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Teď jste trefila hřebíček na hlavičku.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
To znamená, nemůžeme jít s kladivem, je potřeba jemných opatření, kterých bude řada na straně výdajů i na straně příjmů a poslední věta, byla bych velmi ráda, kdyby tohle se stalo předmětem volební kampaně, protože bych zatraceně ráda věděla, která politická strana co navrhuje, abysme se pak po volbách nedivili, že chce někdo privatizovat penzijní systém.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
V tom s vámi souhlasím.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Teď to trefila paní docentka. Tak už bych ráda…

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, vy můžete vyloučit, že přijdete do Poslanecké sněmovny ještě se žádostí o navýšení toho půl bilionového schodku?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
A vy můžete vyloučit, že tato přírodní katastrofa skončí prostě tím, že opravdu se nám podaří zvládnout do poloviny roku? Já, pokud ji zvládneme, a my jsme na to připraveni, naše očkovací strategie tomu napovídá, že bychom to prostě mohli do těch prázdnin zvládnout a otevřít ekonomiku. Na tom je postavena naše makroekonomická predikce a v tom případě s těmi penězi vyjdeme, ale já bych chtěla fakt reagovat, já jsem nedostala šanci.

Václav MORAVEC, moderátor
Ano a počítáte s tím, že tedy budete vy, jak navrhuje člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda, že i v souvislosti s tím, že se zdražuje obsluha státního dluhu, dluhopisy desetileté v tomto týdnu byly už prodávány za dvouprocentním úročení.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
1,9 asi, ale…

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, členka Národní ekonomické rady vlády
1,9. No pozor, v těch velkejch částkách to je rozdíl.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor
Přijdete tedy s tou konsolidační strategií, když Miroslav Kalousek označil váš konvergenční program…

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já už jsem ji poslala na podzim.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Tak tohle není konsolidační strategie, to je cesta do zdi.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale nechte mě domluvit. Teď můžu já to shrnout jo? Tak krásně tady byl takový ideologický spor. Tak za prvé, já bych chtěla říct, že veřejné finance, ať už byl ministrem financí Andrej Babiš nebo jsem byla ministryně financí, tak byly buď přebytkové nebo byly vyrovnané, to je prostě fakt, to jsou tvrdá čísla, můžete se držet za hlavu, jak chcete. A to, že v podstatě dneska jsou v této situaci, kterou způsobila přírodní katastrofa, to znamená virus, ten nás přivedl tam, kde jsme. A přivedl tam všechny země nejenom Evropy, ale světa, takže to bych chtěla říct.

Václav MORAVEC, moderátor
Některé hůře, paní ministryně, vy to stále nihilisujete, některé hůře, některé lépe, nás hůře.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
U nás nejhůře.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já jsem vás nechala mluvit, tak mě nechte, vaše role historická už tady byla, teď je moje. Když se podíváte na poslední čísla Eurostatu -- já jsem si je nebrala, to bych přišla s takovýmhle paklem -- tak pořád jsme na nějakým třetím, čtvrtém místě veřejného zadlužení.

Václav MORAVEC, moderátor
Konsolidační plán.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Konsolidační strategii jsem poslala do rozpočtového výboru na podzim, ta se zaměřuje především na výdajovou stranu, to znamená na zmrazení platů státních úředníků, nevalorizaci provozních výdajů a evropské peníze, o těch se nebavíte. Vy se vůbec nebavíte, že na cestě je 962 miliard evropských peněz. A pořád ještě ze starého období toho, které bývá, to je takové to vždycky 0+3, tak tam ještě 300 miliard na cestě, to bude také obrovská injekce do ekonomie. Tak a teď ty návrhy, co tady měl pan předřečník. Tak v podstatě personální výhrady.

Václav MORAVEC, moderátor
On kritizoval tu vaši konvergenční strategii.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ano, já vím. A konvergenční program je něco jiného, to máme pro Evropskou komisi, o tom on mluvil.

Václav MORAVEC, moderátor
Což je náraz do zdi, podle něj.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Tam je popsán ten náraz do zdi.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To si já nemyslím. A teď si vemte, že vy jste se správně zeptal, co byste dělal, a on říká, tady se podívejte na tu výdajovou stranu ty personální výdaje. To je úplná prostě hloupost. V podstatě my naopak, já jsem za svého působení ministryně financí snížila o 4 300 státní úředníky. A ty nárůsty, které tam jsou, to jsou přesně ty vaše podpersonalizované oblasti jako byli kantoři, učitelé, jako byly ozbrojené složky v podstatě, které šly dolů, toto je navýšeno, vojáci, ozbrojené složky, hasiči, policisté, učitelé. Prostě o tom není debat. A veřejné služby, no možná byste to měl pojmenovat, co jsou veřejné služby, možná byste měl říct, že byste prostě chtěl všechno zpoplatnit, to možná by bylo fér.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ne, paní ministryně. Vy musíte začít šetřit, aby se to nemuselo zpoplatnit.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Naopak, my jsme do zdravotnictví nalili obrovské peníze -- 26 miliard jsem dávala do rozpočtu loni, letos přes 50 miliard, navýšení platové, a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně promiňte, ale když zmiňujete zdravotnictví, to je obava Ilony Švihlíkové a nejen její, co s ním bude, když se podíváte na to, že ty peníze, které jste nalili do zdravotnictví, se letos vyčerpají? V roce 2022 jsou rezervní fondy vyčerpány.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Zatím, pokud já vím, tak přebytky, poslední čísla, co jsem měla, tak zdravotní pojišťovny měly na účtech nějakých 64 miliard, takže tam je přebytek, to paní docentka potvrzuje. Takže jsme tam vytvořili i rezervu. A samozřejmě musíme debatovat, protože je to na nějaké 3 roky vždycky, nastavení platby za státního pojištěnce o tom se bavíme, takže musíme se o tom bavit.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale ministr zdravotnictví Jan Blatný říká, že tyto peníze právě v souvislosti s výdaji na testování, s výdaji na covidové pacienty, že se ty rezervy vyčerpají. A že příští rok.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Nemám tyto informace, že by se takto vyčerpala takováto velká rezerva, ale samozřejmě musíme se o tom bavit. A tady, jak jste říkala třeba o té příjmové stránce, už jsem vysvětlovala superhrubou mzdu, vysvětlovala jsem zrušení daně z nabytí nemovitosti, za tím si stojím také. To byla prostě nesystémová 1 velká daňová výjimka. Třeba ty odpisy loss carryback, my jsme o tom vedli spolu debatu, to je na 2 roky, na 2 roky je to stimulace loss carryback. Komora daňových poradců to poslala jako kandidáta na zákon roku.

Václav MORAVEC, moderátor
Já vám vstoupím do řeči, protože přepněte si na zpravodajskou Čtyřiadvacítku, zajímavá diskuze Aleny Schillerové, Miroslava Kalouska a Ilony Švihlíkové bude pokračovat po stručných zprávách na zpravodajské Čtyřiadvacítce, kde doufám budete s námi za pár okamžiků.

Václav MORAVEC, moderátor
Jste na správné adrese, tady je zpravodajská jednička v zemi, tady je zpravodajská Čtyřiadvacítka a Otázky. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? /ukázka/

Václav MORAVEC, moderátor
Tváře krize. Pokračování ekonomické diskuze Aleny Schillerové, Miroslava Kalouska a Ilony Švihlíkové. /ukázka/

Václav MORAVEC, moderátor
Tváře epidemie. V epidemiologické diskuzi poradce prezidenta a rádce ministerstva Romana Prymuly a Petra Smejkala. Ještě jednou vítejte v jedinečném prostoru pro diskuzi. Stále jste diváky Otázek. Financování pandemický schodků se podle analytiků může vládě prodražit. Důvodem jsou strmě rostoucí úroky, jak jsme o tom mluvili v hodině první, které investoři požadují za půjčku Česku formou nákupu vládních dluhopisů. Úročení se od začátku roku zvedlo o polovinu a ekonomové očekávají, že investoři budou během roku žádat ještě podstatně více. V letech 20162020 stát za obsluhu platil 39 až 40 miliard korun ročně. Novela státního rozpočtu, o které jsme v první hodině Otázek mluvili, počítá na úrokové platby s částkou 53 miliard korun. Česko platí u státních dluhopisů v současnosti u těch desetiletých nejvyšší úrok za poslední léta. Mluvil jsem o necelých dvou procentech. Paní ministryně, překvapilo vás právě to úročení dluhopisů, které se prodávaly v tomto týdnu?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
No, ten průměrný úrok, já jsem si nechala zpracovat od pana ředitele Pavelka z Ministerstva financí, vždycky mi zpracovává takovou analýzu, zájem pořád je vyšší, než kolik my jsme ochotni prodat, průměrná splátka je na dobu 7,1 let, při tomto období je to průměrný úrok 1,14 %. Takže pořád ten úrok držíme prostě kolem toho jednoho procenta, to si myslím, že je dobré, ale samozřejmě vliv...

Václav MORAVEC, moderátor
Ptám se na tento týden. Jestli vás nemile překvapil.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To mám čísla z tohoto týdne při tom průměrném 7,1 roku a samozřejmě překvapil mě ten úrok 1,9, tuším, při desetiletém dluhopisu, to je samozřejmě dáno i tím, že Česká národní banka ohlásila restriktivní politiku, to znamená zvyšování úrokových sazeb, protože ona je snižovala, byli jsme až na 0,25, což má vliv, ale přes to všechno v kombinaci...

Václav MORAVEC, moderátor
Máte obavy, že centrální banka, až dojde k uvolnění ekonomiky -- a ekonomové i centrální bankéři naznačují, že ve druhém pololetí letošního roku by mohlo dojít ke zvýšení úrokových sazeb -- máte z toho obavy?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Tak není to nic příjemného, to zvyšování, ale my si nezasahujeme vzájemně do svých kompetencí, já České národní bance, oni Ministerstvu financí. Zatím pořád ještě vidím i při té sazbě 1,9 -- vezmeme si inflaci kolem dvou procent, tak si vemte, že ti, co kupují, tak z toho téměř nic nemají -- že ten zájem je obrovský, protože tady hraje roli i to, že máme pořád dobré ratingy, nesnížené a že je důvěra v to, že zvládneme veřejné finance a jejich udržitelnost, že to prostě zvládneme.

Václav MORAVEC, moderátor
Ta obsluha státního dluhu, která se prodražuje, tak ty peníze budou chybět jinde. Nakolik vás, paní docentko, zaskočilo to zvýšení, razantní zvýšení úrokové sazby u těch desetiletých dluhopisů?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
No, dobrá zpráva to bezesporu není, a tím pádem nám tam roste i velký rozdíl, protože my vidíme řadu zemí, které dokonce mají záporný výnos, když se podíváme na ten dluhopisový trh jako na celek, myslím tím dluhopisy jak státní, tak korporátní, tak nějaká ta pětina, okolo těch 15 bilionů se nám prostě obchoduje se záporným výnosem, v téhle fázi samozřejmě nejsme, protože nemáme politiku kvantitativního uvolňování a nemáme záporné úrokové sazby, které tlačí právě, řekněme, na ty záporné výnosy. No, samozřejmě ta centrální banka bude muset prostě řešit i dilema s nějakými inflačními tlaky, které v té ekonomice jsou, byly velmi přítomné i ten minulý rok. To je taky jako samostatný velký téma. To znamená podívat se, co se děje s cenami potravin, s cenami bytů a podobně. To znamená, je to trošku mezi dvěma ohni, ale tohle bezesporu jako, těch 1,9, to není úplně ideální zpráva. Polsko má 1,52, jestli si pamatuju ty poslední čísla, takže...

Václav MORAVEC, moderátor
Což ty peníze budou chybět.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ale copak chybět, až se k tomu dostaneme, já bych se vrátila samozřejmě na tu stranu příjmů. Protože už řešíme konsekvenci, to znamená, řešíme to, že se bude muset nějakým způsobem refinancovat, to refinancování asi bude prostě probíhat další období, protože tady prostě máme zaděláno na nějaký strukturální schodek poměrně vysoký. To znamená, je potřeba vrátit se k tomu začátku. Ta příčina. A příčina je na straně příjmů podle mého názoru.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Pořád ale chci říct, že jsou extrémně nízké historicky.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Podle mého názoru na straně výdajů, ale to je jedno. V každém případě náklady dluhové služby je něco, co bude každoročně stoupat teď, a je to výdaj, s kterým neuděláte vůbec nic. Můžete sáhnout na příjmy, jak by si přála paní docentka, můžete sáhnout na výdaje, jak bych si přál já, anebo kombinace obou, ale nemůžete sáhnout na náklady dluhové služby. To prostě musíte zaplatit, jinak je stát plajte. S tím se nedá nic dělat. A tady je ten problém, že kdybysme teď dělali obrovské deficity v boji s covidem, ale hned po tom, jak to skončí, tak se mohli vrátit rychle k vyrovnaným rozpočtům, tak to není žádná tragédie, ale ono tomu tak není. Protože ten strukturální problém je tam obrovský a nikdo nedokáže udělat deficity, i kdybychom letos porazili covid a rozjela se ekonomika, tak nikdo nedostane deficit pod 300 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy chcete říct, že v roce 2022 bude opět deficit kolem 300 miliard?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Jsem si jist, že na rok 2022 ho pod 300 miliard nedostane vůbec nikdo -- já se obávám, že paní ministryně ho nedostane pod 400 -- ale pod 300 ho nedostane vůbec nikdo právě proto, že je tam ten strukturální problém. Že se zcela vymkly z rukou mandatorní výdaje, které jsou dneska přes 90 % příjmů, no a tam ten tlak na ten deficit je obrovský, protože i ta vláda pak zaplatí své závazky a nemá žádné peníze.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Tlak je tam, protože prostě došlo na straně příjmů, 200 miliard nám tam chybí.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Jednu větu, kterou bych to chtěl dokončit. Kde je ten problém se snadno ukáže na těch 180 miliardách, které si teď paní ministryně vyprosila na sněmovně navíc. Přišla do sněmovny, řekla 320 mi nestačí, potřebuju 500, to znamená chci o 180 víc, protože covid. Ale z těch 180 miliard souvisí s covidem necelých 70. Ten zbytek jsou předvolební dárečky.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale není to pravda.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
No samozřejmě, paní ministryně. Tak za tohle dám krk.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Není to pravda.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
To můžete říct tisíckrát, ale pravda to je. Z těch 180 miliard je necelých 70 na covid a zbytek jsou předvolební dárečky, to dokážu, nebo se nechám ukřižovat.

Václav MORAVEC, moderátor
Tak abyste se nenechal ukřižovat. Když se podíváme na tu bilanci státního rozpočtu v uplynulých letech. V roce 2009 v době finanční krize schodek 192 miliardy korun. V roce 2015 ministr financí Andrej Babiš, nynější premiér, hospodaření státu vykázalo ztrátu 62 800 000 000 a vidíte, jak se deficity státního rozpočtu vyvíjely, když tady obviňujete ministryni financí, že tam má 110 miliard, jestli jsem poslouchal, předvolebních dárečků, tak co ty předvolební dárečky, jak jsou omašličkovány? Když mluvíte o 110 miliardách.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
No, tak 107 je ten daňový balíček. To není nic jiného než předvolební dárečky, cožpak daňový balíček souvisí s covidem?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale prosím vás.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Podívejte se, byl schválený rozpočet 320 miliard. Což samo o sobě je vysoký rozpočet. Z těch 320 se to zvedlo na 500, 67 přesně je tam na covid na výdajích, zbytek je otázka příjmů, které klesly ne v souvislosti s covidem. To byl populistický předvolební balíček. To tak prostě je. A půjdeme-li roky zpátky, paní ministryně říkala, jak hospodařili odpovědně, jak snižovali dluh.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne, jsme měli vyrovnané nebo přebytkové veřejné finance. Na rozdíl od vás.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ano, ono se v konjunktuře dá hospodařit vyrovnaně velmi hezky. Ale za celých těch 7 let těchhle vlád ta vláda neudělala ani v jednom roce 1 aktivní krok k úspoře na budoucí horší časy. Buď to úsilí bylo neutrální, což bylo za ministra financí Babiše, kdy ta vláda sice nešetřila, ale taky neškodila, neutrální fiskální úsilí, anebo to fiskální úsilí bylo negativní, to bylo za paní ministryně Schillerové a premiéra Babiše, kdy vláda vědomými politickými rozhodnutími zhoršovala strukturu státního rozpočtu, i když byla konjunktura. Ale pozitivní fiskální úsilí nebylo ani v jednom roce.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já to poslouchám už 3,5 roku, to je pořád dokola.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
To je z vašich materiálů, paní ministryně.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, strukturální deficit, protože vy budete ještě jako ministryně financí sestavovat rozpočet na rok 2022. Jste si vědoma toho, že na té příjmové straně rozpočtu, co kritizuje paní docentka, a výdajové, co kritizuje Miroslav Kalousek, že ten strukturální deficit vás v roce 2022 nedostane pod 300 miliard schodku? To znamená, že my za 3 roky...

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
No, paní ministryni pod 400.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Můžu ještě reagovat tady na...

Václav MORAVEC, moderátor
Ne, nejdříve odpovězte na otázku.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Dobře. Počítám s tím, že to bude rozhodně schodkový rozpočet, že nebude pod 300, s tím počítám taky, protože samozřejmě počítejte s tím, že ještě minimálně z poloviny roku budeme teď v covidu, to znamená, naopak expanzivně podporuje, no, to vychází z nějaké makroekonomické predikce...

Václav MORAVEC, moderátor
Já se bavím o roce 2022.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
To nevadí. Ale to má samozřejmě na to vliv. To potom má dopad na celkovou ekonomiku. My musíme udělat novou makroekonomickou predikci teď v dubnu, tam počítám s tím, že už budeme snad vědět, jak to bude s rozvolňováním, protože v tuto chvíli to nevíme, takže tam už vlastně nastavíme to, že budeme moci si dovolit počítat s tím, že ekonomika od nějakého data pojede jako celek nebo pojede prostě ve větší míře, než jede teď, odhadneme samozřejmě výdaje, ty výdaje já v tuto chvíli taky ještě nevím, nevím, jaká bude valorizace důchodů, nevím tyto základní položky, to jsou největší položky. Třeba říká tady pan exministr, že jsou to mandatorní výdaje 90 %, ale převážná částka dneska 560 miliard jsou důchody. To znamená, to je ta nejvyšší položka. Čili toto všechno musíme odhadnout.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
A druhá jsou personální výdaje.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale vy připouštíte, že ten strukturální deficit je takový, že se není šance dostat pod 300?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Vzhledem k tomu, na příjmové straně v tuto chvíli bude chybět balíček, ale já si stojím za tím, že jsme ho nechali lidem, těch 100 miliard, o které je tam méně, a to byl ten rozdíl, vlastně těch 320 mezi 500, jestli to můžu vysvětlit, těch 180, co tady demagogicky pan kolega vysvětluje, tak je rozdíl mezi příjmovou a výdajovou stranou. Na příjmové straně chybí zhruba kolem 100 miliard, ale ty zůstaly z velké části lidem, anebo v rozpočtovém...

Václav MORAVEC, moderátor
Proto mluví o volebních dárečcích.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
… určení daní. Jaké volební dárečky? My jsme se k tomu zavázali ve vládním prohlášení. Prostě my jsme zvolili jinou cestu než on. Já chápu, že ho to štve.

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, když tady mluvíte o 100 miliardách, které nám vypadly na té příjmové straně státního rozpočtu, vy nebudete počítat s tím, že by se zvedaly platy ve státní správě, protože právě...

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor
Takže počítáte s nulovým růstem.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já v této strategii jsem navrhla opět prostě, a jsem ráda, že ústavní činitelé si to také takto prostě odsouhlasili a nerostou tam platy, protože v tuto chvíli v podstatě si to nemůžeme dovolit. To jsou takzvané kvazimandatorní výdaje, to znamená, to jsou věci, se kterými já počítám, a toto ale zůstalo v kapsách těch lidí. A to se nám vrátí buď v té spotřebě okamžité, nebo v té odložené, a část toho, prosím vás, zhruba kolem asi 22 miliard, 22,7, zůstala v rozpočtovém určení daní. A já budu třicátého prvního, co je teď, březen, 31. budeme dělat na Úřadě vlády tiskovou konferenci s premiérem a tam budeme představovat výsledky hospodaření krajů, měst a obcí. A ty jsou naopak v přebytku.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
To se nám to hoduje, když nám lidé půjčují peníze.

Václav MORAVEC, moderátor
Tak, paní docentko, tady jste slyšela, že paní ministryně tedy přiznává, že to snížení zdanění zaměstnanců znamená nepřímé zvýšení mezd, protože jinak v tom přímém zvýšení mezd žádné peníze nebudou v roce 2022.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale to se bavíte o veřejném sektoru. A teď je otázka, co v tom soukromém.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale tak na to reaguje i soukromý sektor.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Já bych jenom jednu věc. Ta otázka toho času je hrozně klíčová, protože ve chvíli, kdy si prostě zaděláte, nastavíte koleje na vysoké strukturální deficity, tak samozřejmě ve chvíli, kdy by se dostala k moci nějaká nová vláda XY a začala to hned sekat, tak tu ekonomiku prostě zařízne. A máme s tím své zkušenosti. To znamená, ta otázka načasování a provádění těch jednotlivých opatření bude velmi obtížný manévr, já to radši ani nechci vidět, upřímně řečeno, protože prostě nemůžete na to, vy jste chtěl vzít to kladivo. Ne, nemůžete ho vzít.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ne, já to chci slyšet od ministryně financí, co ona s tím chce dělat. Ona nám tady říká, že tenhle problém tady je, a vůbec nám neříká...

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Já nejsem ministryně financí, já za sebe říkám, že bych to řešila na straně příjmů, a to dlouhodobě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Legislativní proces trvá rok.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Nemůžeme mít kvalitní veřejný sektor s takovouhle daňovou kvótou.

Václav MORAVEC, moderátor
A vy myslíte, že by se ten strukturální deficit ve výši 300 miliard, protože tady paní ministryně říká, že se nedostane se schodkem v roce 2022 pod 300 miliard, Miroslav Kalousek říká 400, 300 určitě, tak jaké daně a jaké věci na příjmové straně rozpočtu byste zvýšila, abyste získala 300 miliard?

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Upřímně řečeno, první věc, kterou bych začala, jenom jako první jako příklad. Peníze je potřeba brát tam, kde jsou, a ne tam, kde nejsou. To znamená, pro mě ta priorita by bylo podívat se na vnitropodnikový ceny. Transferové ceny. To je minimálně 250 miliard v tý ekonomice zneužívání. Po tomhle jít. To nebude stačit. Těch opatření bude muset být potřeba mnohem víc včetně, jak tady zaznělo k mé velké radosti, daňové spravedlnosti, abychom konečně se dostali z toho, že hlavní prostě břemeno nesou nízkopříjmoví a zaměstnanci. Toho jako by bylo docela dost. Já bych byla ráda, abychom tady opravdu měli nějakou daňovou spravedlnost, kam mimo jiné patří také majetkové daně. Ale.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Nemá žádný smysl se hádat, paní docentko. Vy jste vzdělaná levicová akademička, já jsem nezávislý pravicový politický komentátor, musíme se zeptat paní ministryně financí.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ale paní ministryně bude v situaci, kdy to bude muset prezentovat. Toho se brzo dočkáme.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ten problém je, že paní ministryně nám říká, tady jsem udělala takovýhle obrovský problém a vůbec nevím, co s ním. Co s ním uděláte?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ale to není pravda. Každá politická reprezentace, která půjde do voleb, to férově musí do svého volebního programu. Stejně tak, jak to připravíme my.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Ne, vy musíte začít už letos, ne po volbách. Vy musíte začít už letos. Co s tím uděláte letos?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Letos to chce legislativní změny.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Jaké navrhnete?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Legislativní změny, já si je samozřejmě připravím.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Neděláte nic.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Teď už se v Parlamentu neprosadí vůbec nic. Chce to komplexní změnu daňového mixu, to znamená bavit se o prorůstových opatření.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Se nemůžeme bavit, my chceme, aby ministr financí něco dělal, aby to nepokračovalo touhle dramatickou cestou, ministr financí nedělá nic.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní docentko, poslední slovo k těm platům.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Já chápu, že rozpočet, škoda, že jsme se nebavili prostě o tom kontextu toho, aby by se měla vyvíjet ekonomika, protože samozřejmě ten rozpočet se nám nevznáší jako tamhle někde ta kamera. Ale pohybuje se prostě v tom kontextu toho, jak se vyvíjí celá ta ekonomika. A já tady považuji za klíčový ukazatel mzdy. Proč? Za prvé mzdy, to jako většina lidí žije ze mzdy, je to podle mého názoru zásadní konvergenční ukazatel a má taky zásadní vazbu na ty příjmy, to si, prosím vás, uvědomme. A ten vývoj mezd se nám odráží na dani z příjmu fyzických osob samozřejmě, sociální, zdravotní a taky víceméně na tom DPHáčku, je to hlavní zdroj kupní síly, to znamená, ve chvíli, kdy my tady prostě jako půjdeme tou cestou přerušení té mzdové konvergence, tak se nám to velmi vymstí i na těch daních. Mimo jiné i na těch daních. A bohužel zatím ty první náznaky prostě ukazují, že se děje přesně to, z čeho já jsem měla obavu.

Václav MORAVEC, moderátor
Ale to vám paní ministryně potvrdila, že ani v roce 2022 nepočítá s růstem platů ve státní...

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ale to není jako šetření na dobrým místě. My potřebujeme prostě, rozumíte, my potřebujeme konvergovat. To je hlavní cíl tý hospodářský politiky. A k tomu má sloužit ten rozpočet. K tomu má sloužit ta hospodářská politika.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Konvergovat nemůžete tak, že zvednete platy politickým rozhodnutím. Na ty si prostě holt musíme vydělat. To se nedá nic dělat.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ne, pozor, vy tady prostě máte jako stát řadu možností, jakými proložit ten mzdový strop. A vy byste přece měl moc dobře vědět, že jako ekonomika našeho typu, která prostě má mzdovej strop, protože má ekonomickou strukturu a taky vlastnickou takovou, jakou má, tak že zrovna tam samozřejmě bez tý státní velmi viditelný ruky to víceméně nejde. Já žádnou takovou zemi neznám, na rovinu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
A to snížení zdanění práce, to je právě prorůstové opatření.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ale vy jste tím zastavili ten organický růst mezd. Prostě ty firmy přestanou přidávat, nejenom tenhle rok, i ty další roky prostě.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne. On by se zastavil i tak.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Ne, třeba to by byla otázka mzdových vyjednávání, takhle to mohly využít, a taky to využily.

Václav MORAVEC, moderátor
Paní ministryně, když tedy mluvíte o tom, že teď není na rozdávání, poslední otázka, protože musíme končit bohužel ve velmi zajímavé diskuzi, tak vaše ministerstvo čelilo v uplynulých dnech kritice poté, co iRozhlas zveřejnil, že jste rozdala na odměnách přes 11,5 milionu korun a 2 vaši náměstci si dohromady přišli na 715 000 . A podle iRozhlasu jde o vašeho daňového náměstka Stanislava Koubu a rozpočtového náměstka Karla Tylla. Počítáte s tím, že tyto štědré odměny budete rozdávat i letos na Ministerstvu financí?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne. Já bych chtěla především říct, že jsem meziročně snížila mezi lety 19 a 20 odměny o 39 %. O téměř 40 %. Byl to mimořádný rok. Já jsem velmi hrdá na to, jací experti dělají na Ministerstvu financí, my jsme zachránili, třeba jste mluvili v tom státním dluhu -- tam se třeba zachránily miliardy korun. A já v tuto chvíli, udělali jsme 7 rozpočtů, miliardy na arbitráže a tak dále a tak dále, já jsem se k tomu už vyjadřovala, byl to mimořádný rok, mimořádné odměny, které se samozřejmě opakovat nebudou.

Václav MORAVEC, moderátor
Takže nepočítáte s tím, že byste rozdávala statisíce na odměnách?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne, nepočítám.

Václav MORAVEC, moderátor
Protože Transparency International v rozhovoru pro iRozhlas, konkrétně ředitel Transparency International Petr Leyer tvrdí, cituji, jde o obcházení služebního zákona a vypadá to spíš jako odměna za loajalitu. Jste si vědoma toho, že jste těmi odměnami obešla služební zákon?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne. To bych si v životě nedovolila, chtěla bych ještě podotknout, že třetinu všech covidových zákonů, a kromě toho jede samozřejmě běžná agenda, napsalo Ministerstvo financí, vznikalo to tam přes noc, já vím, že nikoho nedojmu osudem úředníka, ani nechci, ale samozřejmě není to žádné obcházení, byl tam systém jednak dodržení zákona o státní službě, ale jednak vypsání konkrétních cílových odměn na konkrétní cíle.

Václav MORAVEC, moderátor
Protože vy jste tím překonala pravidlo, podle kterého odměny ve státní správě nesmějí být vyšší než 25 % platu.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Ne. Pravidlo bylo dodrženo, ale byly tam vypsány odměny na konkrétní cíle a to je v souladu se zákonem.

Václav MORAVEC, moderátor
Letos už takové odměny nebudou. Jste si vědoma toho, že to může působit nemravně?

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Já bych neřekla, protože ti lidé si to skutečně zasloužili, odpracovali a celá řada lidí nedostala odměny. Protože já jsem snížila odměny téměř o 40 %. A já si stojím za tím, že prostě si to zasloužili. A byly ušetřeny miliardy korun také pro státní rozpočet. Třeba na té obsluze státního dluhu, což má v gesci třeba jeden z těch náměstků. Ale samozřejmě byl to výjimečný rok.

Václav MORAVEC, moderátor
Zaslouží si náměstci takové odměny?

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já znám oba dva pány. Jsou to naprosto špičkoví experti, já jsem rád, že pracují na financích, nepochybuji o tom, že podávají naprosto mimořádné výkony, ale jsme v čase, kdy ty mimořádné výkony musí podávat úplně všichni při záchraně životů i při záchraně živností a prostě není možné, aby se tohle dělo, a to je to, o čem jsem mluvil na začátku našeho pořadu. Vláda se k různým segmentům společnosti v krizi chová různě, zatímco živnostníci bojují o holé životy, na úřadech se přijímají noví zaměstnanci a vyplácejí se statisícové odměny, to je vládní politika, která místo, aby tu společnost dávala dohromady, tak ji prostě od sebe rozděluje. Je to nemravné segmentování společnosti, a to mám rád pana Koubu i pana Tylla.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Víte, já jsem myslela, že využijete své právo mlčet, protože si pamatuju, že ti lidé si vás vážili. Dokonce s jedním si tykáte.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Já si jich vážím furt.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
A mě upozornili, já bych to nevěděla, mě upozornili, že za vás prostě byl odměněn pán, který tam pracuje, já ho nebudu tady prostě dehonestovat, já si ho vážím, dokonce bral v té době větší odměnu v té krizi než tehdejší premiér země a vy jste se ho tehdy zastal. A tehdy si vás ti lidé vážili.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Jenže my jsme v té krizi nesegmentovali společnost.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Dnes kopete do lidí, kteří byli vaši kolegové a kteří prostě s vámi spolupracovali a odváděli stejně dobrý kus práce jako odvádí dnes.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
My jsme nesegmentovali společnost, ty dopady byly férové, my jsme nezavírali část ekonomiky a jiným jsme nepřidávali peníze. To bohužel děláte vy.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Vy jste jenom nezaměstnané poslali na poštu a sebrali postiženým peníze.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor
Děkuji za tuto zajímavou diskuzi a doufám, že v ní budeme někdy příště pokračovat. Ilona Švihlíková, členka Národní ekonomické rady vlády, Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí, a ministryně financí, vicepremiérka Alena Schillerová.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Děkuji za pozvání.

Miroslav KALOUSEK, bývalý ministr financí /TOP 09/
Hezký den.

Václav MORAVEC, moderátor
Já děkuji za diskuzi a těším se na další setkání.

Alena SCHILLEROVÁ, vicepremiérka, ministryně financí /nestr. za ANO/
Díky, na shledanou.

Ilona ŠVIHLÍKOVÁ, ekonomka, politoložka
Díky

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 12:57  Netflix po většinu času teď konsoliduje InstaForex (InstaForex)

Přečtěte si také:

05.02.2024Ministr Stanjura hostem Otázek Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
14.11.2022Ministr financí Zbyněk Stanjura v Otázkách Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
31.01.2022Ministr financí hostem pořadu Otázky Václava Moravce MF ČR (Ministerstvo financí ČR)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688